Ellerde titreme parkinson hastalığı demek mi?

Ellerde titreme parkinson hastalığı demek mi?

Ellerde titreme şikayeti günlük hayata etkisi yanında kişilerde parkinson hastası olabilir miyim sorusuna sebep olduğu için oldukça endişe verici bir yakınma olabilir. Ellerde titremenin yanında vücudun diğer bölgelerinde ve kafada da titreme olabilir ve bu durumda endişeler daha da artar.

Gençlerde ellerde titreme şikayeti çoğunlukla parkinson hastalığı dışında sebeplerle olur. Artmış fizyolojik tremor, esansiyel tremor, hipertiroidi, psikojen nedenli tremor gençlerdeen sık  görülen ellerde titreme nedenleridir. 60-65 yaş üstünde ise, beyin damar hastalıkları, senil tremor bu nedenler arasına katılır. Parkinson hastalığı 60 yaş civarında daha sıklıkla görülmesine rağmen çok daha genç yaşlarda da rastlanabilir. Parkinson hastalığındaki tremor genellikle tek taraflı olarak başlar ve istirahatle artar.Tremor dışında hastada hareketlerde yavaşlama, öne eğik ve küçük adımlarla yürüme, yürürken kolların yürüyüşe katılmaması gibi belirtiler bulunabilir. Herhangi bir titremenin parkinson hastalığına bağlı olup olmadığına karar vermek bu konuda tecrübeli bir doktor tarafından yapılacak nörolojik muayeneyi gerektirir. Ayırıcı tanılar açısından yapılacak bir takım testler tanı için gerekli olsa da maalesef parkinson hastalığına özel, tanı koyduracak bir test yoktur. Ama unutulmaması gereken her titreme şikayeti parkinson hastalığı demek değildir. Parkinson hastalığı klinik bir tanı olduğundan ayırıcı tanısı mutlaka nöroloji uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Suzan Üstün

Uzm. Dr. Suzan ÜSTÜN, 1989 yılında daha on yedi yaşımda Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine başladığımda tek bildiğim doktor olmaya karar verdiğimdi. Nasıl bir doktor olacağımla ilgili bilincim zamanla gelişti ve 1995 yılında tıp fakültesinden mezun olduğumda gerçek bir hekim olmanın ne kadar zor olduğunu idrak etmiş durumda idim. 1995-2007 yılları arasında güzel ülkemin farklı yerlerinde hekimlik hayatıma devam ettim. O yıllarda ülkemizin içinde bulunduğu ortam nedeniyle uzmanlık sınavlarına giremedim. Hekimliğin insanı her yönden tatmin eden o kadar güçlü bir duygusu var ki, ne kadar olumsuz ortamlarda vazife yaparsanız yapın mücadeleye devam ediyorsunuz. Tüm zorluklara rağmen 2007-2011 yılları arasında uzmanlık eğitimimi Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana bilim dalında yaptım. Yeditepe Üniversitesi’nde 2012 de aldığım akupunk ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Uzm. Dr. Suzan Üstün
Uzm. Dr. Suzan Üstün
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube