Estetik burun ameliyatına karar verirken

Estetik burun ameliyatına karar verirken

Burun estetiği ameliyatı; burunun fonksiyonlarını bozmadan veya bozuk olan fonksiyonlarını düzelterek, yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır. Burun estetiği yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar; burunun kemik, kıkırdak ve deri yapısının özellikleri, yüz ile burun arasındaki yatay ve dikey düzlemde olması gereken oranlar, burunun dudak ve alın ile yaptığı açılar, burun ucunun yüksekliği ve burun ucunun çene ucuna göre pozisyonu gibi parametrelerdir.

Burun estetiği ( Rinoplasti ) ameliyatında burunun şekli düzeltildiği gibi; iç yapısında olabilecek kıkırdak ve kemik eğrilikleri (deviasyon), ya da halk arasında ‘burun eti' olarak bilinen konka hipertrofisine bağlı nefes alma problemleri de çözülebilmektedir. Bu nedenle eğer gerekiyorsa her iki ameliyat aynı seansta yapılmalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus da nefes alma problemi olan her hastanın estetik burun ameliyatına ihtiyacı olmadığıdır ve yanlış yönlendirilerek boş yere rinoplasti olmamalıdırlar.

Burun estetiği ( Rinoplasti ); estetik plastik cerrahinin en özellikli ameliyatıdır. Çünkü burun yüzün tam ortasında bulunan ve nefes alma fonksiyonu yapan bir organdır. Bu nedenle burun estetiğinde elde edilecek sonuç, diğer estetik cerrahi ameliyatlarından farklı olarak, cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesiyle daha fazla ilgilidir.

Burun estetiği ( Rinoplasti ) ameliyatı her zaman kemik ve kıkırdak yapıların çıkartılarak burun boyutlarının küçültülmesi demek değildir. Ameliyat sırasında burun küçültülebileceği gibi, bazen de kıkırdak veya kemik ilaveleri ile burunu büyütmek ya da uzatmak gerekebilir. Yapılması gereken işlemler, ameliyattan önce hastayı ayrıntılı bir şekilde muayene ederek belirlenmeli ve hastaya açıklanmalıdır. Bana göre en güzel sonuç; hastanın yüzünün diğer bölümleri ile orantılı, asimetri olmayan ve başkaları tarafından estetik olduğu anlaşılmayan, doğal görünümlü burunlardır

Estetik burun ameliyatı ( Rinoplasti ) burun gelişimi tamamlandıktan sonra yapılabilir. Bu sınır genellikle her iki cins için de 17-18 yaşlarıdır. Ameliyat genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilmekle beraber, hem cerrahın hem de hastanın konforunun en üst düzeyde sağlanması açısından, kliniğimizde genel anestezi ile yapılmaktadır.

Estetik burun ameliyatı ( Rinoplasti ) Açık ve kapalı olmak üzere temelde iki farklı teknik ile yapılmaktadır. Kapalı teknikte kesiler burun içinden yapılır, açık teknikte ise burun içinden yapılan kesilere ek olarak burunun kolumellasında (orta desteğinin dıştan görünen bölümü) yaklaşık 2 milimetre uzunluğunda çok küçük bir kesi yapılmaktadır. Eğer burun kanatlarının daraltılması gerekiyor ise; burun kanatlarının tabanındaki kıvrımda kalacak şekilde yaklaşık 5-6 milimetrelik ek kesiler de yapılabilir. Ameliyat ortalama olarak 2 saat kadar sürecektir. Estetik burun ameliyatından sonra hastalar genellikle ağrı duymadıklarını ifade etmektedirler.

Değişik bilimsel istatistiklere göre, estetik burun ameliyatları sonrasında burunun genel şekli iyi olsa da, yaklaşık %10-20 oranında ufak tefek istenmeyen şekil bozuklukları ile karşılaşılabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda doktorunuzla ilişkinizi kesmeyiniz, tavsiyelerine uyunuz. Çünkü ameliyat sırasında burnunuzun içinde ne yapıldığını en iyi, sizi ameliyat eden doktor bilebilir. Bu şekildeki küçük şekil bozukluklarının büyük çoğunluğu size fazla sıkıntı yaratmadan küçük bir müdahale ile düzeltilebilmektedir. Ancak bu revizyon müdahalesinin yapılabilmesi için en az 6 ay beklemek en doğru hareket olacaktır.

Estetik burun ameliyatının ( Rinoplasti ) öncesi:

Sigara, genel anestezi konforunu ve yara iyileşmesini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ameliyattan 1 hafta önce kullanmaya ara vermeniz faydalı olacaktır.

Bayanların aylık periyotları ( adet dönemi ) sırasında kanama eğilimi fazla olabilir, bu nedenle zorunluluk olmamakla beraber ameliyatınızın ertelenmesi gerekebilir. Bu durumu doktorunuza bildiriniz

Kanamaya eğilimi arttırdığı için aspirin, bitkisel ilaçlar ve vitamin tabletlerinin kullanımı ameliyat tarihinden 10 gün önce kesilmelidir.

Üst solumun yolu enfeksiyonu geçiriyor iseniz doktorunuza bildiriniz, ameliyatınızın ertelenmesi gerekebilir.

Doktorunuz tarafından istenen kan ve idrar tahlillerini ameliyat sabahı yanınızda getirmeyi unutmayınız. Anestezi hekimi tarafından yapılacak muayenede bu sonuçlar gerekli olacaktır.

Ameliyattan 6 saat öncesinden itibaren yeme ve içmeyi kesiniz.

Ameliyattan önce enfeksiyon riskine karşı tedbir amaçlı antibiyotik enjeksiyonu yapılacaktır

Estetik burun ameliyatının ( Rinoplasti ) sonrası:

Enfeksiyon gelişmemesi için antibiyotik, ağrı duymamanız için ağrı kesici ilaç ameliyattan hemen sonra başlanacaktır.

Ameliyattan 6 saat sonra bulantınız yoksa sıvı gıdalar almanıza izin verilecektir. İlk bir-kaç gün sulu gıdalarla beslenmeniz burun şeklinizin zarar görmemesi açısından önemlidir.

Ameliyatınızı sabah olduysanız akşam eve gidebilirsiniz, öğleden sonra ameliyat olduysanız 1 gece hastanede kalmanız gerekebilir

Ameliyat sırasında yutulan kana bağlı olarak bulantı-kusma veya 1 gün sonra siyah renkli ishal olabilir, korkmayınız.

Ameliyat sırasında buruna verilen yeni şekli korumak için burun içine tampon, burun sırtına da alçı yerleştirilecektir. Tampona bağlı olarak 2 gün burnunuzdan hiç nefes alamayacaksınız.

Ameliyattan sonraki 1 hafta boyunca sigara içmeyiniz.

Ameliyattan sonraki 10 gün boyunca kanamaya eğilimi arttırdığı için aspirin ve benzeri ilaçlar, bitkisel ve vitamin tabletleri almayınız

Her iki burun deliğinde bulunan tamponlar duruma göre 2 veya 3. günlerde alınacaktır. Tamponlar alındıktan sonra yavaş yavaş nefes almaya başlayacaksınız. Fakat burun içindeki şişlik ve kabuklanmalara bağlı olarak, burundan nefes almanız bir süre daha rahat olamayabilir, endişelenmeyiniz.

Tamponlar alındıktan sonraki dönemde daha rahat nefes almanızı sağlamak için bir hafta süreyle burun spreyi veya burun damlası kullanmanız önerilecektir.

Tamponlar alınırken, sanılanın aksine hastalar herhangi bir ağrı ve sıkıntı-zorlanma hissi duymamaktadır, endişelenmeyiniz.

Burun sırtına yerleştirilen alçı genellikle ameliyattan sonraki 7. günde alınacaktır. Alçı alındıktan sonra burun şeklini bir süre daha korumaya yönelik flaster ateli ile burun tekrar kapatılacaktır. Bu atel burun üzerinde 5 gün kadar kalacaktır.

Bazen burun ödeminin ( şişlik ) erken çözüldüğü durumlarda, alçıda bir gevşeme olabilir, bu durumda 3. veya 5. gün burun alçısı değiştirilmelidir.

Ameliyat sonrası erken dönemde ve ilk 2-3 gün ani hareketlerden kaçınınız, başınız dönebilir, tansiyonunuz düşebilir.

Ameliyatta yapılacak işleme göre genellikle alt göz kapaklarınızda, bazen de hem alt hem üst göz kapaklarınızda şişme, morarma meydana gelecektir, morluklar 5-10 gün içinde önce solup sararacak, daha sonra da kaybolacaktır.

Morluk ve sararmaların olduğu dönemde yüzünüzü güneşten koruyunuz, aksi takdirde kalıcı renk değişiklikleri meydana gelebilir.

Burundaki şişlikler daha çok burun kökünde ve burun ucunda olacak ve zaman içinde kendiliğinden, dereceli olarak azalarak kaybolacaktır. Tamamen geçmesi 4-6 ayı bulabilir.

Ameliyat sonrası erken dönemde başınızı kalp seviyesinden yukarda tutarak (Örneğin başınızın altına 2-3 yastık koyarak) yatmak bu şişlikler ve morlukların daha az oluşmasını ve daha çabuk kaybolmasını sağlayabilir.

Ameliyattan 2 hafta sonra burun üzerine doktorunuzun tarif ettiği gibi masaj yapmanız gerekmektedir. Masaj burun derisinin altta yeniden oluşturulan kıkırdak ve kemik çatıya yapışmaması ve şişliklerin daha çabuk kaybolmasına yardımcı olması açısından önemlidir, ihmal etmeyiniz.

Ameliyattan sonraki ilk 48 saat içinde göz çevresine ve yüzünüze aralıklarla buz uygulanması şişlik ve morluk şikayetlerinin daha az olmasına yardımcı olacaktır.

Yeni oluşturulan burnunuzun şeklinin bozulmaması için en az 2 ay güneş gözlüğü ve numaralı gözlük kullanmayınız, bu sürenin ideali 5-6 aydır. Gözü bozuk olanlar bu süre içinde kontak lens kullanabilir, veya gözlük kullanmanız gerekiyorsa gözlüğü bir bant yardımı ile alın bölgenizin ortasına asbilirsiniz

Unutulmaması gereken çok önemli nokta; ameliyat edilen bir burun son şeklini yaklaşık 5-6 ayda alır. Bu dönemde olabilecek ufak tefek problemlerde sabırlı olmanız ve doktorunuzun tavsiyelerine uymanız istenilen sonucun elde edilmesin açısından önemlidir. 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ufuk Bilkay

Prof. Dr. Ufuk BİLKAY, 1966 yılında İzmir’de doğmuştur. Lise öğrenimini İzmir Atatürk Lisesi’nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1 yıl kadar Dokuz Eylül Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı'nda asistanlık yaptıktan sonra bu bölümden ayrılarak 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Anabilim Dalı'nda eğitimine devam etmiştir. 1999 yılında ise Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Yurtdışında da pek çok çalışma yapmış olan Prof. Dr. Ufuk BİLKAY, 1998 yılında Atlanta -ABD’de Emory University’de Araştırma Görevlisi olarak bulunmuş olup burada Endoskopik Plastik Cerrahi, Mikrocerrahi ve Rekonstrüktif Meme Cerrahisi ile ilgili konularında çalışmıştır. Ayrıca Emory Clinic ve Paces P ...

Etiketler
Estetik burun ameliyatına karar verirken
Prof. Dr. Ufuk Bilkay
Prof. Dr. Ufuk Bilkay
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube