Erkeklerde cinsel isteksizlik

Erkeklerde cinsel isteksizlik

Erkeklerde cinsel isteksizlik

Erkeklerde cinsel isteksizlik problemiyle yapılan başvurular oldukça nadir görülmektedir. Çünkü nihai sonuç sertleşme ya da ereksiyon sorunu olarak çıkmakta ve bu sebeplerle yardım arayışını yapmalarıdır. Erkeklerin her zaman ve her koşulda cinselliğe hazır olduğu inancı cinsel ilgi ve istek bozukluğu ile ilgili başvuru sıklığını azaltan diğer bir etkendir. Haliyle bu kadar abartılı beklenti ve yanlış bilgiler erkeklerin yardım almaya giden yollarını kapatmaya neden olabilmektedir. Erkekte cinsel isteksizlik, cinsel eylem yetisinin olmasına rağmen cinsel ilişki ile ilgili isteğinin olmamasıdır. Daha çok iktidarsızlıkla karıştırılır.

Erkeklerde cinsel ilgi azalmasını 2 başlıkta bakabiliriz: Birincil ve ikincil olarak.

Birincil cinsel isteksizlikte ki önemli hususlar:

öncelikle hormonel bozukluğun olup olmadığının araştırılması önemlidir. Ergenlik döneminde başlayıp yaşamın tamamı boyunca sürebilir. Cinselliğin yasaklandığı tutucu toplum ve kültürlerde sık görülebilir. Küçük yaşlardan itibaren uygulanan cinsel yasak ve baskıların doğal sonucu olarak cinsellikle ilgili suçluluk ve günahkarlık duyguları cinsel güdülerin bastırılması, giderek bireyin cinselliğe ve hatta kendi bedenine yabancılaşması olarak da algılanabilir.

İkincil cinsel isteksizlikteki önemli husular:

Daha çok erkeğin eşi ile ilgili genel ilişkisinin doyurucu olmayışı ile açıklanabilir. Sonradan çıktığı için ikincil olarak değerlendirilir. Genelde başka nedenlerden beslenir. Bunlardan bazıları, stres , eşle olan uyumsuzluk ve çatışmalar, depresyon, anksiyete, psikiyatrik bozukluklar, kronik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, cinsel şiddet ve travma, eşinde olan cinsel işlev bozukluklar sayılabilir.

Ayrıca uzun süre cinsel uyaran yokluğu da cinsel istekte azalmaya yol açabilir. Cinsel isteksizlik erkeklerde başka bir cinsel işlev bozukluğunu maskelemek için de kullanılabilir.

Eğer hormonel durumlar yerindeyse, yeterli benlik saygısı, cinsellikle ilgili olumlu geçmiş deneyimleri , partneriyle cinsellik dışında da iyi bir ilişkisi var ise erkeğin cinsel isteğinin yerinde ve yeterli olmasını sağlar diyebiliriz. Bu sayılanlardan herhangi biri bozulursa cinsel istekte de bozulma olur.

Cinsel istek azlığı kendini cinsel ilişki sayısında ki azalma ile göstermeye başlar. Ayrıca cinsel istekte azalmaya yol açabilecek herhangi bir ruhsal hastalık veya ilaç-made kullanımı var ise cinsel ilgi ve istek bozuklukları tanısı konmaz.

Cinsel istek azlığı erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre daha azdır. Cinsel isteksizliğin tedavisi cinsel terapi ile mümkündür. Alanında uzman bir cinsel terapist teadvi yaklaşımını çok yönlü alır. Eşiyle de görüşmesi önemli bilgiler almasını sağlar. Tedavide erkeğin durumu ve psikolojisi önemlidir. Gerekli cinsel, ürolojik,evlilik ve psikolojik öyküler alınarak yol haritası çizilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan

1979 Antalya doğumluyum, ilköğretim ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladım. İlk üniversitemi SDÜ Harita-Kadastro Bölümünü bitirdim ancak bu mesleği hayatım boyunca yapamayacağımı anladım ve 2. Üniversitem KTÜ’de, severek ve isteyerek girdiğim Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirdim. Ufuk Üniversitesi Gelişim-Sosyal Psikoloji ve İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans öğrenimlerimi gördüm. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman / Aile Danışmanı / Eğitimci, Özel Okullarda Psikolojik Danışman, Anaokulu ve Kreşlerde Psikolojik Danışman ve Okul Müdürü olarak çalıştım. Önce kurucusu olduğum Ankara Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezinde daha sonra Ankara İzana Therapy’de Psikolojk Danışmanlık, Psikoterapi ve kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdim. Hasan Kalyoncu Üniversitesi  ve A ...

Etiketler
Cinsel isteksizlik nedenleri
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan
Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube