Demir eksikliği ve kansızlık

Demir eksikliği ve kansızlık
 
Demir eksikliği tüm dünyada kansızlığın (anemi) bir numaralı nedenidir. Kadınlarda sık görülür ve önemli bir sağlık sorunudur.
 
DEMİR EKSİKLİĞİ NEDEN OLUŞUR?
 
Diyetle alımın yetersiz olabilir. Demir esas olarak hayvansal gıdalarda, özellikle kırmızı ette bulunur. Ekonomik yetersizlikler, zayıflama amacıyla yapılan diyetler, bilinçsiz beslenme, iş yaşamının zorlukları nedeniyle düzensiz gıda alımı gibi nedenlerle yetersiz demir alıyor olabilirsiniz. Vejeteryanlarda da zaman içinde demir eksikliği gelişir.
Emilim bozukluğu:  Ameliyatla midesi, oniki parmak bağırsağı veya ince bağırsağı çıkarılmış kişiler ve Çölyak hastalığı olanlarda demir emilimi bozulur.
Gereksinim artması. Kadın hastalarda fazla sayıda doğum demir eksikliği anemisinin sık nedenlerindendir. Her gebelik yaklaşık 500-1.000 mg demir kaybı yaratır. Büyüme dönemindeki gençlerde de ihtiyaç arttığı için demir eksikliği gelişebilir.  
Kan kayıpları. Kadınlarda önemlidir. Bir kadının normal adet kanamalarıyla her ay yaklaşık 20 mg demir kaybedilir. Aşırı kanaması olan kadınlarda demir eksikliği sık görülür. Uterus myomları önemli kan kayıplarına neden olabilir.
Mide bağırsak sistemi (Gastrointestinal kanal) kan kaybında önemlidir. Bunlar arasında şu örnekleri verebiliriz: yemek borusu varisleri, mide fıtığı, reflü özofajitleri, peptik ülser, gastrit, kronik aspirin kullanımı, mide polipleri ve kanserleri, kolon kanserleri, ülseratif kolit, kalın bağırsak polipleri, divertiküller, hemorroidler.
Özellikle erişkin erkekte demir eksikliği saptandığında kan kaybı kaynağı olarak öncelikle mide bağırsak sistemi incelenmelidir. 
 
DEMİR EKSİKLİĞİNDE BELİRTİ ve BULGULAR
Bu hastalarda halsizlik, çabuk yorulma, eforla gelen nefes darlığı, çarpıntı, solukluk ve isteksizlik gibi şikayetler ortaya çıkar.
Dilin üzerindeki papilla denilen ufak pürtükler düzleşir veya silinir. Bazen dilde yanma duyusu olabilir. Ağız kenarında çatlaklar oluşur. Tırnaklar kolay kırılır hale gelir. İleri vakalarda yemek borusunda, yutma güçlüğü yaratabilen bir zar oluşabilir. Demir eksikliği anemilerinde gastrit sıktır. 
Anormal şeylerin yenilmesine PİKA denir. Bu hastalar sıklıkla kil, buz ve benzeri şeyleri yerler. Demir eksikliğinde PİKA sıktır. 
 
DEMİR EKSİKLİĞİNDE TEDAVİ
Ağızdan alınacak haplarla yapılır.  İlacın tercihan aç karna alınması, daha iyi emileceği için önerilir. Ancak, aç karna alınan demir preparatları sıklıkla gastrointestinal sistem yakınmalarına yol açar. Bu durumda dozlar yemeklerle birlikte alınabilir. Demir tedavisi en az 6 ay sürdürülür. 
 
DEMİR TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ
Demir ilaçları sıklıkla midede yan etkisi yapar. Ağrı, yanma, bulantı gibi sorunlar görülebilir. Kabızlık, bazı hastalarda da tam tersine dışkıda yumuşama hatta ishal görülebilir. Demir kullanırken dışkı rengi koyulaşabilir.
 
İĞNE İLE DEMİR TEDAVİSİ
İğne ile yapılan demir tedavisinin ağızdan hapla yapılana göre daha etkili olduğu doğru değildir. Malesef bu yanlış düşünce bazı hekimlerimizin uygulamasına da yansımaktadır.
İğne ile demir tedavisinin ciddi yan etkileri olabilir. Bu nedenle sadece özel durumlarda ve hekim gözetiminde uygulanmalıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kadri Yamaç

Prof. Dr. Kadri YAMAÇ, 1958 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1976 yılında TED Ankara Koleji'nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1982 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1984-1989 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmıştır. 1990-1993 yılları arasında ise yine Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Hematoloji yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. Uzmanlık eğitiminin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzman doktor olarak görev yapmaya başlayan Prof. Dr. Kadri YAMAÇ, 1995 yılında Doçentlik, 2002 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. Türk Hematoloji Derneği, Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği, Turkish Electronic Journal of Medicine ( Yayın Kurulu Üyeliği), Turkish Journa ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Eforla gelen yanma
Prof. Dr. Kadri Yamaç
Prof. Dr. Kadri Yamaç
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube