Cinsel fonksiyon bozukluğu sebepleri ve şekilleri

Cinsel fonksiyon bozukluğu  sebepleri ve şekilleri

Cinsel fonksiyon bozukluğu günümüzde önemli sağlık problemlerinden bir tanesidir. Kişinin cinsel hayatını etkilediği gibi aynı zamanda günlük yaşamını da olumsuz yönde etkiler. Cinsel fonksiyon bozukluğunun tanımı "kişinin karşı cinsle olan alışılmış cinsel ilgi ve / veya seksüel uyarılmalarının sürekli bozulması" şeklinde yapılabilir. Klitoriste uyarım azalması veya yokluğu, vajen ıslaklığı / kayganlığı azlığı veya olmaması, ve orgazm güçlüğü cinsel fonksiyon bozukluklarında görülen belirtilerdir.

 Kadında Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Sebepleri

    * Kan akım bozuklukları

    Yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, diyabet, sigara alışkanlığı ve kalp hastalıklarına cinsel bozuklukları sıklıkla eşlik eder. Pelvik kırıklar, künt travmalar, geçirilmiş ameliyatlar, fazla bisiklete binmek gibi genital bölgenin travmaya uğraması durumlarında vajen ve klitorise gelen kan akımı azalarak cinsel bozukluk yakınmalarına neden olabilir.

    Sinirsel Nedenler
    Erkelerde cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olan aynı sinirsel bozukluklar, kadında da benzer yakınmalara yol açar. Vertebra travmaları, santral ya da periferik sinir sistemi yaralanmaları, diyabet bunlar arasında sayılabilir. Örneğin vertebra kırıklarında kadınlarda orgazm bozukluklarına sık rastlanılmaktadır.

    Hormonal Nedenler
    Hipotalamus-hipofiz hastalıkları, cerrahi veya medikal kastrasyon, menopoz, prematür over yetmezliği ve uzun süreli doğum kontrol hapı kullanılması kadında cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açan hormonal nedenler arasında en sık rastlanılanlarıdır. Böyle hastalar en fazla cinsel arzuda azalmadan, vajen kuruluğundan ve seksüel uyarım azlığından şikayet ederler.

    Psikojenik nedenler
    Kadında organik bir neden olsun ya da olmasın, emosyonel durumu ve karşılıklı ilişki durumları cinsel uyarılmayı önemli ölçüde etkiler. Kendine güven, vücut görünümü, eşi ile anlaşması, cinsel isteklerine eşinin cevap verebilmesi de cinsel fonksiyonlarında rol oynar. Ayrıca, depresyon, obsesif kompulsif bozukluklar, anksiyete vb. psikolojik rahatsızlıklar da söz konusu olabilir. Depresyon için kullanılan bazı ilaçlar (sıklıkla Seratonin re-uptake inhibitörleri) seksüel fonksiyonları olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan lisans öncesi öğrenimini 1992 yılında İstek Vakfı Florya Bilge Kaan Koleji'nde bitirmiştir. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise yine İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve  2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi esnasında Amerika'da Wayne State Üniversitesi ve Almanya Köln Üniversitesi'nde çalışmalar yapmış olan Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan ihtisası sonrasında İstanbul'da birçok özel kurumda çalışmıştır. Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir. Instagram: @dr.burcukardasarslan Web Sitesi: Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan Uzmanlık Alanları Kadın Hastalıkları & Doğum Gebelik Sonlandırma Genital Bölge Estetiği Kızlık Zarı Dikimi Cin ...

Etiketler
Kadın
Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan
Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube