Elveda kepçe kulaklar !

Elveda kepçe kulaklar !

İnsan yüzündeki tüm organ ve dokular birbirleri ile uyum içerisinde olduklarında güzel bir yüz ifadesi ortaya çıkmaktadır. Eğri, aşırı kemerli veya basık bir burun nasılki yüzün estetik görünümünü olumsuz yönde etkiliyor, ifadeyi, bakışları değiştiriyor ise kafatası ile uyum içersinde olmayan, dışarı doğru açılanmış bir kulak da yüzün görsel güzelliğini bozacaktır. Kepçe kulak deformitesinde göze çarpan üç temel bozukluk vardır. Bu bozukluklar:

1-Kulakların kafatası ile yapmış olduğu açının normalden fazla olması

2-Dış kulak yolu ile kulak dış kıvrımı arasında yerleşen ve konka olarak adlandırdığımız kıkırdak yapının aşırı gelişmesi

3-Antehelix olarak adlandırdığımız kulak kıvrımının yetersiz gelişmesi

şeklinde sıralayabiliriz.

Bu bozuklukların tek başına veya birlikte bulunmasına bağlı olarak kepçe kulak deformitesi değişik şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Kepçe kulak deformitesine sebep olan patolojilerin doğru tespit edilmesi, yapılacak olan müdahalenin şeklini ve düzeltme işleminin kalıcılığını sağlayacağından oldukça önemlidir. Dolayısıyla her kepçe kulak deformitesi aynı yöntem ve teknikle düzeltilemez, kalıcı bir sonuç elde edilmesi için kişide mevcut olan bozukluklara yönelik bir cerrahi plan oluşturulmalıdır. Bazı basın yayın organları ve internet ortamında gördüğümüz tek tip kepçe kulak düzeltme yöntemlerinin her hastaya uygulanması yanlış bir yaklaşımdır ve bu şekilde kalıcı sonuçlar elde edilmesi neredeyse imkânsızdır.

Operasyonun zamanlaması önemlimidir?

Kepçe kulak düzeltilmesi işlemi 6-7 yaşından itibaren her yaşta gerçekleştirilebilir. Herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Buradaki 6-7 yaş sınırı hem kulak gelişiminin büyük ölçüde tamamlanmış olması hem de olası bir psikolojik travmanın okul öncesi dönemde engellenecek olması bakımından önemlidir. Çocukların birbirlerine karşı ne kadar acımasız olabildiklerini hepimiz çok iyi biliriz. Dolayısıyla kepçe kulaklı bir çocuğun okulda arkadaşları tarafından alay konusu olabileceği, çocuğun özgüveninin olumsuz etkilenebileceği unutulmamalı ve bu konu ebeveynler tarafından geçiştirilmemelidir. Bırakın çocukluk dönemini, erişkin yaşlarda bile kepçe kulak nedeniyle saçlarını toplamaktan kaçınan pek çok bayan hastamın, bu basit operasyon sonrası özgüvenlerinin çok daha arttığını ve saçları ile kulaklarını saklama ihtiyacına gerek duymamanın kendilerini nasıl mutlu ettiğini defalarca tecrübe ettiğimi hatırlatmak isterim.

Kepçe kulak düzeltilmesi zor bir operasyon mudur?

En basit operasyonları bile kolay diye nitelendirmek benim mesleki prensiplerime oldukça ters düşmektedir. Ancak doğru bir planlama ile uzman estetik cerrahlar tarafından gerçekleştirilen bir kepçe kulak operasyonunun diğer uygulamalarımıza oranla kolay ve çabuk sonuç alınan işlemler olduğunu belirtmek isterim. Sadece kulakları uyuşturarak yapılan lokal anestezi altında heriki kulak için toplamda 1-1,5 saat arası sürecek, kansız bir girişimden sonra yüzünüzle uyumlu güzel bir kulak yapınız olacak. İstendiğinde girişim genel anestezi altında gerçekleştirilebilir, ancak aksi bir durum olmadığı müddetçe tercihimiz işlemin lokal anestezi altında yapılması şeklindedir.

Ameliyat sonrası dönem nasıl geçirilir?

Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlem sonrasında sizi evinize gönderiyoruz. İşlemden sonra kulaklarınızı, olası şişlikleri önlemek için elastik bir band yada sargı ile 3 gün boyunca kapalı tutuyoruz, üçüncü gün kulaklarınızı açıyor ve ilk kontrolümüzü gerçekleştiriyoruz ve ardından elastiki tenisçi bandajını enaz 4 hafta boyunca akşamları kullanmanızı istiyoruz. Bu süreç içersinde kulaklarınızı travmalardan korumak için gereken ehemmiyeti göstermeniz tabiî ki son derece önemli. Bu 4 haftalık sürecin sonunda ise güzel ve yüzünüzle son derece uyumlu kulaklarınızla, yaşama çok daha pozitif bakarak hayatınıza devam ediyorsunuz.

Kepçe kulak ameliyatlarında iz kalır mı?

İzsiz ameliyat olmaz, lütfen iz kalmayacak diyen hiçbir hekime itibar etmeyin. Ancak kepçe kulak düzeltilmesi işleminde kulağınızın arkasında kalacak olan izin, yara iyileşmesi tamamlandıktan sonra fark edilmesi son derece zor hatta neredeyse imkânsızdır diyebiliriz.

Kepçe kulak deformitesinin ameliyatsız düzeltilmesi mümkün müdür?

Bugün için yenidoğan dönemi dışında kulak deformitelerinin cerrahi dışı bir yöntemle düzeltilmesi mümkün değildir. Ancak yenidoğan döneminde bebekteki hormon profiline bağlı olarak kıkırdak dokuların şekillendirilebileceğini biliyoruz. Bu dönemde özellikle doğum sonrası ilk 3 ayda, bebeklerin kulak şekillerine dikkat etmek, varsa bir şekil bozukluğu, bir takım uygulamalar (bandajlar, kalıplar, küçük bantlar…) sayesinde bu şekil bozukluklarını giderebiliriz. Anne babaların bu konuda dikkatli olması ve gerektiğinde bir estetik plastik cerrahi uzmanından destek almaları son derece faydalı olacaktır.

Kepçe kulak dışında diğer kulak deformiteleride düzeltilebilir mi?

Kepçe kulak düzeltilmesi, estetik plastik cerrahinin kulak ile ilgili uğraşlarından sadece bir tanesidir. Kulak memesinin iki parça olması gibi basit kulak deformitelerinden tutun da, kulağın tamamen olmaması gibi ağır kulak deformitelerine kadar, dış kulağın her türlü doğumsal ya da sonradan kazanılmış deformitelerini düzeltmek estetik plastik cerrahların önemli uğraşlarından birisidir. Bazen çok küçük müdahaleler ile bu düzeltmeleri yaparken, bazen kaburga kıkırdağından bir kulağın tamamıyla yeniden oluşturulması gibi son derece komplike işlemler yapmaktayız.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Serkan Yıldırım

Etiketler
Estetik cerrahi
Doç. Dr. Serkan Yıldırım
Doç. Dr. Serkan Yıldırım
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube