Gebelik nasıl oluşur ?

Gebelik nasıl oluşur ?

Gebeliğin nasıl oluştuğunu anlamak için öncelikle adet döngüsü, yumurtlama ve adet olmayı anlamak gerekir. 



Her ay kadının her iki yumurtalığında onlarca olgunlaşmamış yumurta hücresi folikül adını verdiğimiz küçük keseciklerin içerisinde gelişmeye başlar. Normal şartlar altında beyinden kaynaklanan hormonların etkisiyle foliküllerden sadece bir tanesi olgunlaşır ve dominant foikül adını alır. Dominant folikül kendi gelişimini sürdürmekle beraber diğer foliküllerin de gelişimini bastırır. Olgun folikül belirli bir büyüklüğe eriştiğinde (20-22 mm) yani bir sonraki adetten yaklaşık 14 gün önce çatlayarak içerisindeki yumurtayı serbest bırakır. Buna yumurtlama (ovulasyon) adı verilir. Ovulasyon sonrası yumutalıktaki folikül corpus luteum (CL) ismini alır. CL, progesteron ve östrojen hormonu salgılar. Progesteron hormonu rahim iç duvarını (endometrium) oluşacak bir gebelik için hazırlamaya başlar. Yumurtlama sonrası serbest kalan yumurta (ovum) tüp tarafından yakalanır ve tüp içerisinde ilerler. 12-24 saat süreyle canlılığını ve döllenme yeteneğini koruyan ovum bu dönemde tüp içerisinde canlı ve dölleme yeteneğine sahip sperm hücreleri ile karşılaşabilr ve bu spermlerden sadece 1 tanesi tarafından döllenebilir. Eğer 24 saat içerisinde sperm ile karşılaşmaz ya da spermlerden bir tanesi yumurta hücresi içine giremez yani döllenme gerçekleşmez ise yumurta hücresi ölür ve gebelik gerçekleşmemiş olur. Korpus luteum progeston desteğini keser ve yumurtlamadan yaklaşık 14 gün sonra progesteron hormonunun azalması ile beraber endometrium üzerindeki hormon desteği kaybolacağı için endometrium atılır yani adet görülür. Böylece yumurtalar için yeniden olgunlaşma dönemi başlmış olur ve yeni bir adet döngüsü başlar. Ancak tüpte ilerleyen yumurta hücresi içerisine tek bir sperm girer ve döllemeyi başarır ise yumurta hücresi yüzeyinde bir takım değişiklikler meydana gelir ve başka spermin içeri girişine engel olur. 

                  

Spermin yumurta hücresi içine girmesi ve döllenmiş yumurta oluşması ile beraber bebeğin genetik yapısı belirlenmiş olur. Döllenmiş yumurta (zigot) tüp içerisindeki ilerleyişine devam eder. Bu yolculuk, rahim iç yüzeyinde hazırlanmış olan endometrium tabakasına yerleşene kadar yaklaşık 6-7 gün sürer. Bu süre içerisinde döllenmiş yumurta hücresi süratle bölünür, blastokist adını aldığı dönemde rahim içerisinde gebeliğin devamı için uygun endometrial yatağa yerleşmeye başlar. Bazı kadınlarda bu yerleşme dönemindeki 1-2 gün içerisinde implantasyon kanaması adı verilen kanama olabilir. İmplantasyon ile beraber ßhCG hormonu yükselmeye başlar, artık kanda yapılan gebelik testleri pozitif sonuç vermeye başlayacaktır. Gebelik gerçerkleştiğinde plasenta bu işi üstlenene kadar Corpus Luteum progesteron üretmeye devam eder, böylelikle yeni bir adet görülmesi engellnmiş olur. Bu dönemden sonra endometrium daha da kalınlaşır ve rahim ağzında sümüksü bir tıkaç gelişir. Adetinizin gecikmesiyle beraber evde yapacağınız gebelik testleri pozitif sonuç verecektir.  

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burçin Demirel

Op. Dr. Burçin DEMİREL, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2005 yılında Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde, 2005 - 2007 yılları arasında Özel Esenler Hayat Hastanesi'nde, 2007 - 2008 yılları arasında Siirt Seyyar Cerrahi Hastanesi'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Bingöl Devlet Hastanesi'nde, 2010 - 2017 yılları arasında ise, Özel İçerenköy Bayındır Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Burçin DEMİREL, ulusal ve yerel bir çok dergide yayın ve makalesi bulunmakta ayrıca, Jinekolojik Cerrahi veya Girişi ...

Etiketler
Gebelik oluşumu
Op. Dr. Burçin Demirel
Op. Dr. Burçin Demirel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube