Follicular unit extraction - fue saç ekiminde alternatif bir yaklaşım

Follicular unit extraction - fue saç ekiminde alternatif bir yaklaşım
Foliküler ünite denen yapı, dermal bir kılıf ile çevrelenmiş ve içerisinde 1-4 adet kıl folikülü barındıran ve etrafındaki damarsal ve sinirsel ağ ile anotomik ve fizyolojik bir bütünlük oluşturan yapılardır. Foliküler ünite nakli 1996 larda tanımlanmış 40 yıllık saç ekimi tarihinde devrim niteliği kazanmıştır. Foliküler ünite genellikle iki yada üç saç folikülü (saç kökü) içeren ve kendi içerisinde bütünlük arzeden bir yapıdır. Önceleri varlığından bile haberdar olunmayan foliküler ünitelerin bölünmemesi gereken dokunulmaz yapılar olduğu ve saç ekiminin bu durum gözönünde tutularak yapılması gerektiği ortaya konmuştur. Foliküler ünite mikroskop altında çok hassas bir biçimde elde edilmeli ve titizlikle ekilmelidir. Bu yüzden saç ekimi ve özellikle FUE yöntemi mikrocerrahi tecrübesi olan ve saçlı deri (scalp) anatomisini ve cerrahisini en iyi bilen kişiler olan plastik cerrahlar tarafından yapılmalıdır .
Follicular unit extraction yöntemi esas olarak foliküler ünitelerin elde edilmesinde kullanılan, foliküler ünite çıkartma işlemidir. Saçlı deriden, kesme ve dikme işlemi olmadan sadece foliküler ünitenin çıkartıldığı bir tekniktir. Foliküler üniteleri çıkartmak için özel tasarlanmış uç yapısı olan değişik çaplarda lümenli iğneler kullanılır. saç ekimi ünitesi olan Hairplast ta Foliküler üniteler 1 mm den küçük çaplarda ve 'Saç Folikülü Çıkartıcı İğne' (Follicular Unit Extractor) ile alınmaktadır. Yine ekim işlemi özel bir şekilde yapılmakta santimetre kareye 50-60 foliküler ünite (100-120 saç teli) ekmek mümkün olmaktadır (İstenirse daha fazlası da ekilebilir).
Folikül çıkartma işleminden önce donöralandaki saçlar kesilerek 1 mm olacak kadar kısaltılır. Lokal anestezik ilaç ile saç kökü alınacak ve ekim yapılacak olan bölge uyuşturulur. İğne, lümeni saç kılını ortalayacak şekilde deriye yaklaştırılır ve 6-7 mm kadar, kılın çıkış açısına uygun olacak şekilde deriye batırılıp çekilir. Kıl, folikül ve onu çevreleyen mikroskopik doku ile birlikte, silindirik bir tarzda kesilmiş olur.(resimler için tıklayın) (video görüntü için tıklatın). Bir mikropenset ile nazikçe çekilir ve foliküler ünit gevşek tabandan ayrılarak gelir.
Foliküler ünitler bu şekilde toplandıktan sonra şaçsız alanda açılan çok daha küçük deliklerden yerleştirilmesi mümkün olur. Her bir foliküler ünite ortalama 2 folikül barındırır. Yöntemin diğer yönteme üstünlükleri şunlardır:
1.Saç alınan yerde kesme ve dikme işlemi olmaz. Köklerin alındığı bölgedeki 1 mm den küçük çaplı delikler oluşur ama bu derikler birkaç günde kapanır ve iz bırakmadan iyileşir.
2.Başın her tarafından saç kökü alınabilir, sadece arka kısıma bağımlı kalınmaz. Hatta ihtiyaç halinde göğüs kılları gibi vucut kılları da alınıp baş'a ekilebilir. Baş tan alınan köklerde vucudun başka bölgerine ( örnegin bıyık gibi ) ekilebilir.
3.Seanslar arasında 2 gün beklemek yeterlidir. 2. seans için aylarca beklenmez. Birer gün ara ile 4-8 seans yapılabilir. Her seansta 600-800 kadar kök alınır. Her kök te 1 ila 4 (bazen5) arası degişen genelllikle de 2-3 adet saç teli bulunur. 5 seans=3000 kök=6000 saç teli
4. Alınan foliküler ünit çapı 1mm den küçük olduğu için ekim yapılacak yerde de çok küçük deliklerden ekim yapmak mümkün olur. Buda daha yoğun ve daha estetik ekim anlamına gelir. Santimetrekareye 60-80 hatta dafa fazla kök ekmek mümkündür.

Fue Yöntemiyle Saç Ekiminde Kesme Dikme Yoktur
Fue de kesme ve dikme işlemi olmaz. Saç kökleri bulundukları yerden özel ignelerle tek tek alınır. Bu iğneler 0.7.09 mm çapında özel uç tasarımı olan, içi lümenli (tüp şeklinde) iğnelerdir. Saç kılı ve kökü kendisini çevreleyen çok küçük deri dokusu ile birlikte çıkartılır ( tıpkı bir bitkiyi toprağından kökü ile birlikte çıkartır gibi). Saç kökleri kafanın sadece ense üzeri bölgesi değil her tarafından alınır. Saç kökleri alınırken belirli bir düzen içerisinde alınır. Eşit bir dağılımla kökler alınır, yan yana kökler alınmaz, sürekli aynı bölgeden alınmaz. Bu nedenle saçlarda bir eksilme ve belirli bir bölgede seyrelme oluşmaz. Kök alınan yerdeki minik delikler, kökün alındığı andan itibaren kontraksiyona uğrar (büzülür). Üzerinde oluşan minik kabuklanmalar 1 hafta içerisinde düşer ve 1 hafta sonra hiçbir iz kalmaz.
Şerit olarak çıkarma yöntemi ile yapılan saç ekimi,kelleşmeye dayanıklı deriden, ince düz bir şeridin alınması ile yapılır. Parçanın alındığı bölge daha sonra dikilir. Bu dikişler (ip ya da zımba ile) ameliyattan 10 gün kadar sonra alınır. Bazı cerrahlar çözülebilir dikiş kullandığından, dikişlerin alınmasına da gerek yoktur.
Bu doğrusal kesikler bir kez iyileştikten sonra, hastanın kafasının arkasında küçük düz yara izleri olarak kalırlar. Bu izlerin etrafında saç olacağı için fark edilmesi, saç kısa bile olsa, neredeyse imkansızdır.

FUE Metodu Nasıl Yapılır?
FUE metodu ile, her defasında 1mm'den kısa, ufak bir iğne kullanılarak 1,2,3 ve 4 saç telli hücre birimleri dikkatlice çıkarılır. Çoğu zaman doktorlar, hastaların saç ekimi için kullanacakları verici bölgelerinden bir parça alarak, hastanın kafa derisini görmek isteyebilirler.
Foliküler Üniteler, tek bir Foliküler Ünite etrafına bir delgi yerleştirilip, saç derisi üzerinde ufak, yuvarlak bir alanın kesilmesi ile çıkarılır. Daha sonra Foliküler Ünite yavaşça kaldırılıp, deri altındaki gevşek dokudan ayrılır..
Geride kalan ufak yara, operasyonu takip eden hafta içinde iyileşir. Bu yuvarlak kesik, iyileşme sürecinde küçülerek 1 mm'den ufak bir iz haline gelir. FUE tedavisini gören hastada, operasyon sonunda yüzlerce yuvarlak, küçük ve beyaz renkli izler oluşur ancak hastanın saçı bir kez uzamaya başlayınca bu izler fark edilmez bir hal alır.

FUE Yada Şerit Çıkarma
Göreceli olarak yeni olan FUE prosedürü daha az fark edilebilen izler bırakır ve saç ekimi için numune alınacak bölge dikilmediği için herhangi bir gerginlik ya da hissizlik yaratmaz.
Bunun yanı sıra, FUE operasyonu için doktorlar tek başlarına bu tek tek çıkarma işlemini yaptıkları için, bu yöntem çok zahmetli ve bu yüzden de pahalı olmaktadır. Aynı zamanda FUE işlemi, kelleşen bölgeye belirli bir oranda saç ekimi yapıldığı için oldukça fazla zaman almaktadır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlker Manavbaşı

Op. Dr. İlker MANAVBAŞI, 1971 yılında Ankara'da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Hemen ardından TUS sınavında dereceye girerek Türkıye'nin en köklü tıp fakültelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. Hacettepe Üniversitesi'nde Finlandiya, Kuopio Üniversitesi ve ardından İsveç, Linköping Üniversitesi'nde gözlemci doktor olarak çalışmalar yapmıştır. 2001 yılında Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı olmuş ve İstanbul Özel İren Hastanesi'nde El Cerrahisi Bölümü Şef'i olarak 2004 yılına kadar görev yapmıştır. Daha sonra ülkemizin sayılı cerrahlarından biri olan Prof. Dr. Onur Erol'un Plastik ve Estetik Cerrahi Kliniğinde fellow olarak ardından da partner ...

Etiketler
Fue saç ekimi nedir
Op. Dr. İlker Manavbaşı
Op. Dr. İlker Manavbaşı
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube