Çocuğunuzda besin alerjisi olabilir, dikkat edin!

Çocuğunuzda besin alerjisi olabilir, dikkat edin!

Beslenme bize sağlık getirmeli. Besinler farklı bünyelerde farklı etkiler gösterebilir.  Bunun takibini çocuğunuz anne sütünden ek besinlere geçtiği andan itibaren anne takip etmelidir. Kimi zaman besini koklama, soluma ve ya dokunma ile bile kendini gösteren besin alerjisinin takipçisi olunmalıdır.

Besin alerjisi anne karnından başlayıp bebeklik, çocukluk döneminde çocuğu etkileyebilir. Fark edilip ortaya çıkması besine maruz kalarak duyarlı hale geldiği için fark edilmesi uzun sürüyor. Bazen de besinin bizi rahatsız ettiğini fark etsek bile besin alerjisi olabileceğini düşünmüyoruz.

Her besinin alerji yapma etkisi bulunmaktadır ancak bazıları bağışıklık sistemine göre etkisini göstermektedir. Çocuğunuzda gözlemleyeceğiniz solunum tıkanma, kaşıntı, döküntü, kusma, reflü, ishal ve kabızlık gibi rahatsızlıklar bir besin alerjisi habercisi olabilir. Fark ettiğinizde bir uzman doktor tarafından incelenmesi gerekir. 

Diğer besinlerden daha çok alerjiye neden olan besinler; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, fındık, balık, kabuklu deniz ürünleri, susam, kividir. Bal da nadiren alerjiye neden olabiliyor. Çikolata ve kakao tüketiminin de burun akıntısı, kaşıntı, sindirim sistemi bozuklukları alerjen etki gösterdiği çocuklar vardır.

Besin alerjisi ve besin kısıtlaması durumlarında besini beslenmeden çıkarmanız gerekir. Yenmeye devam edilirse hayatı tehdit edecek durumlar oluşturabilir.  Ancak anne ve baba kendi tanı koyması ve ya kısıtlaması çocuğun büyüme ve gelişimi için önemli bir besinden mahrum kalmasına neden olabilir. 

Besin alerjisi durumunda beslenmede alerjiye neden olan besinin çıkarılmasından sonra yerini alabilecek besinler diyet uzmanından öğrenilmeli, çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesine dikkate edilmelidir. Örneğin inek sütüne alerjisi olan bir çocuğun süt ve türevlerini beslenmesinden çıkarması gerekebilir. Sütün yanı sıra inek sütünden yapılan peynir, tereyağ ve yoğurt bile alerjik etki gösterebilir.

Gıda katkı maddelerinin de alerji riski oluşturduğunu bilin. Bu nedenle çocuğunuza marketlerden alacağınız ambalajlı besinlerin katkılarının onun sağlığını olumsuz etkileyeceğini bilerek çocuğunuzun bu yönelimini engelleyin. Bu hususta hazır gıdaların etiketleri iyi okunmasının alışkanlık haline getirilmesi önemlidir.

Çocukluk döneminde görülen bu besin alerjileri kimi zaman ömür boyu devam edebilir ve ya bağışıklık sisteminin gelişmesi ile kendiliğinden kaybolabilir. Doğru bilgileri uygulayan ebeveyler dikkatli olmalı ve çocuklarının yedikleri besinlere dikkat etmelidir. Doktor ve diyetisyen kontrolünde çocuğunuzun sağlık ve beslenme yapılırsa herhangi bir risk oluşturacak neden olmadan sağlıklı bir şekilde yaşam sürdürülebilir.

Diyetisyen & Yaşam Koçu

YEŞİM ÖZDEN

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Yeşim Özden

Etiketler
Besin alerjisi ve alerjiye neden olan besinler
Dyt. Yeşim Özden
Dyt. Yeşim Özden
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube