Diş beyazlatmanın (bleaching) ömrü ne kadardır ?

Diş beyazlatmanın (bleaching) ömrü ne kadardır ?

DİŞ BEYAZLATMA

Dişlerdeki renklenmelerin hekim kontrolünde dişin minesi üzerine uygulanan beyazlatma materyalleri ile giderilmesi işlemidir.

Dişler sigara, pipo, çay, kahve, kırmızı şarap gibi renklendiriciler, yaşın ilerlemesi, kanal tedavisi, gelişim çağında alınan antibiyotikler (tetrasiklin renkleşmesi), çeşitli sistemik rahatsızlıklar sonucu renkleşir.

Diş Beyazlatma Her Kişiye Uygulanabilir mi?

18 yaşını doldurmuş, dişlerinde kalıtımsal mine hastalığı, ön bölgede geniş kırık ya da dolgu olmayan her bireye beyazlatma işlemi uygulanabilmektedir.

2 tip beyazlatma yöntemi vardır:

Ofis Tipi Beyazlatma : Muayenehane şartlarında beyazlatma ajanı direkt doktor tarafından uygulanır. Yaklaşık 1 saat süren işlemin sonunda dişlerin beyazladığı görülür. Dişetleri zarar görmemeleri için özel bir koruyucuyla kaplanır. Dudaklar da ekartör denilen araçlarla dişlerden uzaklaşır.

Ev Tipi Beyazlatma : .Hastaya özel diş hekimi tarafından hazırlanan şeffaf    plaklarla gece ya da gündüz birkaç saatlik uygulama ile yapılan beyazlatma tipidir. Plaklarla beraber beyazlatma ajanı da hastaya verilir. Beyazlatma işlemi hasta tarafından yapılır. Uygulama süresi kontroller sırasında doktor tarafından belirlenir.

Beyazlatma işlemi sadece canlı değil kanal tedavisi görmüş ve bu yüzden rengi koyulaşmış dişlere de uygulanır. Hekim tarafından belli periyotlarla dişin içine beyazlatıcı ajan koyulur. Bu sayede cansız dişler beyazlar.

Beyazlatma ne kadar sürer ? Ömrü ne kadardır ?

Ofis tipi beyazlatma genelde 1-3 seans sürer. Ağır vakalarda ise seans süresi uzayabilir ve ya bir takım ek tedaviler ( kompozit / porselen lamina ) uygulanabilir.

Ev tipi beyazlatmaya ise 7-14 gün devam edilir.

Diş Beyazlatmanın Dişlere Zararı Var Mıdır ?

Diş beyazlatma jelinin  halen bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.  Hekim kontrolünde ve uygun konsantrasyonda yapılması önemlidir. Geçici olarak soğuk veya sıcak içecek içmenize engel olmayacak derece hassasiyet gözlenebilir. Bu durum hekim tarafından uygulanan hassasiyet gidericilerle , basit bir ağrı kesiciyle giderilebilir. Seans sonunda da hekim dişlere flor uygular ve ertesi gün şikayetler oldukça azalır.

Diş Beyazlatma Kalıcı Mıdır ?

Beyazlatmadan sonra dişler olduğundan daha beyaz görünür. Ancak bu durumun devamlılığı ağız bakım alışkanlıklarına , sigara kullanımına, renklendirici yiyecek ve içeceklerin kullanımına bağlı olarak değişir. Düzenli ağız bakımı ile elde edilen beyazlık 3 sene kadar kalabilmektedir. Aşırı sigara kullanan bireylerde ise dişler 1,5 sene kadar sonra eski haline geri döner.

 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Fatma Betül Çirak

Dt. Fatma Betül ÇIRAK, 10 Ekim 1982 tarihinde Balıkesir - Edremit'de doğmuştur. İlkokulu Burhaniye Nadir Tolun İlköğretim Okulu'nda, ortaokul ve liseyi ise Edremit Anadolu Lisesi'nde tamamlamıştır. Lisans öncesi eğitiminin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2000 yılında tamamlayarak diş hekimi unvannı almıştır.

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 2006 - 2010 yılları arasında Aydın'ın Nazilli ilçesinde Dt. Nurettin GÜRSOY ile birlikte çalışmıştır.

Dt. Fatma Betül ÇIRAK, 2011 yılının sonu itibariyle  İstanbul - Kadıköy'de buluanan özel muayenehanesinde mesleki çalışmalarına başlamıştır ve hastalarını Kadıköy'deki muayenehanesinde kabul etmektedir.

Etiketler
Gülüş estetiği
Dt. Fatma Betül Çirak
Dt. Fatma Betül Çirak
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube