Detoks diyetleri

Detoks diyetleri

İnsanlar pek çok toksinlerle karşı karşıya kalmaktadır. Alkol, sigara, gereksiz ilaç kullanımı, katkı maddeleri, zirai ilaçlar, egzost dumanı, hava kirliliği, radyasyon, UV ışınlar önemli toksin kaynakları olarak tanımlanmaktadır. Bunlara dengesiz beslenme, sedanter (hareketsiz) yaşam ve stres de eklenince kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlü tutabilmeleri için medyada çıkan haberlerde toksinlerden arınma anlamına gelen detoks kürlerini / diyetlerini uygulamaları önerilmektedir.

Halbuki deri, akciğerler, böbrekler, karaciğer, mide - bağırsak ve bağışıklık sistemi sayesinde toksik maddeler zaten etkisiz hale getirilerek vücuttan uzaklaştırılmaktadır.
Tüm bunlara karşılık önerilen detoks uygulamalarında düşük enerji alımı, bol su içilmesi, kafein içeren içecek ve besinlerden kaçınılması, bitki ve meyve çaylarına öncelik verilmesi, katkı maddesi içeren ürünlerin diyet dışında bırakılması, daha çok sebze ve meyve içeren bir beslenme şekli önerilmektedir.

Toksinlerden arınma, bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirim sistemini düzenleme, cilt sağlığı ve selülitlerden kurtulmayı vaat eden detoks uygulamalarının aslında ana hedefi kişiye hızlı kilo verdirmektir. Böylesi bir durum kişinin yağ dokusundan ziyade kas dokusu ve su kaybetmesine, elektrolit kaybı nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı gibi, beslenme bozukluklarına neden olmakta ve metabolizmaya da hasar vermektedir. Ağırlık kaybı gerçekleşse dahi kalıcı bir durum söz konusu olmamakta ve kişiler verdiği kiloları genellikle daha fazlası ile kısa sürede geri almaktadırlar.

Bütün medyatik diyetlerin aksine, yeterli ve dengeli beslenmeyle vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak doğrultuda dengeli bir beslenme önermekteyiz.

Dengeli Beslenmenin Koşullarını Şu Şekilde Sıralayabiliriz:
-4 temel besin grubundan (et, süt, tahıl ve sebze-meyve grubu) her gün mutlaka uygun miktarlarda tüketilmelidir.
-Azar azar, sık sık (günde 6 öğün) beslenilmelidir.
-Günde ortalama 2-2.5 lt su tüketilmelidir.
-Posa tüketimi artırmalıdır.
-Alkol ve kafein miktarı sınırlandırılmalıdır.
-Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır.
-Şekerli ve yağlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
-Mutlaka günde en az 30 dk, ideali 1 saat fiziksel aktivite yapılmalıdır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülhan Koca

Etiketler
Dengeli beslenme
Dyt. Gülhan Koca
Dyt. Gülhan Koca
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube