Çocuklarda diş sağlığı

Çocuklarda diş sağlığı

Süt dişleri geçici olduğu için, ebeveynler tarafından, genellikle, nasıl olsa bu dişler değişecek denerek pek önemsenmez . Dolayısıyla bu tarz bir düşünce, süt dişlerinin temizliğinin, ihmaline ve çürümesine sebep olur . Unutulmamalıdır ki süt dişlerindeki çürükler hem çocuğun dişlerinin ağrımasına sebep olur, hem de daimi dişlerine zarar verir. 


Süt dişleri ihmal edilip dolgu ile kurtarılamadığı zaman çekilmesi gerekir, erken süt dişi kaybı çocukların daimi dişlerinin çapraşık olmasının en önemli etkenlerinden birisidir. Erken süt dişi kaybı sonucunda ağızda bulunan dişler boşluğa doğru kayar ve daimi dişlerin süreceği yer kalmaz. Sonuç; çapraşıklıktır. Dolayısıyla süt dişlerinin sağlığı çok önemlidir.

 Çocuklarda ağız hijyeni çocuğun ilk dişleri sürdüğü andan itibaren başlamalıdır. Henüz bebek iken yapılması gereken şey, temiz bir bez parçasıyla, bebeğin dişlerinin üzeri, her emzirme veya mama yedikten sonra silinmesidir. Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra (ortalama 2,5 - 3 yaşında ) başlanması uygundur.

Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalamadan sonra Anne-Babanın kontrolü iyi olur.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ceyda Sancaklı

Etiketler
Çocuk
Dt. Ceyda Sancaklı
Dt. Ceyda Sancaklı
Sakarya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube