Çene eklemi nasıldır?

Çene eklemi nasıldır?

Çene eklemi kafatası ile alt çene kemiğinin birleştiği yerde,kulağın hemen önünde yer alan küçük bir eklemdir.Alt çenenin hareket ve işlevlerini yapmasına izin verir.Diğer eklemlere yapı olarak benzese de çalışma biçimi olarak farklıdır ve vücutta kombine çalışarak aynı işi yapan iki eklemin olduğu başka bir bölge yoktur.

Kulağınızın etrafında bir ağrı var,ağzınızı da yeterince açamıyorsunuz..?

Çene eklemi rahatsızlıklarının değişik belirtileri vardır.Hastalar genellikle,kulak ağrısı,baş ağrısı ve ağızlarını yeterince açamadıklarından şikayetçidirler.Bunun yanında ağız açıp kapama sırasında çıkan seslerden ve ağrıdan da şikayetçi olabilirler. Burada belirlenmesi gereken rahatsızlığın nedenidir...

Çene eklemi rahatsızlıklarının nedenleri nelerdir?


Artrit çene eklemi rahatsızlığı sebeplerinden biridir.Bir yaralanmaya ya da gece diş sıkmaya bağlı olabilir.Diğer sık rastlanan bir sebep de eklem diskinin yer değiştirmesidir.Böyle bir disk,klik sesi gibi seslerin ortaya çıkmasına,çene hareketlerinin kısıtlanmasına ve ağız açma ve kapama sırasında ağrı olasına neden olabilir.Bir travmaya ya da romatoid artrite bağlı olarak ortaya çıkabilen eklem parçalarının birbirine kaynaması durumu ise çene hareketini kısmen veya tamamen kısıtlayabilir.

Her zaman problem, eklemin kendisinde midir?

Stresin çene kaslarında ağrı oluşturması çene eklemi problemlerine benzer. Gece diş gıcırdatma ya da sıkma,kaslarda ağrılı spazmlara ve çene hareketlerinde zorluklara yol açar.Hastalardakas ve eklem problemleri birlikte de görülebilir.Bu nedenlerle çene eklemi hastalıklarının teşhisi karmaşıktır ve farklı işlemler gerektirir.Tedaviyi yönlendirmesi açısından eklem problemlerinin nedeninin belirlenmesi son derece önemlidir.

Tedavisi mümkün mü?

Kronik bir rahatsızlık olması ve birden fazla sistemi ilgilendirmesi nedeni ile problemin tamamen ortadan kalkması zaman alabilir.Genellikle bir ekip çalışması gerektirir.Fizik tedavi metodları, ağıza takılan özel dişlikler,eklem içi enjeksiyon teknikleri ve gerekirse cerrahi girişimler hekim tarafından yapılan işlemlerdir ve günümüzde modern uygulamalarla çok iyi sonuçlar alınabilmektedir.Ancak bu rahatsızlığın tedavisinde hastanın kendisine de oldukça önemli işler düşmektedir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Cüneyt Keskin

Etiketler
Çene eklemi
Dr. Dt. Cüneyt Keskin
Dr. Dt. Cüneyt Keskin
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube