Gebelikte reflü

Gebelikte reflü

 Hamilelikte yaşanan en sık rahatsızlıklardan biri de reflü.Bu sorunu yaşayan anne adayları verdiğimiz önerilerden faydalabilirler.
 Hamilelik süresince doğum sonrası, bazı geçici rahatsızlıklar görülür. Bunlardan biri de gebelik reflüsüdür. Tabi anne adayının hemilelikten önce de böyle bir şikayeti olabilir. Ancak hamilelik, reflü için ek bir risk oluşturmaktadır.Ama gerekli önlemler alındığında hamilelik dönemi reflüsü sandığından daha hafif atlatılabilir.
 Hem hamilelik döneminde hem de doğum sonrasında reflüden kurtulmak için kolay uygulanabilir tedavi yöntemleri de mevcut. Ama en önemlisi yeme alışkanlıklarınızda bir takım değişiklikler yapmaktır.

 REFLÜ NEDİR?

Asidik madde içeriğinin bir zorlama olmaksızın yemek borusuna geri kaçmasına reflü denir. Reflü aslında sık görülebilen bir rahatsızlıktır.Midenin iç yüzeyi gibi asidi dirençli yapısı olmayan yemek borusu, mide içeriği ile karşılaşınca tahriş olur. Temel yakınmalar olan göğüste yanma ve ağza acı-ekşi su gelme hissi ortaya çıkar.Ama az sayıda insan bu belirtiyle ilgili olarak tıbbi yardım arama ihtiyacı duyar.
 Hamilelikte reflü gelişimini tetikleyecek bir çok neden vardır. Reflü, hamilelerin neredeyse tamamında görülür.Hamilelik sonlandıktan sonra semptomlar gerilediğinden nadiren yemek  borusu mukozasına zarar verecek düzeye erişir. Reflü birçok nedene bağlı, ama ana neden, yemek borusuyla mide arasındaki kapakçık basıncının azalmasıdır.
 NASIL OLUŞUR?
 Kadın üreme hormonları olan progesteron ve östrojen,yemek borusunun ucundaki kapakçığın basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Hamilelikte reflü görülme nedeni özellikle hamilelik sırasında artan progesteron hormonudur. Hamilelik ilerledikçe karın içi basıncın artması ve bunun mide üzerinde oluşturduğu baskı da yakınmaları artırır. Hamilelerin çoğu yakınmalarını ilk veya ikinci üç ayda yaşar. Son üç ayında olan hamilelerin %80'inde bu sorun görülür.
 Özellikle hamilelikte çok sıkıntı yaratsa da reflü, tedavisi olmayan bir hastalık değildir.
 TEDAVİSİ
 Hamilelikte reflü probleminin tedavi yöntemi temelde hayat sitili değişiklikleri ve antiasit olur. Bu antiasitlerin bebeğe bir zararı olmaz. Midenin asit ortamını nötralize eden antiasit ilaçlar ve mide üzerinde ve mide üzerinde bir bariyer oluşturan antiasit kombinasyonu ürünler desemptomların giderilmesinde çok faydalı ve güvenlidir.Hamilelik sırasında ortaya çıkan reflü, genel olarak hafif seyreder ve doğum sonrası yakınmalar kaybolur.
 ANNE ADAYINA ÖNERİLER
 Hemilelikte reflü problemi olan anne adaylarının az ve sık yemek yemesi, diyette yağ içeriğini azaltması, baharatlı yiyeceklerin yenmemesi, sigarayı bırakması faydalı olur. Bol sıvı alımının öğün aralarında tüketilmesine özen gösterilmesi gerekir. Böylelikle mide içi basınç çok artmayıp kapakçığa daha az basınç yüklenmiş olur. Çikolata, asitli içecekler, dometesli ürünler reflüyü tetikleyebilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tolga Ecemiş

Op. Dr. Tolga ECEMİŞ, 15 Aralık 1974 tarihleri arasında Niğde'de doğmuştur. 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesin'de başaldığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1997- 2002 yılları arasında ise SSK Etlik Doğum Evi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 2002-2004 yılları arasında Polatlı SSK Hastanesi'nde Başhekim olarak, 2004- 2006 yılları arasında SSK Ereğli Hastanesi'nde ve 2007 yılında Maya Tüp Bebek Merkezi'nde Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. Tolga ECEMİŞ, 2008 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi IVF Merkezi'nde Tüp Bebek sertifika eğitimini tamamlamıştır.  2008-2009 yılları arasında kurucusu olduğu Ankalife Tüp Bebek Merkezi'nde Kadın Doğum Uzmanı olarak, 2009-2013 yılları arasında Akay Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde Tıbbi Koordin ...

Etiketler
Anne adayı
Op. Dr. Tolga Ecemiş
Op. Dr. Tolga Ecemiş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube