Çocuklarda yatak ıslatma sorunlarının tedavisi

Çocuklarda yatak ıslatma sorunlarının tedavisi

 

GECE YATAK ISLATMA-GÜNDÜZ  ISLATMA

GECE YATAK ISLATMA

Gece yatak ıslatma sorunu insanlık tarihinde kayıtları bulunan en eski sağlık problemlerinden biridir. 5 yaşına gelmiş bir çocukta yatak ıslatma normal değildir.

Bu durum çocuğun istemsiz ve farkında olmadan uykuda yatağını ıslatması anlamına gelen enürezis noktürna sorunu olduğunu gösterir.

Bu yaştaki her 100 çocuktan yaklaşık 14-15'i uykuda altını ıslatır. On sekiz yaşındaki 100 kişinin birinde bu sorun devam edebilmektedir.

Her ne kadar yatak ıslatma sorunu yıllar içerisinde kendiliğinden düzelse bile kendiliğinden geçmesini beklemek doğru değildir.

Çünkü çocuk psikolojik açıdan zor durumda kalmaktadır.

Bu nedenle bu rahatsızlığı tedavi etmek gerekmektedir. Altını ıslatma sorunu bulunanlar incelendiğinde yüzde 97’sinin idrar ve üreme yollarını ilgilendiren hastalıklara bağlı olmadığı, yüzde 3’ünün ise idrar yolu hastalıklarına bağlı olarak geliştiği saptanmaktadır.

Yatak ıslatma çocuğun bilinçli olarak yaptığı bir davranış değildir.



Yatak ıslatmayı ortaya çıkaran nedenler çocuğunuzun kontrol etmesi mümkün olmayan işlev bozukluklarıdır. Çocuğun gece altını ıslatması anne babanın onları iyi eğitememiş olması anlamına da gelmez. Altını ıslatma sorunu çocuğun büyümesi sırasında idrar kontrolü ile ilgili bazı işlevlerin olgunlaşmasının gecikmesi ile ilişkilidir.



Anne babanın çocuğun yatak ıslatmasına tepki ile yaklaşması veya cezalandırma yolunu seçmesi sorunu çözmekten çok daha da derinleşmesine ve psikiyatrik bir takım sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

                          
İdrar kesesi ve idrar tutmaya yarayan kasların kontrolü sinir sistemi tarafından yapılmaktadır.

Gece idrar kontrolünün sağlanması; uyku sırasında idrar hissinin algılanması, gece üretilen idrar miktarının uygun düzeyde tutulması merkezi sinir sisteminin olgunlaşması, mesane ve ilgili kasların gelişmesi ve vücutta üretilen bazı maddelerin yeteri kadar salgılanması ile ilişkilidir.

Yatak ıslatma sorununun ortaya çıkmasında yukarıda sayılan idrar tutma işlevi ile ilgili faktörleri etkileyen birden fazla nedenin rol oynadığı bilinmektedir.

 Bir çok anne baba çocuklarının uykularının ağır olduğundan söz ederler.

Gerçekten de altını ıslatma sorunu olan çocukların önemli bir bölümünde uyku sırasında idrar kesesinin doluluğu hissedilememektedir. Çişi gelen çocuk uyanamaz, bunun sonucu olarak uykusunda sıkıştığını hissedip uyanmadan refleks olarak çişini yapar.

Bazı çocuklarda ise gece üretilen idrar miktarının normalden fazla olduğu saptanmıştır. Gece üretilen idrar miktarının fazla olması durumunda mesane kapasitesi aşılmakta ve uykuda çiş yapma ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu durum uykunun ağır olması faktörü ile birleşince gece altını ıslatma ortaya çıkmaktadır.

İdrar yolları enfeksiyonları, işeme problemleri, idrar yolları darlıkları, şeker hastalığı, tiroid bezi hastalıkları, uyku apnesi gibi uyku bozukluklarıda gece yatak ıslatma sorununa neden olabilmektedir.



Altını ıslatma nedeniyle çevresi tarafından tepki gören, başka bir yerde geceleyemeyen, tatile gidemeyen, durumundan utanç duyan bir çocuğun psikolojik açıdan etkilenmeyeceğini düşünmek mümkün değildir. Bu nedenle beş yaşını geçmiş çocuklarda hala süren yatak ıslatma sorunu tedavi edilmelidir.

TEDAVİ

1-İşeme geliştirme programı dahilinde pelvik taban rehabilitasyonu ve mesane eğitimi

2-Alarm tedavisi

3- Hormonal tedavi (ADH)
4-Antikolinerjik ,Trisiklik antidepresan  ilaç tedavisi

Not: Eşlik eden kabızlık problemi varsa öncelikli olarak tedavi edilmelidir.

 GÜNDÜZ ISLATMA

Gündüz altını ıslatma problemi oldukça sık görülen bir durumdur. 5 yaş üzeri 75 çocukta 1 görülebildiği bildirilmektedir. En önemli nedenlerinde birisi, çocuğun oyuna dalması ve çişinin geldiğini fark edememesidir.

  

Gündüz ıslaklığı gelişimsel veya psikolojik bir çok nedene bağlı oluşabilir. Bu sorunu çözmenin ilk adımı doktorunuz ile durumu paylaşmaktır.

İdrar yolu enfeksiyonu, çocukluk çağı şeker hastalığı, idrarı tam boşaltamama, idrar torbası hacminin normalden küçük olması, aşırı aktif mesane, kabızlık, oyun veya başka bir etkinliğe aşırı derecede odaklanmış olmak, banyo korkusu, duygusal stres, alkolsüz içecekler ve / veya kafein tüketimi gibi bir çok neden gündüz ıslaklığına sebep olabilmektedir.

Damla damla bile olsa idrar kaçırma çok önemli bir problemdir Tedavi edilmediği takdirde   ciddi üriner problemlere yol açabilir.

TEDAVİ

İşeme geliştirme programı dahilinde pelvik taban rehabilitasyonu ve mesane eğitimi

 

Antikolinerjik ilaç tedavisi

Not: Eşlik eden kabızlık problemi varsa öncelikli olarak tedavi edilmelidir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Dayanç

Prof. Dr. Murat Dayanç, 1958 yılında Tekirdağ'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamlamasının ardından lise eğitimini 1975 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde, tıp eğitimini ise 1981 yılında Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Dayanç, 1981 ile 1982 yılları arasında GATA'da mezuniyet sonrası eğitimini aldı. 1982 ile 1984 yılları arasında İstanbul Merkez Komutanlığı'nda Sağlık Şube Müdürlüğü görevini yaptı, 1984-1988 yılları arasında ise Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Asker Hastanesi'nde Üroloji Klinik Şefi olarak çalıştı. 1989 yılında GATA Üroloji Anabilim Dalı'na Yardımcı Doçent olarak atandı. Dr. Dayanç, 1991 ile 1992 yılları arasında ABD'de Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Üroloji bölümünde klinik ve araştırma faaliyetlerine katılarak pediatrik üroloji eğitimi aldı. 1993 yılında ...

Etiketler
Çocuklarda gece yatak ıslatma
Prof. Dr. Murat Dayanç
Prof. Dr. Murat Dayanç
Ankara - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube