Gebelikte idrar yolları enfeksiyonu

Gebelikte idrar yolları enfeksiyonu

Gebelikte en sık görülen problemlerden biri

Gebelikte oldukça sık görülen ve ciddi sonuçları olabilen bir sorundur.

Hamilelik nedeniyle oluşan değişiklikler idrar yolu enfeksiyonlarının kolaylaşmasına neden olur.Aynı zamanda oluşan enfeksiyonun böbrekleri etkileyerek çok daha ciddi hal alması hatta anne için hayati tehlikeye neden olması mümkündür. Aynı zamanda erken doğum nedenleri arasında ön sıralarda yeralmaktadır.

Hamilelerde İYE nun sık görülmesinin iki önemli nedeni vardır.Birincisi büyüyen rahimin idrar yolları (özellikle böbreklerle mesane arasında yeralan üreterler) üzerinde baskı yapmasıyla idrar akışının yavaşlaması, ikincisi de böbreğin süzme fonksiyonundaki değişiklikler nedeniyle idrardaki şeker miktarının artmasıdır.

Sonuçta oluşan enfeksiyon gerektiği gibi tedavi edilmezse piyelonefrit adı verilen böbrek iltihabına ve buradan enfeksiyonun kan yoluyla vücuda yayılmasıyla da ‘sepsis’ adı verilen son derece ciddi bir tabloya dönüşebilir.

Hastada herhangibir şikayet olmadan da idrar yollarında bakteriler yerleşmiş olabilir.Asemptomatik bakteriüri adı verilen bu durum kolaylıkla ciddi bir enfeksiyona dönüşebilir.

TİT olarak kısaltılan ‘Tam idrar tetkiki’ uygulaması kolay ve son derece ucuz bir test olmasına karşın son derece yararlıdır. Gebelik boyunca hiçbir bulgu olmasa da ayda bir kez yapılmasında fayda vardır.Ancak bunu sağlamak çoğu kez mümkün olmamaktadır.Ama hafif te olsa idrar yaparken yanma, daha da sık idrara çıkma( gebeler zaten sık idrar yapma ihtiyacı hisseder) ,müphem kasık ve karın ağrılarında ilk uygulanacak test tam idrar tetkiki olmalıdır.

Bu testin sonucuna göre doktorunuz sizden ’idrar kültürü ‘ yaptırmanızı isteyebilir ve tedavinizi düzenler.Verilen ilaçları kullanmakta hiç tereddüt etmeyin .

İdrar yolu enfeksiyonundan korunmanın en önemli yolu bol su içmektir. Bu tüm hamilelik boyunca uyulması gereken en önemli kurallardan biridir.Tüm anne adaylarına aksi bir şey söylenmedikçe gebelik boyunca günde 2 l su içmeleri önerilir.Suyun yerini tutacak herhangi bir başka sıvı da yoktur.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

1989 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Lalehan KUTLAY, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube