Çocuklarda diş muayenesi korkusunu önlemek için 10 öneri

Çocuklarda diş muayenesi korkusunu önlemek için 10 öneri

Ağız ve diş sağlığının hayat boyu korunması için bakım ve kontrollere bebeğin 6. ayından itibaren başlanması gerekiyor. Vücut sağlığı açısından büyük önem taşıyan diş kontrollerinin fobi nedeniyle ihmal edilmesi, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Erişkin bireylerde sık görülen diş muayenesi korkusunun, küçük yaşlarda ortaya çıkmaması için muayene öncesinde bazı önlemler almak gerekiyor.

Ebeveynlerin çocuklarını diş muayenesine götürmeden önce dikkat etmeleri gerekenler;

1) “İğne, acı, diş çekimi” gibi kelimeleri kullanmaktan kaçının. Çocuğunuza, “Uslu durmazsan iğne yaparlar” gibi negatif bir cümleler kurmayın. Çocuğa “iğne yok” denilse bile, “iğne” kelimesi korkması için yeterli olacaktır.

2) Çocuğunuza yapılacak işlemin “dişlerin kontrolü, diş sayımı, dişlerin yıkanması” olacağını söyleyin. Hatta diş hekimine gelmeden önce, evde çocuğunuzun dişlerini kontrol ederek, onun da sizinkileri kontrol etmesine izin vererek “diş hekimliği oyunu” oynayın.

3) Çocuğunuza kendi endişelerinizi yansıtmamaya ve sakin olmaya çalışın. Diş hekimine gitmekten çekiniyor olsanız da bunu çocuğunuzun yanında dile getirmeyin.

4) Yapılacak işlemler hakkında çocuğunuza detaylı bilgiler vermekten kaçının. Ebeveynlerin ve diş hekiminin verdiği bilgilerin birbirinden farklı olması veya aynı konunun farklı şekillerde aktarılması çocukta güvenin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle, işlemler hakkında çocuğun anlayacağı şekilde açıklama yapılmasını diş hekimine bırakın.

5) İleri derecede diş çürüğü olan bir çocuk, bu durumun farkındadır ve diş hekimine gittiğinde zor bir tedaviye başlanacağını düşündüğünden, daha fazla tedirginlik hisseder. Çocuğunuzun diş bakımını birlikte yaparak, herhangi bir çürüğü ilerlemeden fark edebilir, daha kolay önlemler alınmasını sağlayabilirsiniz.

6) Diş hekimi korkusu olan çocukların; diş hekimi korkusu olmayan, daha önceden tedavilerini kolaylıkla yaptırmış bir arkadaşıyla birlikte randevuya gelmeleri, pozitif bir etki yaratabilir.

7) Randevu sonrasında çocuğun hoşuna gidecek bir aktivite programı yapılması, muayene veya tedavi sırasında onu cesaretlendirmek ve motive etmek amacıyla kullanılabilir.

8) Özellikle küçük yaştaki çocukların ilgilerinin çabuk dağılabileceğini, diş hekimi koltuğunda erişkinler gibi uzun süre oturamayacaklarını düşünerek, muayene ve tedavi esnasında diş hekimiyle işbirliği içinde olmaya çalışın. Çocuk diş hekimleri, tedirgin ve ilk kez diş hekimine gelmiş bir çocukta, çocuğun kullanılan aletlere alışması, güven ve iletişimin sağlanması amacıyla kısa sürecek işlemlerden başlamayı doğru bulmaktadırlar. Ancak acil durumlarda tedavi sırası değişiklik gösterebilir.

9) Yapılan işlem sadece muayene bile olsa, bittiğinde çocuğunuzu tebrik edin. Tedavi sonrasında, 'cesaret diploması' gibi çocuğu motive edici belgeler verilebilir. Çocuğa tedavi öncesinde hediye verip, işleme zorlamaktansa; sonrasında tebrik amacıyla küçük hediyeler verilmesi daha doğru olacaktır.

10) Çocuğunuzun tanıştığı ilk diş hekiminin, çocuk diş hekimi uzmanı olması, ilk randevunun ve sonraki randevuların olumlu geçmesine yardımcı olacaktır. Bu uzmanların bulundukları kliniklerin; bekleme salonu, muayene odası çocuğun ilgisini çekecek, kendisini güvende hissedecek şekilde düzenlendiğinden çocuğun korkularının azalmasına olumlu etkide bulunabilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Cansu Oğan

2005-2010 Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 
2011-2015 Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Anabilim Dalı’nda doktora ve uzmanlık eğitimi
2015-2016 Memorial Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünü'nde Pedodonti Uzmanlığı

Etiketler
Çocuklarda diş tedavisi
Dr. Dt. Cansu Oğan
Dr. Dt. Cansu Oğan
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube