Embriyo dondurma ile tüp bebek maliyeti düşüyor

Embriyo dondurma ile tüp bebek maliyeti düşüyor

 

Tüp bebek tedavisi gören çiftler olası olumsuz sonuçlara karşı embriyolarını dondurabilirler. Olumsuz tüp bebek denemeleri çifti mali anlamda zorlayabilir. Embriyoların dondurulması hem tüp bebek maliyetini azaltıyor, hem de anne adayımızın tekrar tekrar ilaç kullanmasına gerek kalmıyor.

 

Dondurulan embriyolar tedaviyi kolaylaştırıyor

Tüp bebek tedavisi hem psikoloijk hem de fiziksel olarak yorucu bir süreç. Elde edilmiş ve dondurularak saklanmış embriyolar ile bu sürecin yumurta takip, iğne kullanma ve yumurta toplama bölümünü atlanmış oluyor.  Taze sikluslarda (tüp bebek deneme süresi) en iyi şartlarda %30-55 arası değişen gebelik oranları, aynı oranda hastanın gebe kalamayacağı anlamına da gelebiliyor. Bu yüzden eğer dondurulup saklanmaya imkan verecek sayı ve kalitede embriyo elde edildiyse dondurma ile ilgili  bilgi verilir. Embriyoların dondurularak saklanmasının en önemli getirisi, başarısız olgularda 2. defa yapılacak tüp bebek işlemlerine kıyasla tedavi maliyetlerini belirgin olarak azaltmasıdır. Eğer ilk uygulamalarda gebe kalmış ve doğurmuşlarsa 2. bebeklerini isteyen çiftlere de daha az zahmet ve maliyetle bu şans tanınabilmektedir. Çeşitli sağlık sorunları olan hastalar da hastalıkları ilerlemeden embriyo dondurma yönteminden faydalanabilirler,  özellikle kanser ve kemoterapi tedavisi görecek uygun çiftlerde bu uygulama yapılabilir.

 

Laboratuar ortamı embriyo kalitesinde etkili

Dondurulmuş embriyo transferlerinde başarı oranı %30 civarında; bu oran dondurulan embriyonun sayısı, kalitesi ve muhafaza koşullarının uygunluğuna bağlı olarak değişir. Embriyolar çözüldüğünde tamamı aynı canlılıkta olmayabilir, yaklaşık 4’te biri telef olabilir. Teknolojik açıdan iyi donanımlı ve uzman ekibe sahip bir embriyoloji laboratuarında embriyoların kalitesi maksimumda korunabilir. Dondurulmuş embriyo ile oluşan gebeliklerde bu işlemden kaynaklanan herhangi bir anomaliye rastlanmaz.

 

Embriyo dondurma işlemi nasıl yapılır?

Embriyo transferinden sonra elimizde halen iyi kalitede embriyo varsa dondurularak saklanması yönünde çift bilgilendirilir. Çiftin onayı alındığı takdirde Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uygun olarak embriyolar dondurma kitleri içerisine alınarak -196 derecedeki sıvı nitrojen tanklarında dondurularak saklanır. Embriyolara tekrar ihtiyaç duyulduğunda ise, sıvı nitrojenden çıkartılarak oda sıcaklığında çözülmesi sağlanır. Çözülen embriyo transfer zamanına kadar uygun koşullar altında laboratuarda muhafaza edilir.

 

 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu

Etiketler
Tüp bebek maliyeti
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube