Çınlama

Çınlama
Çınlama KBB polikliniklerinde sıkça karşılaştığımız şikayetlerden biridir. Bu şikayetin nedenleri hakkında bildiklerimizden çok bilmediklerimiz var.
Çınlamayla bize başvuranlara biz öncelikle kan tahilleri isteriz. Bunlar hemogram ve full biyokimyadır. Bunlar doğalsa işitme testi isteriz. Bunun adı da saf ses odyogramıdır. Bu da doğalsa genellikle sinirseldir ancak sinirsel deyip işin peşini bırakmamak lazımdır.
Hastaya psikiyatriye gitmesinin ve onun vereceği ilaçların çınlamasına daha iyi geleceği tembihlenmeli, açıklanmalıdır. Çünkü Türkiye şartlarında kimi hastalar bu yönlendirmeyi içlerinde bulundukları ruhi sıkıntı sebebiyle kuvvetle muhtemel yanlış anlayabilir ve hastamızı kaybetmemize neden olabilir. Sıkça gördüğüm diğer bir durum da trigliserid denilen kan tahlillerinden full biyokimya sonuçları arasında gizlenen parametrenin yüksekliğidir. Trigliserid yüksekliği çoğunlukla nadir genetik yatkınlıkları dışlarsak  dietimizle ilgilir ve çınlamanın nedeni olabilir. Bu hastalara az ekmek tüketmelerini ve tempolu yürüyüşler öneririz. Bir de çınlaması olan hastanın yüksek frekanslı seslerde odyoramında problem gözükürse ve KBB doktoru kendisinin yüksek sese maruz kalıp kalmadığını sorguluyorsa bu tip çınlamaların tedavisi diğer nedenlere bağlı olan çınlamalara nazaran daha zordur. Bu hastalarımıza kimi çınlama husunda kullanılan ilaçları reçete ederken şükür telkin etmekteyim.
Tecrübelerime dayanarak çınlamanın orta yaşın üzerindeki kalp damar hastalığına genetik yatkınlığı olan hastalarda kalp krizi habercisi olabileceğini düşünürüm. Yani bu özellikte hastalarımda kan tahlilleri ve diğer analizleri normal çıksa da kardiolojiye gitmelerini tavsiye ederim. Eforlu ekg yol gösterici olabilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Gültekin

Etiketler
Çınlama tedavisi
Op. Dr. Erol Gültekin
Op. Dr. Erol Gültekin
Sakarya - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube