Diş çekimi ve cerrahi işlemler sonrası tavsiyeler

Diş çekimi ve cerrahi işlemler sonrası tavsiyeler

Cerrahi işlemin büyüğü ya da küçüğü olur elbette ama operasyon sonrası gerekenleri düzün bir şekilde yapmazsanız başınıza bin türlü eziyet gelir. Hele ki ağız kadar çok bakteri içeren, sürekli yediklerimiz veya içtiklerimizle kirlenen bir ortamdaysa bu cerrahi işlem, sonuçları çok çok daha kötü olabilir. Bunun için başına gelebilecekler ve dikkat etmeniz gereken konulardan oluşan bir liste hazırlamaya çalıştım. Umarım faydasını görürüsünüz..

1. Operasyonu takip eden özellikle ilk iki gün ağrınız olacaktır. Çok normaldir, bu süre zarfında ağrı kesici kullanabilirsiniz. Hatta doktorunuzun tavsiyesine uygun olarak operasyon bölgesindeki uyuşukluk geçmeden ağrı kesici alabilirsiniz. Sizin için uygun ağrı kesiciyi doktorunuz belirleyecektir ancak kanama riskini arttıracağı için aspirin veya türevi ağrı kesicilerden uzak durunuz.

2. Operasyon sırasında doktorunuz kemiğe müdehale etmiş olabilir. Böyle bir durumda şişlik ve belki morluklar olacaktır, korkmayın. Daha az şişmesi için ilk 24 saat soğuk uygulamak faydalı olacaktır. Ayrıca gece yatarken yüksek yastık kullanmak, doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda kortizon kullanmak operasyon sonrası şişliklerin az olmasını sağlamaya yardımcı diğer yollardır.

3. Operasyonu takip eden 24 saat boyunca az az sızıntı şeklinde kanma normaldir. Bu 24 saatte tükürme ve çalkalama yapmayınız, yoksa durmuş olan kanamayı tekrar tekrar, yara üzerinde oluşan pıhtıyı bozarak, başlatırsınız. Tüm bunlara dikkat ettiniz ama gene de kanama halen devam ediyorsa, operasyon bölgesine temiz sıkı bir gazlı bez koyarak ısırınız. Tamponu en az yarım saat sıkı şekilde oynatmadan tutunuz. Tampon yapmak için kesinlikle pamuk ya da peçete kullanmayınız. Tamponu bir saatten fazla ağzınızda tutmayınız. Kanama halen devam ediyorsa mutlaka hekiminize başvurunuz.

4. Operasyon sonrasında iki saat boyunca bir şey yemeyiniz. Kanama kontrolünün yapılabilmesi, yara bölgesinin sağlıklı iyileşebilmesi için en az 24 saat sigara veya alkol kullanmayınız. İki gün boyunca çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden, yüzünüze doğru çok sıcak banyo yapmaktan kaçınınız. İşlem bölgesinde 7-10 gün süresince çiğneme yapmayınız. Çekim bölgesindeki pıhtı bu süre zarfında diş etine dönüşecektir.

5. Beslenmenize mutlaka önem gösteriniz. İlk gün yumuşak ve sıvı gıdaları ılık şekilde tüketiniz. Siz sağlıklı olacaksınız ki yaralarınız da sağlıklı bir şekilde iyileşebilsin.

6. İlk 24 saat operasyon bölgesine diş fırçası değdirmeyiniz. bu süre zarfında yara bölgesini parmak ve temiz bir gazlı bez yardımıyla, yumuşak haraketlerke temizleyebilirsiniz. Takip eden günlerde yavaş ve dikkatli hareketlerle, diş fırçası kullanarak temizlik yapmayı ihmal etmeyin. Doktorunuz tavsiye ettiyse ikinci günden itibaren gargara kullanmaya başlayabilirsiniz. Operasyon sonrasında 2. ve 3. başlayan şiddetli ağrılarınız olursa mutlaka hekiminize başvurunuz, yra bölgesine pansuman yapılması gerekiyor olabilir.

7. Dikişlerinizin operasyondan sonra, hekiminiz aksini belirtmediyse, 7- 10 gün içerisinde alınması gereklidir. Dikişleriniz ilk üç gün içerisinde düşerse mutlaka hekiminize başvurunuz. Esneme, hapşurma, çiğneme hareketlerinde dikişlerinizi zorlamamaya dikkat ediniz, operasyon bölgesini dilinizle, elinizle sürekli yoklamayınız.

8. İşlem sonrası doktorunuzun size reçete ettiği ilaçlar varsa düzenli ve tam olarak kullanınız. Beklenmedik bir sıkıntı yaşadığınızda hekiminize ulaşınız.

9. Ağız içerisine yapılan operasyonların neredeyse tamamı gün içerisindeki aktivitelerinizi engellemeyecek niteliktedir. Gene de ilk gün için ağır tempolu spor, ev işi gibi aktivitelerden kaçınınız.

10. Operasyondan 36 saat sonra yüzünüzde halen şişlik ya da morluk varsa, sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Isı kan dolaşımını arttırarak işlem bölgesindeki ödemin daha çabuk çözülmesini sağlayacaktır.

Bu tavsiyelerin hepsi sizin operasyon sonrasında daha rahat ve hızlı iyileşmenize yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun...

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Esra Alparslan

Dt. Esra ALPARSLAN, 1982 yılında Ankara'da doğmuştur. İlkokulu Büyük Kolej'de, hazırlık, ortaokul ve lise öğrenimlerini TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. 2000 yılında ailesinin rehberliği üzerine okumaya başladığı endüstri mühendisliği bölümünü 2. senesinde bırakmış ve tekrar üniversite sınavına girmiştir. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni kazanmış ve lisans eğitimine başlamıştır. 2007 yılında lisans eğitimini tamamlayarak diş hekimi unvanı almıştır. Mezuniyetinden sonra bir süre Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (çocuk) Bölümü'nde çalışmıştır. 2008 - 2009 yılları arasında Ankara Kızılay'da bulunan özel bir ortodonti polikliniğinde, 2009 - 2014 yılları arasında ise Sokullu'da bulunan özel bir poliklinikte mesul müdür ve diş hekimi olarak görev yapmıştır.  Mesleğime tutkuyla bağlı oldu ...

Etiketler
Gömülü diş ameliyatı
Dt. Esra Alparslan
Dt. Esra Alparslan
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube