Erken membran ruptürü (suların erken gelmesi)

Erken membran ruptürü (suların erken gelmesi)

Erken Membran Ruptürü (Suların erken gelmesi)

36. gebelik haftasından önce bebeğin içinde bulunduğu amniotik kesenin yırtılarak amniotik sıvının kısmen kaybıdır. Nedenleri erken doğum tehlikesine büyük benzerlik gösterir. Suları erken gelen gebelerin yaklaşık %50 si ilk 24 saat içinde doğum yapar.Bu oran ilk 1 hafta için %80 lere ulaşır.

Suların erken gelmesinde bebek için erken doğum yanında ikinci ve çok önemli bir risk bulunmaktadır. Bu da enfeksiyon riskidir. Zaten annenin genital sisteminde yerleşmiş olan bir enfeksiyonun bu duruma neden olma olasılığı çok yüksektir.Ancak kesenin bütünlüğünün bozulması da bebek açısından enfeksiyon riskinin daha da artmasına neden olur.

Koryoamnionit (Amniotik kesenin ve plasentanın da etkilendiği rahim içi enfeksiyon) hem anne hem de bebek için ciddi tehlike arzedebileceğinden bu durumdaki anne adayları hastaneye yatırılarak enfeksiyon riski açısından takip edilir.

Enfeksiyona ait belirtilerin bulunmadığı durumda tedavinin amacı gebeliğin bebeğin prematürite açısından kısmen düşük riskli bir haftaya kadar taşınabilmesidir. Hastalara koruyucu olarak penisilin grubu antibiotik verilmesi uygun olabilir ancak enfeksiyon varlığı düşünülüyorsa gebelik haftası ne olursa olsun doğumun gerçekleştirilmesi genelde en uygun seçenektir

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

1989 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Lalehan KUTLAY, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube