Cinsel ilişkide ağrı ve acı nedir?

Cinsel ilişkide ağrı ve acı nedir?

Cinsel birleşme sırasında vajen (vajina) girişinde veya daha derinlerde kasık bölgesinde ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuz, istemsiz durumların hissedilmesidir.

Cinsel birleşme sırasında ağrı hissedilmesi "Disparoni, ağrılı birleşme, ağrılı cinsel penetrasyon" olarak bilinmektedir.Bu hastalarda cinsel ilişki mümkün olur ancak cinsel ilişkide yoğun ağrı hissedilir.

Cinsel ilişkide ağrı kadınlarda sıkıntı ve eşle olan ilişkilerde problem yaratan oldukça zor bir durumdur.Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Çok sık görülür ve çoğu kadın cinsel yaşamında bunu hiç değilse biraz yaşamıştır. Cinsel ilişki anında kadında vajina veya kasıklarda ya da belde olan ağrılar,cinsel ilişkiden zevk almayı engellediği gibi,eşler arasında da gerilim ve çatışma nedenidir. Cinsel ilişki mümkün olsa bile ağrı duyulması nedeniyle cinselliğe karşı olumsuz duygular, cinsel ilişkiden uzak durma, cinsel ilişkiden kaçma ve cinsel isteksizlik başlar.

Cinsel İlişkide Ağrının Çeşitleri Nelerdir?

Cinsel ilişki sırasında ağrı (disparoni) ikiye ayırılır.Yüzeysel ağrı ya da derinde ağrı.

Yüzeysel ağrı: Ağrı vajina girişi çevresinde hissedilir.Vulva dış ve vajina girişi hassastır.

Penis vajinaya girerken ağrı oluyorsa ve vajinanın girişinde hissediliyorsa, yüzeysel disparoni olarak kabul edilir.Cinsel ilişkide acı şeklinde de hissedilir.

Derinde ağrı: Penisin vajinaya rahatça girebilmesine karşın, bütünüyle girdikten sonra "derinde" karnın alt tarafında,kasıklarda bir ağrı hissediliyorsa, bu derin disparöni olarak adlandırılır. Bunların ikisi birlikte de görülebilir.

Vajinismus: Vajina kaslarının spazmı (kasılması) nedeniyle penis vajinaya hiç giremiyorsa, bu durum vajinismus olarak adlandırılır.

Cinsel İlişkide Ağrı ve Acı Neden Olur ?

Öncelikle ne tür bir ağrıdan şikayetçi olunduğu araştırılarak doğru tedavinin uygulanabilmesi için eksiksiz bir tıbbi değerlendirmenin yapılması şarttır.

Fiziksel ( Organik-Yapısal) Nedenler

Vulvar Vestibülit Sendromu (VVS): Vulva ile vajina arasında hymen (kızlık zarı) bitişiğinde kalan bölgede kızarıklık ve ağrıya ve hassasiyet ile kendisini gösteren bir durumdur. Vulvar Vestibulit Sendromu (VVS) problemi taşıyan kişiler partnerleri ile cinsel ilişki sırasında aşırı derecede ağrı şikâyeti ile karşı karşıyadır.Ağrı yüzeyseldir.
Bu hastalığın teşhisi ancak jinekolojik bir değerlendirme sonucunda yapılabilir.

Vajinit: Vajina içindeki iltihabi rahatsızlıklara verilen genel isimdir. En sık vajinit nedenleri arasında mantar enfeksiyonları (özellikle Candida albicans ) , Trichomanas ve diğer parazit enfeksiyonları ve Bacteriel vajinosis sayılabilir.

Vulvit: Kadınlarda dış genital bölgeye “vulva” adı verilmektedir. Vulvanın mikrobiyal (enfeksiyöz) ve mikrobial olmayan (enflamatuar, yangısal) problemlerine “vulvit” denir ve bu durumda da cinsel ilişki sırasında ağrı oluşabilir.

Vulvanın enfeksiyöz durumları arasında candida vulviti (mantar enfeksiyonları), herpes tip 2 (genital uçuk), HPV (genital siğil) enfeksiyonları yer almaktadır.

Vulvanın enfeksiyöz olmayan (enflamatuar) patolojileri arasında liken sklerozis, sedef hastalığı (psöriazis) ve egzemalar yer almaktadır. Liken sklerozus dış genital alanda atrofi (küçülme) ile kendisini gösteren yangısal bir hastalıktır. Özellikle menapozda artabilir.

Vajen Girişinin Darlığı: Doğumsal veya hormonal bir takım nedenler sonucunda vajen ve vulva normalden küçük olabilir, bu durumda da ilişki ağrılı olabilmektedir.

Vajinal kuruluk: Kadınlarda hipofizden salgılanan prolaktin hormonu (süt hormonu) fazlalığında (hiperprolaktinemi) ve doğumdan sonraki emzirme dönemlerinde ve menapozda vajinal ıslaklıktaki azalmaya bağlı olarak ilişki problemli hale gelebilir. Cinsel isteksizlik, depresyon ve kişiye bağlı bünyesel özellikler sonucunda da vajenin kayganlığını sağlayan sekresyonların (salgıların) az olması ile gelişen vajinal kuruluk yüzeyel disparöniye sebep olabilir.

Menapoz: Menapozdaki kadınlarda östrojen hormonu eksikliği nedeni ile disparoni şikâyeti olmaktadır. Bu problem, menopozal hormon tedavisi ile kolaylıkla düzelebilmektedir. Krem ya da hap olarak kadınlara östrojen verilmesi vajina ve klitoristeki kan akımını artırır. Kuruluğu ve isteksizliği azaltır.(anorgazmi) ve genital duyarlığın azalmasıdır.

Yaşlanma ve menopoz sonucu sıklıkla karşılaşılan diğer cinsel yakınmalar istek kaybı, ağrılı cinsel birleşme, cinsel cevabın azalması, orgazma ulaşmada zorluktur.

Cerrahi operasyonlar: Yapılan vajinal daraltma operasyonları, normal vajinal doğum sonrasında yapılan epizyotomilerin iyileşme zorluğu, vajinal histerektomi (rahmin alttan çıkarılması) operasyonları, idrar torbası sarkması durumunda yapılan ameliyatlar (kolporafi ant-post) ve rektum (barsağın son kısmı) sarkması için yapılan operasyonlar sonrasında da disparoni görülmektedir.

Normal doğum (epizyo) kesisi: Normal doğum sırasında bebeğin başının rahat çıkması için yapılan kesilere “epizyotomi” veya “epizyo kesisi” adı verilir. Epizyotomi kesileri uygun şekilde onarılmazsa ilerleyen zamanlarda ilişki sırasında problem yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Normalden kalın ve sert kızlık zarı (rigid hymen): Kızlık zarının kalın veya yüksek kenarlı olması durumunda da cinsel ilişki ağrılı olabilmektedir.

Kayganlaşma yetmezliği( Vajinada Kuruluk)

Rahim boynu,rahim,yumurta kanalları ya da yumurtalıkları ilgilendiren sorunlar

Myom, Kist ya da tümörler

Endometriosis

Sistit ( Mesane enfeksiyonları)

PID (Pelvik iltihabi hastalık): Rahim içi zarının iltihabi durumları (endometrit), tüplerin enfeksiyonları (salpenjit, adneksit) veya yumurtalıkların enfeksiyonları (ooforit) gibi durumlarda da cinsel ilişki ağrılıdır. Tüm bu enfeksiyonların genel adı PID  (Pelvik iltihabi hastalık veya Pelvik inflamatuar hastalık) olarak geçmektedir. 

Psikolojik Nedenler

Jinekolojik muayenelerinde hiç bir organik neden bulunamayan ve her şeyi normal olarak gözüken hastalardaki CİNSEL İLİŞKİDE AĞRI nedeni psikolojiktir ve bu sorun daha çok kadının bilinçaltını etkileyen psikolojik durumlar ile ilgilidir. Bu durumlar cinsel ilişkiyle ilgili olumsuz düşünceler,çocukluk travmaları,eşe karşı olan gizli öfke  vb. bir çok nedenle olabilir.

Vajinismus olan kadınlar çoğunlukla hiç ilişkiye giremezken;vajinismusu kısmen yenmiş ama tam tedavi olamamış olan kadınlarda cinsel ilişki sırasında ağrı görülebilir.

Ağrılı Cinsel Birleşme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağrılı cinsel birleşmede tedavi nedene yöneliktir.
Ağrılı cinsel ilişki nedenlerinin tam olarak saptanması önemlidir. Çünkü ona göre bir tedavi yöntemi belirlenecek ve tedaviye başlanacaktır. O yüzden hastanın ilk kabulünde jinekolog doktor tarafından yapılan jinekolojik muayene son derece önemlidir.

Ağrılı cinsel ilişki nedeni veya nedenleri tam olarak saptandıktan sonra bireye özgü uygulanan tedavi yöntemleri ile çok kısa sürede tedavi sağlanabilmektedir.

Tedaviler psikolojik destek terapilerinden, ilaç tedavilerine veya cerrahi yöntemlere kadar çok değişkenlik gösterebilir.

Disparoni (cinsel birleşmede ağrı) cinsel tedaviler konusunda deneyimli bir jinekolog doktor tarafından tedavi edilebilen bir cinsel işlev bozukluğudur.

Ağrılı cinsel ilişki tedavilerinde bir takım ilaç tedavileri, cerrahi müdahaleler, gerekli durumlarda yapılan bazı ameliyatlar ve psikolojik destek tedavileri yer almaktadır.

Psikolojik nedenlerde özellikle kadının cinsel yaşamı gözden geçirilir,bilişsel ve davranışsal terapiler ile sorunun kökeni araştırılır ilişkide görülen eksikler ve yanlışlar düzeltilir ve kişiye ve çifte özel bir planlama yapılarak evde yapılacak egzersizler,bazı kremler ve ilaçların da desteğiyle yapılan bir cinsel terapi sağlıklı çözüm sağlar.

Birçok kadın ağrılı cinsel ilişkiye katlanmak suretiyle kendilerini sağlıklı ve daha mutlu bir ilişkiden mahrum etmektedirler. Ağrılı ilişki cinsel isteksizlikle ve cinsellikten soğuma ve uzaklaşma ile beraber yürüdüğünden bu sorunun tedavisi kısır döngüyü kırar.

Hiç bir kadın cinsel ilişkide ağrı yaşamak zorunda değildir. Çok daha keyifli ve huzurlu bir ilişki tedavi ile mümkün olabilmektedir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem KURBAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 Yılından itibaren bir çok devlet hastanesi ve özel hastanelerde görev almış olan Op. Dr. Didem KURBAN, 2011 - 2014 yılları arasında Özel HRS Hastanesi'nde, Tüp Bebek alanında deneyim sahibi olmuştur. 2014-2016 yılları arasında ise, Prof. Dr. Özgür Deren ile normal ve riskli gebelikler üzerine çalışmıştır. Ulusasl ve uluslararası dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Op. Dr. Didem KURBAN, aynı zamanda bir çok eğitim ve kurs programı sertifikasına sahiptir. İyi derecede ingilizce ve al ...

Etiketler
Ağrılı cinsel ilişkinin sebepleri
Op. Dr. Didem Kurban
Op. Dr. Didem Kurban
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube