Evhamlılık-yaygın anksiyete bozukluğu

Evhamlılık-yaygın anksiyete bozukluğu

Yaygın anksiyete bozukluğu, aşırı sıkıntı, endişe ve çok fazla bedensel-psikolojik belirtiyi de kapsayan bir psikiyatrik bozukluktur. Bu bozukluk genelde toplumda "evhamlılık" olarak adlandırılır. Kişiler belli sebeplerden ötürü aşırı endişe duyarlar. Bu hastalıktan müzdarip kişilerde, ekonomik durumun getirdiği gerginlik, işin getirdiği sorumlulukları kaldıramama, sağlık sorunları, randevulara yetişememe gibi günlük konularla ilgili olarak aşırı/ölçüsüz bir endişe ve kuruntu vardır.

Yaygın Anksiyete Bozukluğunda, kişi; olaylar üzerinde hiçbir denetime sahip olmadığı inancı içindedir. Örnek olarak kişi sürekli beynini olabilecek kazalarla, hastalıklarla, tehditlerle meşgul eder.

Hastalar endişelerinin aşırı ve yersiz olduğunu her zaman kabul etmezler ve endişelerini durduramadıklarından ötürü dikkatlerini de toplayamazlar. Huzursuzluk, çabuk heyecanlanma ve sabırsızlık bu rahatsızlıkta göze çarpar. Bedensel belirtiler de bu rahatsızlıkta psikolojik belirtilere eklenir. Bu belirtilere örnek ise; gerginlik, elde ayakta titreme, kas gerginliği, vucudun belirli bölgelerinde ağrı duymaktır.
Özellikle baş, sırt, omuz ağrıları oluşur. Uykuda bozukluk, bu belirtilere eşlik eder. 

Tedavisinde ise, çeşitli psikiyatrik ilaçlar kullanılır. Bunun yanında bilişsel davranışçı terapiler, kişinin bu hastalık hakkında içgörü oluşturmasında, hastalık hakkında bilgi sahibi olmasında önemli rol oynar. Terapide kötü yönelimli düşünceler yeniden yapılandırılır. Solunum ve rahatlama egzersizleri öğrenilir.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Merve Mamacı

Etiketler
Anksiyete
Uzm. Psk. Merve Mamacı
Uzm. Psk. Merve Mamacı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube