Erişkinde düz tabanlık

Erişkinde düz tabanlık

ERİŞKİNLERDE  DÜZTABANLIK

 

 Düztabanların uğursuzluk getirdiği hakkında bir söz vardır. Bunun aslı; çok eski dönemlerde askerlerin savaşa yaya gittikleri, motorize birliklerin olmadığı dönemde; birlikteki düztaban askerler hızlı yürüyemezler ve bacak ağrıları nedeniyle sık sık dinlenmek zorunda kalırlar. Bu ise askerlerin ilerlemesini yavaşlatır; başarısızlıklara ve yenilgiye neden olur. Bu nedenle düztabanların uğursuzluk getirdiği inancı ortaya çıkmıştır.

Düztabanlarda ayak kavsi yoktur. Ayak tabanı tamamen düzleşmiştir. Tabanın tamamı yere basar. Sebebi belli değildir. Yüksek oranda genetik nedenlerden kaynaklanır. Bunun yanında topukta, ayak bileği ve ayak kemiklerinde, ayak eklemlerinde şekil bozuklukları vardır. Düztabanlık yere basınca ortaya çıkar.

Düztaban erişkinler uzun süre ayakta durunca ve yürüyünce baldır, ayak bileği ve ayaklarında ağrılar olur. Yürüme devam ederse ağrılar artar, dinlenmek gerekir. Ayakkabıları çabuk deforme olur.

Tedavide çocukluk dönemindeki düztabanlık tedavilerinin ve ortopedik ayakkabıların yararsız olduğu anlaşılmıştır. Erişkinlerde tedavinin amacı ağrıyı azaltmak, hastanın daha rahat ve ağrısız yaşamasıdır. En çok kullanılan yöntem tabanlık önerilmesidir. Bu tabanlıklar çok çeşitlidir. Bazıları rahatsız edici olduğu için hastalar tarafından kullanılmaz. İdeal tabanlık ayakkabıyı daraltmayan, rahatça kullanılabilen, ağrıyı azaltan, önleyen ve hastaya yararlı olanıdır. Günümüzde en çok kullanılan ve beğenilen tabanlıklar, taban kavsini destekleyen yarım tabanlıklar ve ayakkabının iç kısmına yerleştirilen silikon desteklerdir. Ameliyatsız tedavide önlem olarak ayakta çalışanlara büro işleri, masa başı görevler önerilir. Şişmansa zayıflaması, adale güçlendirici eksersizler, fizik tedavi ve antiromatizmal ilaçlar geçici olarak yararlıdır. Günümüzde birçok düztaban hasta basit önlemlerle ve tabanlıkla yaşantısını ağrısız sürdürebilmektedir.

Ameliyatla tedavi için birçok yöntem denenmiş ve tıp dergilerinde yayınlanmıştır. Ayak kemiklerinde ileri derecede şekil bozukluğu olan, tabanlıklardan yararlanmayan ağrılı durumlarda uygulanan başarılı ameliyatlar vardır. Eğer hasta çeşitli tabanlık ve ayakkabılardan yararlanmazsa, çok ağrı çekerse, ağrılar günlük yaşantıyı engellerse, yaşam kalitesi bozulursa ameliyat önerilir. Ameliyatın yüzde yüz yararlı olmadığını, ağrıların tamamen geçmeyebileceğini bilmek gerekir. Düztabanlık için yapılan ameliyatlar yalnız çok ciddi ağrı ve rahatsızlık durumlarında, ameliyatsız tedaviler yararsız olduğu zaman yapılır. Ayağın ve kemiklerin durumuna göre uygulanan sayısız ameliyat tekniği vardır.

Estetik amaçla asla ayak ameliyatı yapılmamalıdır.

Günümüzde sadece ayak hastalıkları ve cerrahisi ile ilgilenen ortopedi uzmanları tedavide daha başarılı olmaktadır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Altınmakas

Prof.Dr.Mehmet ALTINMAKAS, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tamamlayıp Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Prof.Dr.Mehmet ALTINMAKAS, İzmir'de bulunan Batıgöz Cerrahi Tıp Merkezi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Prof. Dr. Mehmet Altınmakas
Prof. Dr. Mehmet Altınmakas
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube