Gebelik ve seyahat

Gebelik ve seyahat

Gebelikte seyahat konusu hekime sıkça sorulan bir sorudur. Aslında gebeliğin tüm dönemlerinde seyahat kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle seyahat eğer çok gerekli değilse gebeyken yapılmamalıdır. Ancak çok gerekli bazı durumlarda bazı kurallara uyarak seyahat izni verilebilir. Mümkünse yolc uluk iki saatten uzun olmamalı,yada her iki saatte bir en az 15 dakika mola verilerek ve bu aralarda gezeleyerek kan dolaşımı rahatlatılmalıdır. Seyahata çıkmadan önce mutlaka doktor muayenesinden geçmeniz gerekir. Önemli olabilecek tekikleri tahlil sonuçlarını ve ultrason resimlerini yanınıza alınız. Gittiğiniz yerde acil durumlarda size müdahale edebilecek hastane varmı yokmu öğreniniz

Seyahat açısından ilk üç ay ve son iki ay özellikle kritiktir. Bu nedenle bilhassa bu dönemlerde seyahatten kaçınınız.Olabilecek herhangi bir sorun sizin ve bebeğinizin hayati risk altına girmenize yol açabilir. İleride çocuk sahibi olabilmenizi imkansız hale getirebilir.Tüm gebelik boyunca bulaşıcı salgın hastalıkların olduğu yerlere seyahat asla önerilmez..

Otobüs, otomobil, tren gibi kara araçları için bu söylediklerimiz tümüyle geçerlidir.Gemi yolculuklarıda aşırı bulantılara yol açabileceğinden ve acil durumlarda müdahale imkanı daha kısıtlı olduğundan önerilmez

Gebelikte uçak ile seyahat 28’inci gebelik haftasına kadar bir risk taşımamaktadır. Uçak yetkilileri genellikle doktordan durumu gösteren belge istemektedirler. Bir çok uçak şirketi 28’inci haftadan sonra özellikle uzun ve yurt dışı uçuşlarda gebe kabul etmemektedirler. Fakat bazı uçak şirketleri aynı şekilde 36’ıncı gebelik haftasına kadar doktorun sağlık ve durum bildirir raporu ile uçuşa izin vermektedirler. Yapmanız gereken biletinizi almadan önce havalimanı danışmasından veya uçmayı planladığınız şirket yetkilisinden bu konu ile ilgili bilgiyi almaktır. Aksi takdirde elde bavul ile havalimanında kalabilirsiniz. 36’ıncı haftadan sonra uçak ile seyahat mesafe kısa da olsa önerilmemektedir.

Uçakta kabin içi basıncı ayarlı olmasına rağmen yinede iniş ve kalkışlarda basınç oynamaları olabilmektedir.Bu nedenle uçak yolculuklarının tümüyle masum olduğu söylenemez. 

GEBELİKTE EMNİYET KEMERİ KULLANIMI: Gebelik boyunca araba ile seyahatte emniyet kemeri takılması önerilmektedir.Bebeği korumanın en basit yolu annenin öncelikle  kendi vücudunu korumasıdır.Vücudunuz rahmi,rahim ise bebeği korumaktadır.

Hamilelikte kaza sırasında emniyet kemerinin takılı olması direksiyon simidinin karna çarpmasıyla  meydana gelebilecek zararı en aza indirir.

Gebelikte emniyet kemeri takılırken kemerin karnın alt kısmından kalça kemiklerini  çaprazlayarak takılmasına dikkat edilmelidir. Omuz bandı memelerin üstünden köprücük kemiğini ortalayarak takılmalıdır. Emniyet kemeri şeritlerinin altına takılan yastıkçıklar da kullanılabilinir. Bunları oto aksesuar mağazalarından veya gebe-bebek aksesuarı satan mağazalardan temin edebilirsiniz.

 

 

 

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Osman  Özyurt

Op. Dr. Osman ÖZYURT, 6 Mayıs 1970 tarihinde Rize - Ardeşen'de doğmuştur. 1975-1983 yılları arasında Ardeşen'de ilk ve orta öğrenimini, 1983-1986 yılları arasında ise Trabzon Lisesi'nde lise öğrenimini tamamlamıştır. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1992 yılında başarıyla mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yapmış ve 1997 yılında  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  1997-1999 yılları arasında Harita Genel Komutanlığında askerlik vazifesini yerine getirmiş olan Op. Dr. Osman ÖZYURT, 1999 yılında ihtisasını da almış oluğu Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ürojinekoloji, Colposkopi, Histereskopi departmanında 3 yıl  görev yapmıştır. Bu sırada sayısız Laparosko ...

Etiketler
Gebelikte emniyet kemeri kullanimi
Op. Dr. Osman  Özyurt
Op. Dr. Osman Özyurt
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube