Gebelikte depresyon

Gebelikte  depresyon

Çocuk sahibi olmak hemen hemen her kadının iç güdülerinden gelen bir istektir. Ancak hamilelik süreci hem fiziksel hem de ruhsal açıdan kadını aynı zamanda eşini zorlamaktadır.Çünkü gebeliğin yarattığı psikolojik faktörlere bakarsak oldukça ambivalan bir duygulanım görmekteyim yani zıt duygulanımlar. Bir taraftan anne olmanın heyecanı, olumlu bir beklenti, bir kutsallık hissi yaşanırken bir taraftan beğenilmeme duygusu, değersizlik hisleri, hormonların da değişiklik göstermesi ile bir çökkünlük durumu yaşanabilir.

Bu durumda özellikle eşin rolünün önemi büyüktür özellikle kadınına yönelik ilgisini göstermekten kaçınmamalı, daha korumacı olmalı ancak bunlar olurken daha önce ki makelelerde de belirttiğimiz üzere cinsellikten kaçınılmamalıdır.

Aşırı kalabalık, geniş aile veya bu dönemde gelen ve iyi niyetlide olsa fikir vermeye çalışan bir çok insandan dolayı gebe olan kadın sıkıntı yaşayabilir. Gebe kadının yanında kısa ziyaretler dışında yanında az, öz ama derdini rahatlıkla anlatabileceği eşi veya olmuyorsa anne, baba kardeş gibi kişilerin olması daha anlamlıdır.

Gebelikte çok fazla gerekmedikçe “psikiyatrik tedavi” ön görülmemektedir çünkü uygulanabilecek bir farmakolojik tedavi de anne karnında ki bebeğe ve sonrasında anne sütünden bebeğe geçme ihtimali vardır. Psikoterapi ile fayda görebilecek hastalar mümkün mertebe psikoterapi almalılardır ancak daha ağır bir tablo varsa bunun kararını fayda zarar analizi yaparak ilgili uzman hekimin vermesi gerekmektedir.

Özellikle gebelikte danışanlara psikoterapinin yanında gevşeme ve nefes egzersizleri uygulamanın oldukça faydası vardır. Duyguların ifade edilmesi ve sonrasında bunu fizyolojik olarakta desteklemek oldukça anlamlıdır.

Gebelikte illa ki depresif bir dönem yaşanacak değildir ancak doğumdan sonra da yaşanabilecek olan “Postpartum Depresyon” yani “Doğum Sonrası Depresyon” dönemlerin de de aynı hassasiyeti sürdürmek gerekmektedir.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. M. Berk Karaoğlu

Uzman Klinik Psikolog- Aile Danışmanı M. Berk KARAOĞLU, Eskişehir doğumlu olup kendi adı ile kurduğu çocuk, ergen ve yetişkin birimlerinden oluşan Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi'nde danışanlarını görmektedir. Psikoloji eğitimini 2009 yılında Ankara'da lisans düzeyinde tamamladıktan sonra aynı üniversitenin hastanesi olan Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde yaklaşık 2 sene görev yapmıştır. 2011 yılında Yedek Subay olarak bir yıl süren askerlik hizmetini psikolog olarak GATA TSK Ankara Özel Bakım Merkezi’nde tamamlamış ve akabinde Özel Kent Hastanesi'nde yaklaşık 3 sene "Psikolog" olarak görev yapmıştır. T.C Sağlık Bakanlığı'nın Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları sınavını da başarı ile geçerek "klinik uygulamalarda görev yapabilme hakkı"nı elde etmiştir.  Klinik Psikoloji alanlarında görev alabilme yetkisinin y ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Etiketler
Hamilelikte depresyon nasıl oluşur
Uzm. Kl. Psk. M. Berk Karaoğlu
Uzm. Kl. Psk. M. Berk Karaoğlu
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube