Diş sağlığı

Diş sağlığı

Diş sağlığını dört aşamada işleyeceğiz.

1) Bebeklik (1-6 yaş)

2) Çocukluk :    a)Karışık Dişlenme (6-12 yaş)

                           b)Ergenlik (12-20 yaş)

3) Yetişkinlerde

4) Hamilelerde

Kişilerin genel ağız sağlığı bakımı olayı doğumla başlar.

1)Bebeklik dönemi : Bu ağızda çıkan toplam 20 süt dişinden oluşan ilk başlangıcı 6.ayda alt kesicilerin sürmesiyle 24.ayda da 5 nolu molar kesicilerin sürmesiyle son bulan süt dişi dönemidir. Birey bu dişlerle hayatının en önemli dönemini geçirecek ve bu dönemdeki dişlere olan bakım ve koruyucu diş hekimi takviyesi kişinin ilerdeki dişlerinin ağızdaki konumuna ve dişlerin çürüğe karşı eğilimine yön verecektir. Çünkü bu dişler daha sonra gelecek daimi dişlerin ağızdaki yerleşim konumunun düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

Bundan dolayıda bu dişlerin işlevlerini yerine getirmeleri için ağıızda bulunduğu sürece en sağlıklı şekilde tutulması lazımdır. Anne cocuğunun ağızını ve dilini işaret parmağına saracağı steril bir tülbentle emzirme sonrası devamlı silmelidir, bu ağız ve diş sağlığının ilk hijyen başlangıcıdır. 6. ayda alt kesicilerin sürmeye başlamasıyle bebeğin ağızında bir kaşınma hissi oluşur bu dönemde alınacak kaşıma simitleride faydalıdır ayrıca küçük bebek fırçalarıyle fırçalamaya başlangıç yapılabilir. Bu dönemde kulanılan emziklerde çok önemlidir onatomik forma uymayan yalancı emzik kullanımıda çocuğun diş ve ağız sağlığını etkiler. Onun için kaliteli ve anatomik forma uygun kaliteli emzik kullanalım.

Ayrıca çocuğun dişlerinin çürümeye karşı direncini artırmak için floor tabletleri kullanımınıda önerebiliriz. Çünkü bizim sularımızın floor debisi belediyeler tarafından düzenlenmediği için böyle bir takviye faydalıdır. Ayrıca bu dönemde çocuğunuzu hızlı gelişim dolasıyle 3 ayda bir diş hekimine götürmeye alıştırırsanız. Diş sağlığı yönünden maddi manevi çok yol almış olursunuz. Çocuğunuzda oluşmakta olan ortodontik (Çeneyi ve dişleri ilgilendiren düzen bozukluğu) önceden görülerek, Mediko-Sosyal bir soruna dönüşmeden önlenir. Gerek dişlerde ve gerekse diş dizilerideki anomalilerin daha erken yaşta belirlenmesi, ilerdeki tedavilerin kolaylaşması bakımından önemlidir. Süt dişi ve karışık dişlenme dönemi anomalileri daimi diş döneminde de etkinlik sağlar. Onun için bebeklik dönemi süt dişlerinin bakımı bütün hayatınıza yön veren bir önem taşır. 

Eğer bu dönem dişlerinden birisi çürüme nedeniyle tedavi edilemediği için çekilirse yeri muhakkak daimi diş dönemine kadar yer tutucuyle korunmalıdır bu çocuğun daimi diş düzeni için önemlidir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. A. Nesimi Gafuroğlu

Dt. A. Nesimi Gafuroğlu
Dt. A. Nesimi Gafuroğlu
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube