Çocuklarda ilk 1 yıl

Çocuklarda ilk 1 yıl

Çocuklarda gözlemlenen bir davranışın normal ya da normal olmadığını anlayabilmemiz için çocuğumuzun yaşının özelliklerini bilmemiz, çocuğun yaşına uygun gelişimleri sergileyip sergilemediklerini anlamamızı sağlar. İlerleyen yaş dönemlerinde çocuğumuzda ne gibi değişimler olacağını bilmek, bu değişimlere hazırlıklı olmamızı ve bize bilinçli olma olanağı verir. Çocuğumuzla ilgili beklentilerimizi gerçeğe uygun hale getirir. Çocuğumuzdan yaşına uygun beklentiler içine girmek, hem onu psikolojik olarak rahatlatır, hem de aile ilişkilerimizde yaşayacağımız gereksiz gerilimleri engeller.

İLK 1 YILIM :)

0-1 AYLARIM

Yüzü koyun yatırıldığımda başımı kontrol etme çabası içerisindeyimdir. 4.haftada başımı tutabilir ve kaldırabilirim. Elim kapalıdır. Avucumun içine küçük bir nesne dokundurulduğunda sıkıca yakalarım. Yüksek sese tepkide bulunurum. Gözümü ,yakın bir nesne üzerine kısa süre sabitleşebilirim. Parlak renkler ve şematik şekiller üzerinde,gözümün biraz daha fazla kaldığı izlenebilir. Tatlı,tuzlu,ekşi,acı besinleri ayırt edebilirim.

1-4 AYLARIM

Omuz ve başımı kontrol ettiğimi görmeye başlarsınız. 3. ve 4.aylar içinde desteklendiğimde kısa bir süre oturabilirim. Başımı dik tutabilir, kollarıma dayanarak doğrulabilirim. Görme duyum gelişmiştir.Yatay hareket eden nesneleri izleyebilirim. Gözüm, ilgimi çeken nesneler üzerinde daha uzun süre kalır. Görme ve işitmemin işbirliği görülür. Sesin geldiği yöne bakarım. Çevreye ilgim artar,ayak seslerine beslenme,banyo gibi hazırlıklara tepki veririm. Sosyal gülme davranışım 2. ay sonunda görülür. Esas sesleri taklit etme yeteneğim gelişmiştir. Yakaladığım bir hareketi durmadan tekrar ederim. Çıngırağı hızla sallayınca ses çıkardığını fark ederim. Avuç içim ile yakalarım. Herşeyi ağzıma götürürüm Buna kızmayın ve beni engellemeyin. Dünyayı keşfetmem ve algılamam için ağzım en büyük yardımcımdır. Ellerim hafif açıktır artık.

4-10 AYLARIM

Sırt üstü durumumdan yan yatmaya geçebilirim. Emekleme denemem 5. ayda görülür.7. ayda,sürünmem ve emeklemem iyiden iyiye gelişir. 8.ayda tam dönüşümü görebilirsiniz. Bana bir nesneyi uzatırsanız yakalamaya çalışırım. 6.ay içinde terredütlü de olsa yakalarım . 8-9. aylarda iki küpü bir araya getirebilirim. Ustaca yakalamamı 9. ayda görürsünüz. Aynı ay içinde hangi elimi seçtiğimi belli edebilirim. Sonra bu elim değiştirebilirim. Katı mamaları,4.ayın sonu ve 5.ay içinde yiyebilirim. Anlamlı sesler ve heceler çıkarmaya başlarım, taklit yeteneğim gelişmektedir. Destekle oturabilirim. Omuz ve baş kontrolüm gelişmiştir. 7.ay içinde desteksiz oturmamı görebilirsiniz. Yardımla ayakta durabilirim. Tutunarak durmam 9. ve 10. ayda görülür. Emeklemede ustalaştım. Göz ve el koordinasyonumun başlangıcı 4. aya raslar. 6.ay içinde tanıdık ve yabancı yüzleri ayırt etmeye başlarım. Seçiciliğim görülür. Objeleri bir elimden diğerine geçirebilirim.

(Çocuklar genellikle 9-12.aylar arası hangi ellerini kullanmak üzere seçtiklerini belli ederler. İki yaşına kadar sağ elini kullanmasına yardım ve özendirme söz konusu olabilir, oyuncağı sağ eline uzatmak, sağ elini rahat kullanacağı bir biçimde oturtmak gibi-ikinci yaştan sonra,sol elini seçtiğini ortaya koyarsa herhangi bir karışma zararlı olabilir.)

10-12 AYLARIM

Yardımsız ayağa kalkabilirim. Tutunarak yürürüm. Erken yürümem görülebilir. (Ortalama yürüme zamanı 13-15 aylar arasıdır. ) Yatma durumumdan oturmaya geçebilirim. Düşmeden eğilebilirim. Çevrede gördüğüm davranışları taklit edebilirim. Bu yüzden iyi model olmanızı beklerim. Parmaklarımı deliklere sokmaya çalışırım; halkaları yakalarım. Yetişkinlerin sallanarak ve vurarak yaptığı oyunlardan zevk alırım. Üç küpü yan yana getirmeye çalışırım. Bu tür hareketler benim ince motor becerilerimi geliştirir. Ulaşmak istediğim nesneyle arasındaki engeli kaldırabilirsiniz. Maç-sonuç bağlantısını kura bilirim. Bu ilk zeka belirtimdir. .Nesneleri son kayboldukları yerde değil, ilk denemede bulduğum yerde ararım. Bu benim bilişsel gelişimimin bir parçasıdır. Topu karşımdaki kişiye atma denemeleri yaparım. Beni destekleyin kaba motor becerilerim için önemlidir. Önceden anladığımı hissedebilirsiniz. Annemin kalkmasının onun gideceğine işaret olduğunu sezinlerim ve ağlayabilirim.Yabancılardan çekindiğimi ve korktuğumu görebilirsiniz. Bu benim kişiliğimdeki bağlanma duygumun gelişmekte olduğunu gösterir. Kendimi besleme isteğimi görebilirsiniz. Kaşığı kullanmak isterim. Beni desteklerseniz bu becerim de gelişir. Ama dökmeyeceğimin garantisini veremem. Kahkaha ile gülebilirim. Sevgi gösteririm.

Ayrıca ilk yılımda güven duygusu benim için çok önemlidir. Özellikle annemin bana karşı sevgi dolu davranması , ihtiyaçlarıma doğru anlayıp, sürekli, tutarlı ve aynılık içinde karşılaması ve buna eşlik eden sevgi ve şavkat duygusunu bana hissettirmesi önemlidir. Çünkü böyle davrandığında annem, bakılmaya ve sevilmeye değer bir varlık olduğumu anlar ve hissederim. Sevileceğime, bakılacağıma ve terk edilmeyeceğime güvenen bir birey olurum ve bu yolda ilerleyen kendine güvenen bir yetişkin olurum. Aksi durumu ile karşılaşırsam yani, ihtiyaçlarım doğru karşılanmazsa, bakımımda yoğun tutarsızlıklar olur ya da bakılmazsam, bir de bunlara sevgi ve şavkat eksikliği görür ve hissedersem; o zaman bakılmaya ve sevilmeye değer bir varlık olmadığımı düşünmeye ve algılamaya başlarım. Sevilmeyeceğim, bakılmayacağım ve devamlı terk edileceğim duygusuyla büyüyen ya da büyümeye çalışan kendine güvenmeyen bir yetişkin olma yolunda ilerlerim.

Beni sevin, benimle ilgilenin ve bol bol bana sarılın:)

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan

1979 Antalya doğumluyum, ilköğretim ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladım. İlk üniversitemi SDÜ Harita-Kadastro Bölümünü bitirdim ancak bu mesleği hayatım boyunca yapamayacağımı anladım ve 2. Üniversitem KTÜ’de, severek ve isteyerek girdiğim Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirdim. Ufuk Üniversitesi Gelişim-Sosyal Psikoloji ve İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans öğrenimlerimi gördüm. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman / Aile Danışmanı / Eğitimci, Özel Okullarda Psikolojik Danışman, Anaokulu ve Kreşlerde Psikolojik Danışman ve Okul Müdürü olarak çalıştım. Önce kurucusu olduğum Ankara Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezinde daha sonra Ankara İzana Therapy’de Psikolojk Danışmanlık, Psikoterapi ve kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdim. Hasan Kalyoncu Üniversitesi  ve A ...

Etiketler
Bebek
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan
Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube