D vitamini ve kemik sağlığı

D vitamini ve kemik sağlığı

D vitamini hem vücuda dışarıdan alınan, hem de güneş ışığı sayesinde ciltte yapılan bir vitamindir. Günümüzde çok yaygın etkileri ve kendi özel reseptörleri de olduğundan bir hormon olarak da kabul edilmektedir. D vitamininin görevi, kemik yapımı için gerekli olan harç maddelerinden kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimini sağlamaktır. Yiyeceklerle aldığımız ve ciltte yapılan D vitamini öncül maddedir. Yani aktifleşmeden D vitamininden beklenen etkileri gösterememektedir. D vitamininin aktifleşmesi ilk olarak karaciğerde, ikinci olarak da böbreklerde gerçekleşen iki aşamalı bir aktivasyon sürecini gerektirir. Dolayısıyla ciddi karaciğer ve böbrek hastalıklarında D vitaminin aktivasyonu olmadığından eksiklik belirtileri görülür.

Sağlıklı bireylerde yeterli güneşlenme ve yiyeceklerle alım söz konusu ise D vitamin eksikliği gelişmez. Ciltte yeterince D vitamininin yapılması bazı şartlara bağlıdır. Ülkemiz için D vitamini yapılabilecek dalga boyundaki güneş ışınlarının uygun açısı, Mayıs-Kasım ayları arasında ve saat 10:00-15:00 arasında ulaşmaktadır. Yeterli D vitamini yapımı için güneşlenirken cilt-güneş ışını arasında herhangi bir engel (giysi, cam ve kozmetik madde gibi) bulunmamalıdır. Cilt hafif pembeleşinceye dek ve vücudun en az %70’i güneşe maruz kalınca sentezlenen D vitamini miktarı yaklaşık 3 bin üntedir. Buna minimal pembeleşme miktarı denir ve cilt rengine göre bu düzeye ulaşma süresi değişir. Örneğin açık cilt rengi olanlar daha kısa sürede bu kadar D vitamini yapabilir. Günlük D vitamin gereksinimi, sağlıklı bir yetişkin için 600-800 ünitedir. D vitamini yağda depolanabilir bir hormon olduğundan, yeterli yapıldığı takdirde kış aylarında D vitamin takviyesi de gerekmez.

Yiyeceklerden en fazla D vitamini içeren besinler karaciğer, balık, yumurta, tereyağı, peynir ve mantardır.Ancak mantarın da yeterince D vitamini içermesi için güneş görmüş olması gerekir.

D vitamini eksikliğinde kemik yapımında kullanılan kalsiyum ve fosfor emilemeyeceğinden osteomalazi dediğimiz kemik rahatsızlığı olur. Şiddetli D vitamin eksikliğinde kemiklerde ağrı ve hassasiyet, çok uzun sürmesi durumunda kan kalsiyum ve fosforunda düşme ve buna bağlı belirtiler görülebilir.

Yaşla birlikte ciltte D vitamini yapımı azalır, bağırsaktan kalsiyum emilimi azalır ve böbreklerde de D vitaminin aktifleşmesi azalır. Bu nedenle yaşlı kişilerde günlük D vitamini ihtiyacı biraz artmakta ve ağız yoluyla takviye gerekebilmektedir. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun

Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun, Şanlıurfa'da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Şanlıurfa’da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdürdü. Mezuniyetinin ardından ihtisasını İç Hastalıkları ve Endokrinoloji üzerine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Dr. İzol Torun,  bir buçuk yıl süren zorunlu hizmetini Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladı ve ardından Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak 5 yıl süre ile görev yaptı. Son olarak Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Araştırma Hastanesi'nde 2 yıl süre ile çalıştıktan sonra, görevinden ayrılarak hastalarına kendi özel kliniğinde hizmet vermeye başladı. Çeşitli bilimsel dergilerde makaleleri, kitap bölüm yazarlığı, ulusal ve uluslararası toplantılarda bi ...

Etiketler
D vitamini
Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun
Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun
Adana - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube