Depresyonun belirtileri

Depresyonun belirtileri

Depresyon davranışsal, duygusal, zihinsel, ve bedensel bazı belirtilerle kendisini ortaya koyan bir rahatsızlıktır. En belirgin özelliği ise, kişinin çökkün bir ruh haline bürünmesi ve ilgi ve zevk almada belirgin azalma göstermesidir.

Depresyondaki bir kişi duygusal açıdan kendini mutsuz, umutsuz ve karamsar olarak kendini ifade eder.Kişi kendini hüzünlü ve yalnız hisseder Depresyondaki bir kişi eskiden isteyerek ve belki severek yaptığı günlük işleri bile yapamaz hale gelebilir,  yataktan çıkmak istemeyebilir. Sorumluluklarını yerine getiremeyebilir.

Kendisine ve çevresine ilgisi azalmıştır. Kişi aynı zamanda zihnindeki bir takım nedenlerden dolayı yoğun suçluluk duyguları  yaşıyor olabilir. Genellikle iç sıkıntısı, daralma, huzursuzluk ile birlikte gözlenmektedir. Bazen kişi kendisinin tüm duygularını yitirmiş gibi hissedebilir.  Depresyon zihinsel faaliyetleri de etkileyen bir duygu durum bozuklugudur. Zihinsel belirtiler arasında, dikkat toplamada güçlük çekme ve unutkanlık ve dalgınlık hali vardır.

Depresyon kişinin davranışlarını da etkiler. Bu yüzden bu kişilerin, enerji seviyesinde bir düşüş gözlemlenebilir.Buna bağlı ortaya çıkan halsizlik, hareketlerde yavaşlama sık rastlanan bir olgudur.  Aynı zamanda Kişi bu dönemde içine kapanır, sosyal ilişkilerden kaçınır, yalnız kalmayı tercih eder,  Bu tip vakalarda cinsel ilgi ve istekte de belirgin azalma olur. İştah belirgin bir şekilde azalır veya tam tersiolan çok fazla yeme eğilimi olabilir. Sık görülen belirtilerden biri de uykusuzluktur. Uykuya dalamama, uykunun sık sık bölünmesi veya sabah çok erken uyanma şeklinde sorunlar yaşanabilir.

Bazı kişilerde aşırı uyuma eğilimi olabilir.  Bu kişiler çok uyumalarına rağmen dinlenmiş olarak uyanmazlar. Bütün bunlara ek olarak, fiziksel ağrılar da bu rahatsızlıkda baş gösterebilir.  Kişinin depresyon tanısı alması için tüm bu belirtilerin en az iki hafta sürekli olarak devam etmesi ve fonksyonelliğin bozulması gerekmektedir.  Kişiler çok farklı sebeplerden dolayı depresyona yaşayabilirler. Bunlara örnek olarak; bir yakının kaybı,ayrılık,iş kaybı,aile sorunları,
maddi nedenler gösterilebilir. Bazı durumlarda ise biyolojik rahatsızlıklar kişiyi depresyona sokabilir. (Hipotiroid, şeker vs.)
 
En önemli nokta ise, uygun bir tedavi oluşturulmasıdır. Tedaviler kişilere göre çeşitlilik göstermektedir ancak bilimsel veriler göstermektedir ki; en uygun tedavi ilaç tedavisi ve psikoterapinin birleşimidir. Psikoterapi hastalığın tekrar etmemesinde büyük rol oynamaktadır.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Merve Mamacı

Etiketler
Davranış
Uzm. Psk. Merve Mamacı
Uzm. Psk. Merve Mamacı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube