Diş macunları

Diş macunları

Bize en çok sorulan sorulardan biri de “hangi diş macununu kullansam daha iyi?”dir. Oysa ne yazık ki bunun tek bir doğru cevabı yoktur. Herşeyden önce şunun altının çizilmesi gerekir : “Diş macunları ağız bakımında diş fırçalamadan sonra yer alır”. Bu ne demektir?

İlk anda bakıldığında oldukça anlaşılmaz olsa da aslında vurgulanmak istenen ağız bakımında öncelikli olanın mekanik temizlik olduğudur. Siz hangi diş macununu kullanırsanız kullanın mekanik temizlik yetersizse macundan bir fayda sağlamanız da o ölçüde imkansızlaşmaktadır. Bunu daha basitçe ifade edersek; kirlenmiş bir ocağın kaba temizliği yapılmadıktan sonra oraya saf çamaşır suyu ya da bilmem kaç lira değerindeki pahalı temizlik ürünlerinden almak arasında bir fark olmayacaktır.

Güzel bir diş fırçalama yapan bizler peki hangi macunu seçeceğiz? Macunların üzerinde yer alan açıklamalara baktığımızda içinde bulunanlar pek çok kişiye hiçbir şey ifade etmemektir. Bu nedenle de “içindekiler” kısmına bakarak macun satın almak elbette mümkün değildir. Şüphesiz sizin için en uygun olan macunu diş hekiminiz belirleyecektir ancak bugün ben size biraz bu “içindekiler”den söz etmek istiyorum.

* Hidrojen peroksit, dişleri beyazlatma amacı ile kullanılmaktadır. 

* Sodyum bikarbonat  bildiğimiz karbonatın kimya dilindeki ifadesidir. Diş üzerindeki  lekeleri temizlemeye yardımcı olduğunu söylense  de macunun içindeki fonksiyonu hala tartışmalıdır.

* Diş macunlarında sıkça göreceğiniz diğer aşındırıcılar dikalsiyum fosfat, kaolin, bentonit, silika ve kalsiyum karbonat (tebeşir)tır.

* Sodyum pyrofosfat tartar kontrollü diş macununda bulunan bir maddedir. Düzenli kullanıldığında plak oluşmasını engellediği gösterilmiştir. Ancak tartar dişinizde bir kez sertleştiğinde, bunu evde temizlemek mümkün değildir. Sadece profesyonel bir temizleme ile temizlenebilir.

* Propilen glikol, diş macununu nemli tutan bir humectant'tır ve macun içindeki katı ve sıvı bileşenlerin ayrılmasını engeller. Diş macununun içindeki diğer bilinen humectantlar sorbitol, pentatol ve gliserol'dür.

* Dioktil sodyum sulfosuccinate, deterjan tipi bir bileşen olup macunun ağzınızda köpürmesini sağlamaktadır. Sodyum stearyl fumarate ve sodyum lauryl sulfate gibi bileşenleri de görebilirsiniz ki SLS'in bu bileşene duyarlığı olan kişilerin bu duyarlılığı azalttığına inanılır.

* Sodyum sakarin en ucuz tatlandırıcıdır ve pek çok diş macununda görülür. Normal şekerden 600 kat daha tatlı olduğundan diş macununda çok küçük bir miktar kullanılır. Diğer diş macunu tatlandırıcıları aspartame ve ammoniated diglyzzherizin'lerdir.

* Duyarlılığı azaltıcı bileşenler, özellikle hassas dişleri olanlar için formüle edilmiş diş macunlarında bulunur. Strontium klorit ve potasyum nitrat  dişleri sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı duyarlı olan kişilerdeki bu rahatsızlığı giderici olarak tanımlanmıştır. Ancak etkili olabilmeleri için en az 1-1.5 aylık bir süreye ihtiyac duyarlar.

* Triclosan, anti bakteriyel bir bileşen olup diş macunlarında kullanılmak üzere FDA tarafından yeni onaylanmıştır. Yıllarca anti bakteriyel sabunlar, losyonlar, süngerler ve kesme tahtalarında aktif bileşen olarak kullanılmıştır. Diş macununda kullanılan triclosanın dişeti iltihabı ve hastalıklarına karşı savaştığı ve yetişkinlerde bakteriye neden olan plakların gelişmesini engellediği klinik olarak ispatlanmıştır. Hemen hemen bütün diş macunu üreticilerinin bunu kullanmaları beklenmektedir ancak triclosan bir ilaç olarak kabul edildiğinden, bunu içeren tüm diş macunlarının pazara girmeden önce resmi sağlık otorilerinden onayı alması gerekmektedir.

Adı ne olursa olsun macun seçiminde en önemli kriter floriddir. Bu nedenle 1000 ppm'in üzerinde florid içeren diş macununu kendiniz 1000 ppm dozun altında florid içeren diş macununu da çocuğunuz için seçmelisiniz. Ve unutmayınız ki  "hiç bir diş macunu diş hekimizin yerine geçemez"

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler

Etiketler
Diş macunları
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler
Doç. Dr. Dt. E. Bihter Gürler
Kocaeli - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube