Burun ve sinüs hastalıkları

Burun ve sinüs hastalıkları

Burun nefes alma, koku alma, nemlendirme gibi önemli işlevleri olan ama aynı zamanda yüzün orta kısmında yer alması nedeniyle de görsel olarak önem taşıyan bir organdır. Burun iç ve dışındaki şekil bozuklukları nefes alma fonksiyonunu ve görünümü etkiler. Doğuştan ya da sonradan kazanılmış olan bu yapısal bozukluklar günlük hayat konforunu bozabilir. Bu durumda cerrahi olarak düzeltilmeleri gerekir.

> Septoplasti: Burun içindeki kemik eğriliklerinin giderilmesi.

> Rinoplasti: Estetik amaçlı burun cerrahisi

> Septorinoplasti: Her iki operasyonun birlikte yapılması.

Burun cerrahisinde amaç burun fonksiyonlarının (nefes alma, koku alma) iyileştirilmesi ve görsel olarak da yüzle uyumlu doğal görünümün elde edilmesidir.

Burun cerrahisi günümüzde eskiye göre çok daha konforludur. Hastalar için operasyon sonrası dönem çok daha rahat geçer (burun tamponu kullanılmaması, operasyon sırasında lazer, radyofrekans gibi teknolojik yenilikler sayesinde kanama kontrolünün daha etkin yapılması).
Sinüs Hastalıkları

Sinüsler yüz kemikleri içinde bulunan havalı boşluklardır. Görevleri kafa ağırlığını azaltmaktır. Bu boşluklar içinde bakteri ve virüslerin yol açtığı iltihabi sıvı toplanmasına sinüzit denir.

Sinüzitin tanısı, klinik bulgular, burun içinin endoskopik olarak muayenesi ve sinüs içlerinin tomografiyle görüntülenmesi ile konur.
Sinüzitler genellikle antibiyotik ve diğer yardımcı ilaçların kullanımı ile düzelir.

Tekrarlayan ve ilaç tedavisine rağmen düzelmeyen sinüzitler kronik olarak adlandırılır. Bu grup sinüzitlerde cerrahi müdahale gerekir.

Sinüslere yönelik cerrahi günümüzde burun içinden endoskopik olarak yapılmaktadır. Işıklı kamera sistemi ile burun içinden sinüslere ulaşılır. Sinüs içileri temizlenir ve kanalları genişletilir. Bu amaçla kullanılan yeni bir teknoloji de balon sinuplasti yöntemidir.

Balon sinuplasti sayesinde sinüslerin buruna açılım kanalları doku kesisi olmadan balon kateter ile yardımıyla genişletilmekte ve sinüs içleri temizlenebilmektedir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Meltem Akpınar

Etiketler
Sinüs
Op. Dr. Meltem Akpınar
Op. Dr. Meltem Akpınar
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube