Çocuklarda istemsiz hareketler

Çocuklarda istemsiz hareketler

Kol ve bacaklarda istem dışı ritmik olmayan, hızlı, yayılan hareketlerdir. En çok kol ve bacakları tutarken, yüz, boyun ve gövdeyi de tutabilir. İstemsiz çiğneme, dil çıkarma, yüz buruşturma, sallanma, sendeleme, ellerini açma kapama hareketleri şeklinde görülebilir. Stres ve emosyonel değişiklikler hareketi uyarır.

Nedenleri çok fazladır. İlaçlar, enfeksiyonlar ve bazı genetik hastalıkların seyrinde görülebilir. Genelde vücudun bir yerinde başlayıp diğer bölgelere yayılma gösterirler. Baş, yüz ve ellerde en sık görülür. İstemli yapılan hareketler bozulur. İstemli hareketin başlamasında zorluk olur. Dilini dışarı çıkarması istendiğinde dışarda tutması çok zorlaşır. Tekrarlayan hareketlerin yapılması güçleşir. Kollarını yukarda tutması istendiğinde hemen aşağı indirmeye çalışır. Yürürken istemsiz hareketler düzgün yürüyüşü bozar.

Çocuklarda Kore en sık boğazdaki beta mikrbunun enfeksiyonundan sonra, bazı ilaçlardan (epilepsi ilaçları) sonra, beyin enfeksiyonlarında ve bazı doğumsal anormalliklerde görülmektedir. Erişkende öncelikle genetik hastalıklarda en sık izlenir.

Epilepsi ilaçlarını antipsikotikler, kusma önleyici ilaçlar ve dikkat toplama ilaçları istemsiz hareketlere neden olabilirler. Kandaki tuz şeker oranlarının artması ya da azalması, mağnezyumun azalması benzer hareketlere sebep olabilirler.

Tiroid bezinin fazla, paratiroid bezinin az çalışması, vitamin eksiklikleri (vitamin B12, B1) ve bazı beyin damar hastalıkları istemsiz hareketlere neden olabilir.

İstemsiz hareketlerin tedavisi nedene yönelik yapılmalıdır. Hareketleri tetikleyen heyecan, ses ve ışıktan uzak tutulmalıdır. Hareketleri yatıştırmak için diazepam, haloperidol, valproik asit verilebilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu

Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU, 1954 yılında Konya’da doğmuştur. Tıp eğitimini 1979 yılında Hacettepe Üniversitesinde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde yapmış ve 1985 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1993 yılında ise Çocuk Nöroloji alanından yandal uzmanlığını almıştır. 1994 yılında Doçent, 2000 yılında ise Profesör unvanı alan Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU, 1995 yılında Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde Klinik Şef Yardımcılığı görevini sürdürmüştür. Şu anda ise Gazi Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmekle beraber Ankara - Çankaya'da bulunan özel muayenehanesinde de hastalarını kabul etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesi olan Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU, Tür ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çocuklarda istemsiz hareketler
Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu
Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube