Cep telefonu gerçekten nöropati yapıyor mu?

Cep telefonu gerçekten nöropati yapıyor mu?

Uzun süreli cep telefonu kullanan kişiler, telefonu tuttukları kolda ön kolun dış kenarı ile serçe parmağı ve yüzük parmağında uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler fakedebilirler. Telefon dirseği de denen bu duruma tıpta kubitel tünel sendromu denmektedir. Kubitel tünel sendromu, kolda karpal tünel sendromundan sonra ikinci en sık görülen tuzaklanma nöropatisidir. Tuzaklanma nöropatisi bir periferik sinirin dar bir kanaldan geçerken sıkışması ve basıya uğraması olarak tanımlanabilir.

Kübitel tünel sendromu yakınmaları olan kişilerde belirli hareketlerden kaçınma çoğunlukla şikayetleri önemli ölçüde azaltmaktadır. Telefonla konuşurken zaman zaman telefonu diğer ele alma veya “eller serbest” modunda kullanmak, bilgisayar kullanırken, araba kullanırken dirsekleri 90 dereceden daha fazla bükmemeye çalışmak önlemlerden bazılarıdır. Geceleri şikayetleri ortaya çıkan hastalarda dirseği uyku sırasında 90 dereceden fazla bükmeye engel olacak dirsekler önerilebilir. Bu tür önlemlerle yakınmaları 3 hafta içinde düzelmeyen hastalarda ağız yolundan antienflamatuar, kortikostreoid veya lokal kortikostreoid uygulamaları düşünülebilir. Gerek günlük aktivitelerde alınacak önlemler gerek ilaç tedavisine yanıt alınamayan hastalarda, EMG ile tanı kesinleştirilmiş ise cerrrahi tedaviler düşünülebilir. Cerrahi tedavilerde dirsek düzeyinde kübitel tünel bölgesinde sıkışmaya uğrayan ulnar sinirin serbestleştirilmesi, geçiş yolunun değiştirilmesi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Kübitel tünel sendromu, elde serçe parmak ve yüzük parmağının dış yarısının duyusunu sağlayan ve bazı el ve parmak hareketlerini sağlayan ulnar sinirin, dirseğin arka yüzünde bulunan humerus ile dirseğin içi yüzünde bulunan kemik çıkıntısı arasında yer alan kübitel tünel denilen kanaldan geçerken basıya ve sıkışmaya maruz kalması durumudur. Yapılan anatomik çalışmalarda dirseğin 90 dereceden fazla bükülmesi ile ulnar sinir boyu 4.5 ile 8 mm arasında uzamaktadır (alttaki şekile bakınız). Telefonla konuşma gibi bir durumda dirsek 90 dereceden fazla bükülmüş olarak uzun bir süre kaldığından ulnar sinir gerilmesi ile ulnar sinir dirsekte kubitel tünelde stres altına girmektedir. Bu sırada kubitel tünel içindeki basınç yaklaşık 20 kat artmaktadır. Uzun süreli cep telefonu, telefon kullanımı, bilgisayar kullanımı , uzun süre araba kullanan kişilerin kübitel tünel sendromu gelişiminden korunması için bu aktiviteleri azaltıcı önlemler alması önemli gibi görünmektedir.

http://eegemgep.com/populernoroloji/wp-content/uploads/2011/06/kubiteltunel.jpg

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Burhanettin Uludağ

Etiketler
Ulnar sinir
Prof. Dr. Burhanettin Uludağ
Prof. Dr. Burhanettin Uludağ
İzmir - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube