Depresyon nedir

Depresyon nedir

Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir?

Depresyon bir hastalıkmıdır? Biraz depresyon normalmidir? Ne zaman hastalık ne zaman geçici normal bir durum gibi siz danışanlarımızın sorduğu sorular binlerce yıldır sorulmaktadır. Aristo binlerce yıl önce “bir miktar deliliğin karışmadığı normal bir ruh yoktur demiş. Freud’ da benzer vurguları yapmıştır. Yani hepimizin zaman zaman isteksizleştiği, karamsarlaştığı dönemlerle bir hastalık olarak depresyon arasında çok net sınırlar her zaman olmayabilir. Ancak ben genel hatları ile depresyonun belirtilerini yazmak istiyorum.

Depresyon belirtileri:

İlgi istek kaybı, karamsarlık, bu ikisi temel belirtiler.  Birde yardımcı depresyon belirtileri var bunlar uyku sorunları (aşırı ya da az uyuma), konsantrasyon kaybı, kendini değersiz hissetme.  Yetersizlik duyguları vs. Ancak ülkemizde bedensel ağrıların ön planda olduğu depresyonlara daha sık rastlıyoruz. Ayrıca belli mevsimlerde ortaya çıkan depresyonlara mevsimsel depresyonlar diyoruz.

Kimi uzmanlara göre ise depresyon bir hastalıktan çok bir savunma; yani çok fazla öfkeyi içe döndürmenin bedeli. Eğer depresyon olmasa belki insan tepkileri çok daha öfkeli ve riskli olacaktı.

Ergen ve çocuklarda klasik belirtileri görmek çoğunlukla mümkün değildir. Daha çok hırçınlık, huzursuzluk ağlama, içe kapanma biçiminde seyreder.

Eğer yukarıdaki belirtiler sizde mevcutsa mutlaka bir danışma almanızı öneriyorum.

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Depresyon nasıl tedavi edilir
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube