Diyete girmek ve yapılan hatalar

Diyete girmek ve yapılan hatalar

Diyete girerken yapılan hatalar

Pekçok hastamız kış ayları geldiğinde bol bol yemek yiyor kendini kalın ve uzun kıyafetlerle örtüyorken ,bahar aylarının gelmesiyle beraber ince giyilen kıyafetlerle kilo aldığını farkediyor ve etekleri tutuşmuş halde bize geliyorlar. Hem de geç kalmış bir şekilde. Eğer 10 kilonun üzerinde fazlanız varsa kilo vermek ve vermiş olduğunuz kiloları koruyabilmeniz amacıyla ocak şubat aylarında kilo vermeye başlamanız gerekiyor. Mayıs haziran ayında gelip 15 kilo fazlam var dediğinizde biz sizin isteğinizi gerçekleştiremiyoruz. Çünkü ayda maksimum 5 kilo verdirme taraftarıyız bunun üzerindeki bir rakam sizin başka metabolik hastalıklara yakalanmanızı sağlayabilir.

Havalar soğukken üşüyor ve yanlış seçenekler tüketiyorsunuz. Oysaki su içseniz vücut sıcaklığınızı rahatlıkla koruyabilirsiniz. Ama suyu doğru içmek önemli. Suyu başınıza dikerek ve ayakta içerseniz ; su direk böbreklere gider ve kısa sürede vücuttan atılır. Oysaki şu şekilde içmelisiniz: sıcak çay gibi yavaş yavaş yudumlayarak ve oturarak. Bu şekilde su bağırsaklarınıza inecek ve oradan vücuda dağıldıktan sonra böbreklere gidecektir. Bu hem bağırsaklarınızı çalıştırır hem de vücut suyu dengede kaldığı için üşümeniz gerçekleşmez.

Kışın hareket kısıtlılığı yaşanan soğuk algınlıkları bedeninizin bağışıklık sisteminin yavaşlaması iyice kilo almanızı sağlayabilir. C vitamini kaynaklı ürünler malesef bolca şeker içerir. 1 kilo limonda 1 kilo çilekten daha fazla şeker olduğunu unutmayalım. Taze sıkılmış meyve suları her ne kadar vücut direncini arttırıyor dense de posasız olarak ve bol miktarda alındığı için sizin kilo almanızı sağlar. Meyveyi bütün olarak tüketmekte fayda var ama abartmadan.. Sporunuzu evin içinde üşütmeden yaparsanız bol sıvı tüketimi yaparsanız daha da vücut bağışıklığınızı arttırabilirsiniz. Hem de kilo almazsınız.

Ara örünlerin mantığı bir sonraki öğüne çok aç girmemektir. 3 saatten daha fazla aç kaldığınız takdirde depolama sistemi harekete geçer. Diyetinizi yapmış ve kilo vermiş olsanız bile ara öğün yapmazsanız geri kilo alma şansınız oldukça yükselir. Ara öğün tüketme alışkanlığını hayatınızın bir parçası haline getirmek zorundasınız.

Psikolojiniz diyetinizde oldukça önemli. Hergün ayna karşısına geçip ay ne yesem ne içsem yarıyor, ne yesem kilo aldırıyor derseniz vücudunuz emrin olur sahip diyerek yediğiniz içtiğiniz herşeyi kilo aldıracak hale gelir. Bu yüzden kendinize belli bir tarih belirleyin. Şu tarihte şu kiloda olacağım sözünü gün içinde defalarca tekrarlayın. Aynaya baktığınızda kendinizi kabullenin. Ama nasıl olsa zayıflıyorum zayıf olacağım deyin. Ne yaparsam yapayım göbeğim basenlerim gitmiyor derseniz vücudunuz yine emrin olur sahip deyip o bölgelerinizi asla eritmez.

Bütün bunların bilgilerini diyetisyeninizin size yazmış olduğu şahsınıza özel diyetle alıp emin olun ki başarabilirsiniz. Ilaçla zayıflama yöntemi, internetten bilmediğiniz diyetler sağdan soldan tanıdıklardan aldığınız diyetler sizi iyi hale getireceğine ölüme götüren bir sürecin içine sokabilir. Ve siz bundan kaynaklandığını bile anlamazsınız. Sağlıklı günler diliyorum..

Uzm. Dyt. Nuray Damla NOYAN TATLIDEDE

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. N. Damla Noyan

Etiketler
Diyet yaparken nelere dikkat edilmeli
Dyt. N. Damla Noyan
Dyt. N. Damla Noyan
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube