Çene implantları

Çene implantları
Çene İmplantı Ameliyatı İçin Uyun Adaylar Kimlerdir 
Estetik çene ameliyatı yüzdeki görsel dengeyi düzeltmek ve zayıf çene yapısını güçlendirmek için uygulanır. Çene büyütme normal diş yapısına ve çene gelişimine sahip hastalarda daha çok implantlar ile uygulanmaktadır. Çene kemiği üzerine yerleştirilen uygun bir implant ile çene büyütülür. Eğer aşırı zayıf olmayan bir çeneye sahipseniz ve çene ve diş yapınız normalse bu yöntem sizin için doğru tercih olabilir. Her implant ameliyatında olduğu gibi çene implantı ameliyatında da iyi sağlık durumunda olmanız ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmanız beklenir. 
Uygulanan Yöntemler 
Çene implantı ameliyatında uygulanan bir çok yöntem bulunmaktadır. Farklı boyutlarda, farklı şekillerde ve farklı malzemelerden oluşan implantlar mevcuttur. Hastaya ve istenilen sonuçlara göre uygun implant seçilir. İmplant yerleştirilirken alt çene kemiği üzerinde ciltten veya ağız içinden bir kesi yapılır ve implantın yerleştirileceği bölgede, uygun boyutlarda bir cep oluşturulur. 
Kesi dikişlerle kapatılır ve ameliyat tamamlanır. Ek işlemler gerçekleştirilmiyorsa genelde tüm işlem 30-45 dakika arasında tamamlanmaktadır. Ameliyat sonrası normal olan şişliklere karşın implantı daha sabit tutmak için genellikle bantlar kullanılır. 
Çene İmplantının Avantajları 
Geçici dolgulara nazaran kalıcı güçlü çene görünümünün sağlanması. 
Burun estetiği ameliyatı gibi ameliyatlarla bir arada kolayca uygulanabilmesi. 
İstenilen çene şekline uygun bir çok implant seçeneğinin bulunması. 
Bilinmesi Gereken Diğer Konular 
Bilmeniz gereken önemli bir konu bazı hastalar için farklı ameliyat seçeneklerinin daha uygun olduğudur. Eğer aşırı zayıf bir çeneniz varsa ya da çene işlevselliği normal değilse çene kemiğinin ilerletilmesi daha uygun seçenek olabilir. Bu müdahaleler çene kemiğinin kesilmesiyle uygulanıp, daha uzun bir iyileşme süreciyle karşılaşılsa da çene implantı ile mümkün olmayan sonuçlar elde edilebilmektedir.

Riskler, Komplikasyonlar, Hasta Güvenliği 
Çenede kalıcı ya da geçici his kayıpları meydana gelebilir. 
Özellikle ameliyat sonrası erken dönemde implantta kayma meydana gelebilir. 
Enfeksiyon söz konusu olduğunda implantın çıkarılması söz konusu olabilir. 
İyileşme Süreci 
İyileşme sürecinin nasıl olacağı uygulanan yönteme ve aynı zamanda başka ameliyatların yapılıp yapılmadığına göre değişiklik göstermektedir. Genelde yalnızca çene implantı ameliyatı yapılmışsa hasta ameliyat gününün akşamı evinde, rahatça hareket edebilecek durumda olacaktır. Ne var ki alt dudağınız ve çeneniz tıpkı bir diş müdahalesinden sonra olduğu gibi uyuşuk olacaktır. Bu durum ertesi gün ortadan kalkacak, çeneniz hafif şişik ve sızılı olacaktır. Antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanmanız gerekebileceği gibi, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmanız doğru olacaktır. Ameliyat sonrası şişlik aşamasında çene implantının yerini korumak için bant ya da sargı kullanılabilir. Başınızı dik tutmak şişlerin inmesinde yararlıdır. Kesi ağız içinden yapılmışsa katı gıdalar kullanmanız bir süre yasaklanabilir. Dikişleri temiz tutmak için her yemekten sonra ağzınızı temizlemeniz gerekmektedir.
Anestezi Seçimi ve Ağrı 
Ameliyat hastanın ve doktorun tercihine göre, lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. H Yerleştirilen implantın hacmine göre belli bir süre bir gerginlik hissi bulunmaktadır ve bu his ameliyat sonrası normal ağrılardan daha rahatsız edicidir. Ağrılar ağızdan alınan ağrı kesicilerle azaltılabilmektedir ve yalnızca ilk birkaç gün gerekli olmaktadır. 
Ameliyattan Sonra Yara izleri 
Eğer ameliyatta kesiler ağız içinde yapılmışsa görünen bir yara izi olmayacaktır. Kesi çene altından gerçekleştirilmişse kolayca görülemeyecek bölgede küçük bir yara izi bulacaktır. Normal sosyal karşılaşmalarda bu yara izi fark edilmez.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlkay Hüthüt

Etiketler
Çene implantı ne demektir
Op. Dr. İlkay Hüthüt
Op. Dr. İlkay Hüthüt
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube