Diş sıkmanın botoksla tedavisi

Diş sıkmanın botoksla tedavisi

GECE UYURKEN NEDEN DİŞLERİMİZİ SIKARIZ?

Uykuda vücudun dinlenmesi, gevşemesi gerekirken yorgun ve stresli geçen günlerin sonunda tam gevşeyemeyiz ve stresimiz kaslarımızı gergin tutar. Gece, uykuda en çok da faaliyete geçen çiğneme kasları olur. Kısaca bilinç dışı gelişen diş sıkma ve gıcırdatma durumu, stresin dışa vurumudur.

DİŞ SIKMANIN NE GİBİ ZARARLARI VAR

Aşırı faaliyet gösteren bir organ veya mekanik bir makine de olsa zamanla yorulur ve yıpranır. Öngörülebilen zamanından önce aşınmaya uğrar. Mesela bazı kişilerde dişlerde aşınma, bazı kişilerde diş etiçekilmeleri ve beraberinde dişte sıcak soğuk hassasiyeti, bazı kişilerde de bunların ikisi bir arada ağız içi bulguları olarak görülebiliyor.

Çene ekleminde de ağrı, aşınmaya bağlı tıkırdama gibi bulgularla karşılaşabiliyoruz. Ancak son yıllarda fark edildi ki bu bulgular tespit edilmeden çok önce ilk olarak aslında hastalarımızda kas yorulmasına, aşırı faaliyetine bağlı olarak birtakım şikayetler oluyor.

Örneğin diş ağrısı, kulak ağrısı veya baş-boyun ağrısı gibi algılanan kas ağrıları olabiliyor hastalarımızda. Bizler bunları erken tespit edebildiğimizde tedavi etmesi hem kolay oluyor hem geri dönüşü mümkün olmayacak hasarları önlüyoruz.

Diş sıkmanın çene ve dişlere getireceği zararlar botoksla nasıl engelleniyor?

Kalıcı hasarlardan önce çeneyi kapatan kaslarda aşırı hareketlilik başlamıştır, bunun arkasından diş aşınır, dişeti çekilir, eklem aşınır vs. Botoks ile kasta veya kas gruplarında çalışmayı azaltmak hedef alınır. İlaç, kasın tamamında değil de zerk edildiği yerdeki kas liflerinde çalışmayı azaltır.

Bu etki 4-6 ay gibi belirli bir süre vardır ve sonra kas eski gücüne geri döner. Ancak tam anlamıyla eski gücüne de dönemez bilimsel araştırmalar bize yüzde yirmi güç kaybederek eski gücünün sadece yüzde seksenine geri dönebildiğini göstermiştir. Tam da bu yüzden yani yüzde yirmi güç kaybı bizim tedavilerimizde istediğimiz bir şeydir. Yoksa ilacın zerki sonsuza dek sürerdi. Altı aylık periotlarla yapılan iki, üç bazen dört kerelik enjeksiyon istediğimiz sonuca ulaşmamız için yeterli geliyor.

Faydaları neler ?

Öncelikle gece ve gündüz diye bir ayırım olmaksızın diş sıkma gibi kötü bir alışkanlığın önüne geçebiliyor. Diş sıkmanın yol açabileceği zararları önlüyor.

Erken diş kaybı yaşayan kişilerde tek taraflı çiğnemeye bağlı olarak kullanılan tarafta çiğneme kası büyür, kullanılmayan tarafta ise incelme olur bu durum yüzde asimetrik bir görünüme yol açar. Karşıdan bakıldığında yüz kullanılmayan tarafa doğru dönüyor gibidir.

Hatta dokulardaki bu kayma, dönme ve yer değiştirme olayları alt gözkapaklarında, burunda bile asimetrik bir görünüm olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bazı kişilerde diş sıkma ile tetiklenen veya diş sıkmaya eşlik eden baş ağrısı sorunu da bulunmaktadır, bu kişilerde tam anlamıyla bir etki olmasa bile baş ağrısında azalma olduğu ifade edilmektedir.

Botoks hangi bölgelere ve nasıl uygulanıyor?

Şöyle tarif edebilirim yanaklarınızı avuçlarınızın içine aldığınızda ve ardından dişlerinizi sıktığınızda tam avuç içine gelen top gibi kabaran bölgeye yapılıyor. Çoğu zaman şakaklardan da ilave doz gerekiyor.

                                                                                                                                                                 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Songül Mirzaoğlu

Dt. Songül MİRZAOĞLU,   Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1992 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Meslek yaşamını özellikle Estetik Diş Hekimliği ve İmplantoloji üzerine yoğunlaştırmış olan Dt. Songül MİRZAOĞLU, çok sayıda ulusal ve uluslararası mesleki eğitim ve başarı sertifikalarına sahiptir. New York'ta Estetik Diş Hekimliği eğitimlerine, Fransa'da ise İmplant eğitimlerine katılmıştır.  İtalya'da University of Studies Guglielmo Marconi ' de Estetik Diş Hekimliği alanında master yapmıştır. Meslek yaşamına gülüş tasarımı, porselen lamina veneer ve estetik diş hekimliği çalışmalarına odaklanarak devam etmektedir. Halen Ümitköy de bulunan kendi kliniğinde hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Botoks hangi bölgelere ve nasıl uygulanıyor?
Dt. Songül Mirzaoğlu
Dt. Songül Mirzaoğlu
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube