Çocuklarda horlama

Çocuklarda horlama

ÇOCUKLARDA HORLAMA

           Horlama, günümüzde bademcik operasyonlarının yapılma nedenleri arasında en öne yerleşmiştir. Daha önceleri, sık sık bademcik iltihabı geçirmeden dolayı yapılan operasyon sayısı daha fazla iken, günümüzde çocuklardaki horlamanın önemi anlaşılmış ve bademcik- geniz eti büyüklüğüne bağlı yapılan ameliyatlar, ilk sıraya yerleşmiştir. Horlamaya çoğu zaman nefes durması da eşlik eder. Buna apne diyoruz. Erişkinlerde uykuda 10 saniye nefes durmasına apne denir. Ancak çocukların nefes sayısı daha fazla, metabolizmaları daha hızlı olduğundan 2 nefes süresi kadar nefes durması apne olarak değerlendirilir.

           Çocuklarda horlama, genelde erişkinlerdeki gibi yüksek sesli ve şiddetli değildir. Hafif ağız açıklığı ve hırıltı horlama olarak kabul edilebilir. Erişkinlerdeki gibi ses çıkararak horlayan çocuklar çok ileri seviyeli olarak kabul edilir. Çocuklardaki horlamanın en sık sebebi, büyümüş geniz eti ve bademciklerdir. Ağzı açık uyuma, hırıltı, ağızdan su veya köpük gelmesi, uykuda sık sık dönme, terleme, uykuda idrar kaçırma horlayan çocuklarda görülebilir. Uykusu çok bölündüğü için sabah uykusunu alamamış olarak kalkarlar. Gündüz uykululuk, sinirlilik, dikkat eksikliği olur. Hiperaktivite tanılı çocukların %25’inde aslında horlama problemidir ana neden. Dikkat eksikliği çocukların okulda başarısız olmalarına, arkadaşları ile kötü ilişkiler kurmasına yol açacaktır.

            Ağzı açık uyuma çocukların diş ve çene yapısında bozulmaya yol açar. Halk arasında “dişlek” olarak tabir edilen dişleri öne çıkık, uzun yüzlü çocukların çoğu doğuştan öyle değildir. Uzun süreli ağzı açık uyumaya bağlı olarak bu yüz yapısı oluşur. Bu nedenle horlamanın 3-4 yaşlarından önce tespit edilip tedavisi yapılmalı ve çocuğun yüz gelişimini bozması engellenmelidir.

            Çocukların büyüme hormonu en çok derin uykuda salınır. Bu nedenle kesiksiz bir derin uyku çok önemlidir. Sık sık pozisyon değiştiren, uykusu bölünen çocuklarda büyüme hormonu seviyesi düşer ve çocukta büyüme geriliği oluşur.

            Burun tıkanıklığı olan çocukta çabuk yorulma, iştahsızlık da hemen her zaman görülür. Burun tıkalı iken yemek yemesi oldukça zor olduğundan, aile ile çocuk her yemekte problem yaşarlar.

            Aileye bademcik ve geniz eti ile ilgili bilgi verdiğimizde, ailedeki en büyük çekince, çocuğun mikroplara karşı savunmasız kalacağı düşüncesidir. Kesinlikle yanlış bir inanış bu. Çocukların boğazlarında daha 30’dan fazla bademcik vardır. Halk arasında, hatta çocuk hekimlerinin pek çoğunca bu bilgi bilinmediği için, bademcik alınırsa çocuk savunmasız kalır korkusu boş yere insanların aklına yerleşmiştir. Yapılan araştırmalara göre bademcik ve geniz eti alınan çocukların bağışıklık sistemlerinde bir eksiklik olmamaktadır. Aksine,  ameliyat  sayesinde iyi uyuyan, iyi beslenen çocuklarda bağışıklık sistemleri güçlenir ve hastalıklara karşı direnç artar. Çocuklar kilo alabilmeye, büyümeye başlar.

 

Op.Dr.Şenol BAŞ

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şenol Baş

Op.Dr.Şenol Baş,Tıp eğitimine İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 'nde başlamıştır. Uzmanlığını İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde tamamlanmıştır.

Op.Dr.Şenol Baş, şuanda İstanbul Kadıköy'de bulunan Özel Medicana Kadıköy Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

 

Etiketler
Çocuklarda geniz eti
Op. Dr. Şenol Baş
Op. Dr. Şenol Baş
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube