Diyet ne demek ?

Diyet ne demek ?

Bir çoğumuz diyet kavramını, aç kalmak, sevdiğimiz yiyeceklerden mahrum olmak ve en kötüsüde yaşamımızın belirli bir döneminde birkaç aylığına veya haftalığına uyguladığımız can sıkıcı, yaparken sizi kısıtlayan ve dolayısıyla mutsuz eden farklı bir beslenme şekli olarak düşünmekteyiz..

Diyet Ne Demek?

Bir çoğumuz diyet kavramını, aç kalmak, sevdiğimiz yiyeceklerden mahrum olmak ve en kötüsüde yaşamımızın belirli bir döneminde birkaç aylığına veya haftalığına uyguladığımız can sıkıcı, yaparken sizi kısıtlayan ve dolayısıyla mutsuz eden farklı bir beslenme şekli olarak düşünmekteyiz. Amaç diyet dediğiniz kısa süreli bir beslenme programını belli bir zamanda uygulamak değil , kalıcı ve sağlıklı olan beslenme programını hayatınıza yerleştirmektir.Diyetisyende bu süreçte size yol gösteren , alternatifler sunan ,sağlıklı ve dengeli beslenmeyi size öğreten sağlık profesyonelidir.

Kilo vermek için aç kalmak zorundamıyım?

Diyet yaparken sevdiğim yiyecekleri yiyemeyecekmiyim?

Ne zaman tatlı yiyeceğim?

Bu diyet ne zaman bitecek? Gibi endişeleri bir kenara bırakmakta fayda var.Sağlıklı bir yaşam modelinde öncelikle gerçekçi bir hedefiniz olmalı,.Ölçü ve farkındalık kavramlarınız olmalıdır.Kaçamaklarınız olabilir önemli olan ne kadar sık olduğudur , neden olduğudur..

Kilo vermek isteyen birey kesinlikle aç kalmamalıdır. Bir diyetisyen tarafından kişinin yaş, cinsiyet, bazal metabolizma hızı, yaşam tarzı ve aktiflik derecesi,rahatsızlıkları,kullandığı ilaçlar gibi bir çok etmen göz önünde bulundurularak hazırlanacak bir beslenme programıyla aç kalmanız mümkün değildir. Sizi aç bırakan ve kısa sürede hızlı zayıflatan bilinçsizce hazırlanmış diyetlerden uzak durmanızı öneririm. Çünkü bu tarz diyetlerle “verdiğiniz kiloları” çok kısa bir sürede hızla geri alırsınız tabiî ki “verdiğiniz kilolar” yağ değil, kas ve sudur. Bunu aynaya bakarak kolayca anlayabilirsiniz. Kilo vermenize rağmen yağ deposu olan göbek/karın bölgesi incelmiyor, yüzünüz ve kollarınız inceliyorsa siz kas ve su kaybediyorsunuz ve ne yazıkki yanlış kilo veriyorsunuz demektir. Bunun yanında insan psikolojisi beslenmeyle yakından ilişkilidir, düşük kalorili diyet uygulayan bireylerde sinirlilik ,telaş ve depresyon daha sık görülmektedir. Bizim zayıflama diyetlerindeki başlıca amaçlarımız, kişiyi aç bırakmadanyeterli ve dengeli beslenmeilkesiyle maksimum yağ kaybını sağlamaktır. Doğru zayıflama haftada yarım ila bir kilo arasında olmalı fazlasından kaçınılmalıdır. Bu doğrultuda zayıflamayla vücudunuzda büyük oranda yağ kaybı olacak ve kısa zamanda gözle görülür bir şekilde incelmeye başlarsınız...şunu unutmamak gerekir uzun yıllar boyu almış olduğunuz fazlalıkları çok kısa sürede geri vermek mümkün değildir.

Diyet yapmak sadece sebze ve meyve yemek değildir! Kişiye özel beslenme programı hazırlanırken birçok etmenin yanında bireyin beslenme alışkanlıkları da oldukça önemlidir çünkü amacımız kişinin diyete değil, diyetin kişiye uymasıdır. Örneğin tatlıyı çok seven bir bireyi tamamen tatlıdan soyutlamak bireyin motivasyonunu olumsuz etkiler ve diyete uyumunu zorlaştırır. Diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme programında birey sevdiği yiyecekleri yiyerek kilo vermekte ve daha çok motive olmaktadır. Unutulmamalıdır ki diyet hayatınızın belirli bir döneminde belirli bir süre uygulanan bir beslenme biçimi değildir. Kalorisi düşük diyetleri en fazla birkaç hafta uygulayabilir ve sonrasında verdiğinizden fazlasını geri alırsınız. Ancak kişiye özel olarak hazırlanmış bir beslenme programıyla aç kalmadan, sevdiğiniz yiyecekleri yiyerek kilo verebilir, ve kilonuzu hayatınız boyunca koruyabilirsiniz. Koruma dönemi işin en önemli kısmıdır.Koruma döneminde diyet programı sırasında öğrenilmiş davranışlar hayata geçmelidir.Şunu unutmamak gerekir vücut çıktığı en yüksek kiloyu her zaman hatırlar ve bi yere kaydeder.Aşırı miktarda kalori almamak, alınan kalorileri yakmamak,cubur,kilo yapan yiyeceklerden kaçmak alışkanlık ve huy haline gelmedikçe döner dolaşır yine kilo alırsınız.

Sağlıklı beslenme ve zayıflama konusunda Ya da beslenme adına bilinmedik ne varsa size bu konuda yol gösterecek kişi diyetisyendir.Diyetisyen sizi beslenmenin her alanında aydınlatacak , en doğru bilgiyi verecek kişidir.Siz kendinizi yeteri kadar anlatırsanız bizde sizi en doğru şekilde anlar size yardım ederiz.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Feyhan Belen

Dyt. Feyhan BELEN, 16 Şubat 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara'da tamamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1990 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 1991 yılında İstanbul Özel Haznedar Hastanesi'nde mesleki hayatına başlamış ve ardından da Avrupa Florance Nightingale Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1997-2002 yılları arasında Dr. Ender SARAÇ ile birlikte çalışmıştır. Bu süreçte beslenmenin dışında astroloji eğitimi almaya başlamış, ayurveda konusunda çalışmalar yapmıştır. 2005-2010 yılları arasında 5 yıl süreyle Nutra Slim Nişantaşı ve Ataşehir şubelerinde çalışmıştır. Bu süreçte Abbott, Eczacıbaşı ve Wyeth ilaç firmalarına Beslenme Danışmanlığı yapmıştır. Hipertansiyon ve obezite ile ilgili bölgesel çalışmalara ve TV ...

Etiketler
Diyet ne demek?
Dyt. Feyhan Belen
Dyt. Feyhan Belen
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube