Dişleri güçlendirmek için neler yapılabilir ? koruyucu diş hekimliği uygulamaları

Dişleri güçlendirmek için neler yapılabilir ? koruyucu diş hekimliği uygulamaları

21. yüzyılı yaşadığımız bu günlerde çürüğün tedavi edilmesinden çok çürük oluşumunu nasıl engelleriz sorusu üzerinde yoğunlaşılmıştır. Süt ve kalıcı dişleri güçlendirmek için yapılabilecek koruyucu uygulamalardan en önemlileri fluorid ve fissür örtücü uygulamalarıdır.

Fluorid diş macunlarının da içinde bulunan ve dünyada birçok ülkede içme suyuna da toplumdaki çürük görülme sıklığını azaltmak amacıyla eklenen bir maddedir. Fluorid ya da fluor, dişin yapısına katılarak diş minesinin aside karşı daha dirençli olmasını sağlar. Bu asit, yediğimiz yemek sonrası ağızda kalan yiyecek artıklarının bakteriler tarafından sentezlenmesiyle ortaya çıkar ve dişlerin çürümesine yol açar. Fluorid uygulandığı zaman dişlerin yapısı bu asitlere daha dirençli hale gelir. Günlük düzenli fırçalamayla zaten dişlerimize fluorid uygulamaktayız. Ancak kullandığımız diş macunun miktarı özellikle çocuklarda kontrollü olmalıdır. Bununla birlikte diş doktorunun 6 ayda 1 uygulayacağı fluorid çocuğunuzun diş yapısını güçlendirecek ve çürüğe karşı direncini artıracaktır.

Bir diğer koruyucu uygulama ise koruyucu solgular da diyebileceğimiz Fissür Örtücülerdir. Fissür örtücüler, ağızda süt azı dişlerinin arka tarafında çıkan ilk kalıcı azı dişleri olan 6 yaş dişlerine yapılan uygulamalardır. Azı dişlerin çiğneme yüzeyindeki girinti ve çıkıntılar genellikle bakterilerin tutunarak yerleştikleri ve çürük oluşturdukları küçük olklardır. Bu küçük girintilerin bakteriler yerleşemeden koruyucu olarak doldurulmasına fissür örtücü uygulaması diyoruz. Fissür örtücüler tercihen 6 yaş azıları çıkar çıkmaz uygulanmalıdır. Özellikle süt dişlerinde çürük bulunan çocuklar bu kalıcı dişlerin çabuk çürümesi açısından risk grubundadırlar. Fissür örtücüler hem fiziksel olarak hem de içerdikleri fluorid sayesinde çürük oluşumunu %90-95’lere varan oranlarda engelleyebilirler. Fissür örtücü her diş için yaklaşık 1 dakika süren ve dişlerden madde kaldırmadan yapılan eğlenceli ve son derece pratik uygulamalardır.

DR. PINAR KARATABAN (PEDODONTİST)

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban

Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur Lisans öncesi öğrenimini 1993 yılında İSTEK Vakfı Uluğbey Lisesi'nde bitirmiştir. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Mezuniyeti sonrasında 3 yıl özel bir hastanede kadrolu diş hekimi olarak çalışan Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 2001 yılında Marmara Üniversitesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda Pedodonti alanında doktora eğitimine başlamıştır. Bu süre zarfında birçok ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve eğitime, çeşitli çalışma ve sunumlarla katılmıştır. 2008 yılında "Serebral Palsi'li Çocuklarda Oklüzyonun Model Analizi ile İncelenmesi, Çürük Oluşum Sıklığı, Periodontal Durum ve Kas Disfonksiyonlarının Değerlendirilmesi" başlıklı tezi ile doktora derecesini ve Dr. ...

Etiketler
Fissür örtücü
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube