Fetal nazal kemik, nukal saydamlık, ense derisi kalınlığı

Fetal nazal kemik, nukal saydamlık, ense derisi kalınlığı

İlk trimesterde (11 hafta ile13 hafta 6 gün arasında olan gebelikte) nazal kemik (NK) ölçümünün önemi trizomili fetüsleri belirlemek içindir. Trizomili fetüslerde burun kemiklerinde kemikleşme gecikmekte (hipoplazik durum) ve bu özellik nedeniyle NK ölçümü Down sendromu ve diğer kromozom anomalilerini belirlemek için araştırılmaktadır.

Gebelik haftasına göre ortalama fetal nazal kemik ölçümü değişimi:

Onbirinci gebelik haftasında ortalama NK:1.7mm, 12.gebelik haftasında ortalama NK:2mm, 13.gebelik haftasında ortalama NK:2-3 mm olup bu değerler ortalamadan 0.5 mm az ya da çok sapabilir. 11-14 haftalık gebelikte ortalama NK:2.3-3.1 mm, 16-24 haftalık gebelikte ortalama NK:3.8mm-7.2 mm arasında değişir.

Fetüste Nukal Saydamlık, Ense Derisi Kalınlığı

İlk trimesterde fetüs boynunda ultrasonografide cilt altı ödemi (sıvısı) görüntülenmesine nukal saydamlık (nuchal translucensy:NT) adı verilir. NT fetüs sagital kesitte nötral pozisyonda iken ölçülür. Fetal deri ve spinal kemik arasındaki mesafe ölçülerek NT saptanır. Anne yaşı ve NT ölçümü ile kromozom anomalisi tespit etme oranı ortalama %77'dir.

11- 11+6 haftalık gebelikte ortalama NT:1.2 mm, ortalama NK:1.75mm

12- 12+6 haftalık gebelikte ortalama NT:1.44 mm, ortalama NK:1.99mm

13- 13+6 haftalık gebelikte ortalama NT:1.85 mm, ortalama NK:2.2mm

NT artışı kromozomal hastalıklarda, kalp hastalıklarında, lenfatik drenajın yetersiz olması ve normal durumlarda da saptanabilir. Günümüzde NT ölçümü en sık trizomi 21 (Down sendromu) riskinin artmasında kullanılır. Fetal NT ölçümü baş-popo uzunluğu (CRL) ile korole olarak değişmektedir.

Embriyonun baş-popo uzunluğu (CRL uzunluğu)'na göre ortalama NT ölçümü:

CRL: 45-54 mm iken ortalama NT:1.4 mm

CRL :55-64 mm iken ortalama NT:1.68 mm

CRL:65-74 mm iken ortalama NT:1.83 mm

CRL:75-84 mm iken ortalama NT:1.95 mm

İkinci trimesterde ise ense derisi kalınlığı (EDK) ölçümü yapılabilir. EDK ise ortalama 15-21 haftalar arasında fetüsten alınan biparietal kesitin ölçüldüğü ve cerebellum ile posterior fossanın net olarak izlendiği düzlemden cilt ile oksipital kemik arasındaki mesafedir.

Yapılan çalışmalarda ilk trimesterde NT 3 mm'e eşit ya da büyük, 15-21 haftalık EDK'nın 6 mm'e eşit ya da büyük olması sınır değer olarak kabul edilir. EDK 6mm'den daha büyük olduğunda kromozom anomalisi arttığı için amniosentez önerilmektedir.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kutlugül Yüksel

Op. Dr. Kutlugül YÜKSEL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1987 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlığı sonrasında Afşin Devlet Hastanesi, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Akay Hastanesi, Özel Çağ Hastanesi ve HRS Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmış olan Op. Dr. Kutlugül YÜKSEL, 2010 yılından beri Ankara'da bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış birçok makalesi ve bildirisi bulunan Op. Dr. Kutlugül YÜKSEL, Sağlık Bakanlığı onaylı “Kadın Hastalıkları" ve  “Doğum ve Kadın Sağlığı Hem ...

Etiketler
Takip
Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube