Gebelik ve kızamıkçık - rubella

Gebelik ve kızamıkçık - rubella

GEBELİK VE KIZAMIKÇIK - RUBELLA

Kızamıkçık virüsünün tek konağı insan olup solunum yollarına yerleşir. Solunum yolu ile insanlara bulaşır. Aşısı mevcut olup gebe kalmadan önce bu virüse karşı bağışıklığınızın olup olmadığını baktırmanız gereklidir.

GEBELİKTE KIZAMIKÇIK AŞISI

Bu test rubella IgG denilen testtir. Bunun pozitif olması sizin koruyuculuğunuzun olduğunu ve kızamıkçıca karşı korunduğunuzu gösterir. Eğer negatif ise gebe kalmadan en az 120 gün ( yeni yayınlara göre 4 hafta) önce canlı virus aşısı yapılmalıdır.

Eğer aşısızsanız ve gebelikten önce aşı yaptırmadıysanız siz bu durumda iken kızamıkçık geçiren birisi ile temasınız olursa gebeliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuz bu durumda önem kazanıyor. Çünkü kızamıkta olduğu gibi temastan sonra yapacak pek bir şey yok aslında.

GEBELİKTE KIZAMIKÇIK ENFEKSİYONU

14-21 günlük kuluçka döneminden sonra hastalık kendini belli etmeye başlar. Bunlardan en belirgini vücudunuzda oluşacak kırmızı döküntülerdir. Bu sırada virüs plasenta ve bebeğinizde de çoğalmaya başlar.

Gebeliğinizin ilk 8 haftasında bebeğinize bulaştırma olasılığınız %30-60’dır. Bu dönemde daha çok düşük veya organlar da çok ciddi anormallikler olur.

Gebeliğin 3.ayında bebeğinize bulaştırma olasılığınız daha da azalarak%30-35’e düşer. Bu dönemde ise bebeğinizde daha çok kalpte anormallikler olur, sağırlıkta sık görülür.

Gebeliğin 4. ayında bebeğe bulaşma oranı %10’lara kadar düşer. 

Bu nedenle gebeliğiniz esnasında kızamıkçık geçiriyorsanız veya kızamıkçık geçiren biri ile temasınız varsa ve eğer aşısızsanız ( veya koruyucu antikorunuz yoksa ) lütfen en kısa zamanda kadın doğum doktorunuzla temasa geçin. Gebeliğinizin devamına veya mümkünse sonlandırılmasına birlikte karar vermeniz gerekecektir.

Tekrar hatırlatmak gerekirse kızamıkçıkta önlenebilen aşısı olan hastalıklardandır. Bu nedenle mutlak suretle gebelik düşünüyorsanız koruyucu antikorunuzun olup olmadığına baktırmalısınız.

 

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Korkut Arslan

Op. Dr. Korkut ARSLAN, lisans öncesi öğrenimini 1992 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde bitrmiştir. Ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi esnasında Köln Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde ve Wayne State Üniversitesi - ( Detroit, MI, USA) Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde çalışmalar yapmıştır. 2005 - 2009 yılları arasında İstanbul'da özel bir hastanede çalışmış olan Op. Dr. Korkut ARSLAN, 2009 yılında Şanlıurfa' da askerlik vazifesini yerine getirmiştir. 2010 yılından beri İstanbul'da bulunan özel muayenehanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak mesleki çalışmlarını sürdürm ...

Op. Dr. Korkut Arslan
Op. Dr. Korkut Arslan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube