Depresyon !.

Depresyon !.

Merhaba, doktorsitesi.com da bana yöneltilen soruların büyük bir çoğunluğu 'depresyon' konusu içerikli. Bu doğrultuda depresyon hakkında bilgilendirici bir yazı yazmanın yararlı olacağını düşünüyorum.

Günlük yaşamda ve psikiyatride Depresyon kelimesinin kullanımında anlam farklılığı görülmektedir. Depresyon ruhsal bir hastalıktır,Çok yaygın bir sağlık sorunudur. Depresyon toplumun her kesiminden, her yaş grubundan,her ırktan,her dinden ve ekonomik gruptan insan ayırt etmeksizin görülebilir. Psikiyatrik hastalıklar arasında sık görülen tablolardan biridir. Öyle ki yaşam boyunca her 100 erkekten 10'u , her yüz kadından 20'sinin depresyon geçirdiği araştırmalarda saptanmıştır.

Mevsim değişiklikleri,sevdiği birini kaybetmek,işten ayrılmak,tatil dönüşleri okul yada iş ortamına uyum sağlayamamak,ergenlik dönemindeki fiziksel, duygusal, psiko-sosyal değişimler, ilerleyen yaş ile vucuttaki hormonal değişimler gibi örnekleri çoğaltılabilecek sebepler depresyona neden olabilmektedir.

Depresyondaki insanların düşünme sistemleri, ortada yeterli bir sebep yokken bile yaşanan olaylarda olumsuz sonuçlar çıkartma, olumsuzluklar üzerine odaklanma, detaylara takılma,tek bir olayla genel yargılar ulaşmaya hep ya hiç kuralı ile üzerine kurudur.

Depresyondaki bir insanda dikkati çeken en önemli özellikler :

Kendini bitkin ve yorgun hissetme,

Karamsar duygular,

Aşırı uyku uyuma Ya da uykusuzluk,

Önemli derecede kilo kaybı (iştahsızlık), aşırı kilo alımı,

Dikkati bir konu- olay üzerinde toplayamama,

Kendini önemsiz,değersiz hissetme,

Güvensizlik,

Umursamazlık,

Sağlıklı karar verme yetisini kaybetme,

İntihar düşünceleri veya girişimi,

Alkol ve ilaç bağımlısı olma,

Cinsel isteksizlik,

Sebebi belli olmayan ağrılar,

Mide krampları,

Hafızada zayıflamalar,

İnsanlardan uzaklaşma,hayattan zevk alamamak gibi sıralanabilir.

Depresyonda olmak için bu belirtilerin hepsinin birden olması gerekmemektedir. Ancak en az beş belirtiyi kendinizde hissediyor, bu süre 10-15 günden fazla sürüyor ve hayatınız tümüyle etkileniyorsa bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir. Unutulmamalı ki depresyon ciddi bir hastalıktır. Tedavinin geciktirilmesi hastalığın süresini uzatmakta depresyondaki kişinin durumunu dahada ağırlaştırmaktadır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mansur Beyazyürek

Prof. Dr. Mansur Beyazyürek
Prof. Dr. Mansur Beyazyürek
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube