Gebeliğinizin 11. ile 20.hafta arasındaki değişimleri

Gebeliğinizin  11. ile 20.hafta arasındaki değişimleri

HAFTA 11 = Artık bebeğiniz  11. haftadan itibaren fetüs adını almıştır.Büyüme hızlanmıştır.11 hafta ile 20.hafta arasında boyu üç katına ,ağırlığıda otuz katına çıkacaktır.Plesantadaki kan damarları  bu gelişmelerle başa çıkabilmek için ve besinleri bebeğinize aktarabilmek için sayıca artar ve büyür.Bu hafta içerisinde bebeğinizin cinsel organları daha da belirginleşir.Artık doku tomurcuğu şeklinde olan genital organlar penis ya da klitoris ve vajinal dış dudaklar şeklinde belirmeye başlar.

HAFTA 12 =Bebeğinizin bu ay içerisinde yüzü iyice belirginleşir .Çene ve burnu şeklini almış,el ve ayak tırnaklarıda bu haftayla birlikte belirgin hale gelir.Bebeğinizin ağırlığı 23 gram civarına boyu ise 7,5 cm  civarına kadar ulaşmıştır.

HAFTA 13 = Bu ay içerisinde bebeğinizin kulakları ve gözleri belirgin hale gelmiştir. Başparmağını ağzına götürebilmektedir.Gelişmekte olan gözleri koruyabilmek için gözleri kapalıdır.Bebeğiniz vücudunu hareket ettirebilecek hale gelmiştir.Tekme hareketi yapabilmektedir ve kollarıyla bacaklarını bükme hareketi yapabilmektedir.Yanlız siz bunları bebeğiniz biraz daha büyüdüğü zaman hissedebilirsiniz.

HAFTA 14 = Bebeğinizin bu ay içerisinde en hareketli bölgesi üreme sistemidir. Kız ise yumurtalıkları karnından pelvisine hareket eder.Erkek ise prostat bezi oluşur.

HAFTA 15 = Kafa derisi  ve kaş üzerinde tüyler çıkmaya başlar.Bebeğiniz koyu renk saçlı olacak ise saça koyu rengi veren pigmentler de oluşmaya başlar.Bebeğinizin kulakları ve gözleri bir bebeğinkine benzer bir şekil almaktadır.Bebeğin kemik ve kemik ilikleri bu hafta içinde gelişime devam eder.Bu haftanın sonunda bebeğiniz yumruk hareketi şeklini yapabilecektir.

HAFTA 16 =Bebeğinizin yüz kasları çeşitli ifadeler takınabilecek kadar gelişmiştir.Bu ifadeler bilinçli bakışlar değildir.Ayrıca iskelet ve sinir sistemi bacak ve vücut hareketlerini uyaracak kadar bağlantı üretmiştir.Kemiklerde kalsiyum biriktiği için iskelet sistemide gelişmeye devam etmektedir. Bu hafta içerisinde bebeğinizin cinsiyeti kız ise yumurtalarında milyonlarca yumurta ürer. Bir de sizin bilmediğiniz bebeğinizin sık sık hıçkırık nöbetleri geçirdiğidir.Nefes borusu havayla değil de sıvıyla dolu olduğu için hıçkırıklarda bilinen sesi çıkarmaz.Bu haftada bebeğinizin ağırlığı 85 gramdan biraz az olup boyu 10-12 cm arasında değişir.

HAFTA 17 = 17. Hafta içerisinde kafa ve kaşlar üzerindeki tüyler çıkmaya devam etmektedir .Hıçkırık nöbetleride aynı şekilde devam etmektedir.Bebeğinizin derisi altında kahverengi  yağ dokuları oluşmaya başlar.Bebeğinizin vücudunda ilerleyen dönemlerinde daha fazla yağ katmanı oluşacaktır.  Bu haftada kan hapı desteği de başlanır.

HAFTA 18 = 18.Haftada bebeğinizin kemikleri sertleşmeye başlayacaktır.İlk sertleşecek olan iç kulağındaki ve bacağındaki kemiklerdir.İç kulaktaki kemikler işlev görecek kadar sertleştiğinde beyinden gelen sinir uçları kulaklara bağlandığı için bebeğiniz sesleri artık duyabilecektir.Bebeğiniz kalp atışlarınızı ,mide gurultularınızı göbek kordonundan kanın akışını duyabilir.

HAFTA 19 = 19.Hafta içerisinde bebeğinizin cildi verniks adı verilen beyaz kaygan ve yağlı bir tabakayla kaplanır.Bu verniks denen yapı cildini çatlak ve çiziklerden korur.Bebeğinizin böbrekleri idrar üretebilecek kadar gelişmiştir.Duyma yetiside oldukça gelişmiştir.Parmak emmek ve başını hareket ettirmek gibi bilinçli kas hareketleri yapabilir.Siz bu hareketlerin farkına varamıyor olabilirsiniz ama yakın zamanda mutlaka fark edeceksiniz. Ve sizin bebeğinizle olan  konuşmanız ona güç verir, şımarır ama sizin reflekslerinize de çırpınarak cevap vermiş olur.

HAFTA 20 = 20.hafta içerisinde saç ve tırnaklar büyümeye devam eder.Bebeğinize şeffaf bir yerden bakabilecek olsaydınız ince kaşları ve saçları , gelişmiş bacaklarıyla bir bebeğe benzer şekil aldığını görebilirdiniz.Gebeliğin ortasında olduğunuz bu haftalarda bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlamış olabilirsiniz.Artık bebeğinizin boyu 15 cm civarında ağırlığıda 250 gram kadardır.

BU AYLAR İÇERİSİNDE BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİMLER

Artık gebeliğinizin ortalarına gelindiği bu dönemde rahminiz de göbek deliğinize doğru genişlemektedir.Uzun boylu değilseniz gebeliğiniz belirgin hale gelip dikkat çekecektir.Bazı kadınlarda bebek karında içerisinde hareket ettikçe içleri pır pır olduğunu hissettiklerini ifade ederler.

Solunum Sistemi = Progestoron hormonunun harekete geçirmesiyle akciğer kapasiteniz bu ay da artmaya devam etmektedir.Her nefes alış verişinizde ciğerleriniz % 40 oranında  daha fazla hava alıp verecek .Çoğu gebe kadın bu dönemde nefes darlığı çekebilir.

Sindirim Sistemi = Gebelik hormonlarının etkisiyle sindirim sisteminiz ağırlaşabilir.Bunun etkisiyle mide yanması ve kabızlıktan şikayet edebilirsiniz.

Kalp Ve Dolaşım Sistemi = Dolaşım siteminiz de genişlemeye devam etmektedir.Vücudunuz daha fazla kan yapmaya da devam etmektedir.Kanın büyük bir bölümü kanın sıvı kısmı olan plazmadan oluşuyor.Yeterince demir alıyorsanız vücudunuz alyuvar üretimini artıracaktır.Demir ihtiyacını almadığınız takdirde ise demir eksikliğine dair kansızlık oluşacaktır.Bu hastalık genellikle gebeliğinizin 20. haftasından sonra ortaya çıkacaktır.Buna bağlı olarak yorgunluk hissi ve hastalıklara karşı hassasiyet oluşur.

Göğüsler =Bu haftalarla birlikte göğüslerdeki değişim iyice belirginleşir.Süt bezlerinin büyümesi yüzünden gebelik öncesi göğüs bedeniniz  hemen hemen 2 beden kadar  daha büyür.Göğüslerinizdeki damarlar belirgin hale gelir.

Rahim =Büyüyen rahminiz ağırlık merkezinizi etkilediğinden ayakta duruşunuz, hareketiniz ve yürüyüşünüz de etkilenecektir.Belinizde ve alt karın bölgenizde süregelen ağrı ve sancılar hissedebilirsiniz. Ayrıca ani bir hareket yaptığınızda kasığınızda bir çekilme hareketi ya da bıçak saplanmış gibi bir sancı hissedebilirsiniz.Bunun nedeni rahminizi tutan birkaç bağ dokusundan biri olan yuvarlak bağ dokusunun gerilmesidir.Bu sancının bir zararı yoktur .Birkaç dakikadan sonra kaybolur.

İdrar Yolu =İdrar akışınız yavaş olduğundan idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskiniz oldukça fazladır.Gebeliğinizden dolayı daha da sık idrara çıkmanız normaldir.Ama idrara sık çıkışınızın yanı sıra idrarınızda yanma hissi,ağrı ,ateş ya da bel ağrısı varsa aile hekiminizle temasa geçiniz.

Vajina =Gebelikte vajinal akıntı devam eder.Bu akıntı rengi beyaz rengin dışında sarı ya da yeşile çalar renkte keskin kokulu ve de kızarıklık ,tahriş gibi belirtiler var ise doktorunuzla görüşün.

Cilt = Yüzünüzde ve meme uçlarınızdaki hafif cilt koyulaşması devam eder. Bunlar endişe edilecek değişiklik değildir.

Kilo Alımı = 20.Haftanın sonunda toplam 4,5 kilo civarında almış olacaksınız.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi, 12.06.1957 tarihinde Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1974 ile 1981 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Dr. Sipahi,  Kadın Hastalıkları ve Doğum alanındaki ihtisasını ise 1984 ile 1989 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'da tamamladı ve uzman doktor unvanını aldı. Çalışma hayatına 1981 yılında Niğde Merkez Hüyük Sağlık Ocağı Hekimi olarak başlayan Dr. Sipahi, 1982 yılından 1984 yılına kadar ise Ankara Gülveren Sağlık Grubu Başkan Vekili, Sağlık Ocağı Başhekimi, Sağlık Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü Eğitim Koordinatörü ve Sağlık Bakanlığı Zorunlu Hizmet Adaptasyon Kursu yöneticisi olarak görev aldı. İhtisası süresince (1984 –1989) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ...

Etiketler
Anne karnında bebek gelişimi
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube