Burun ucu estetiği (tipplasti)

Burun ucu estetiği (tipplasti)

Burun ucu estetiği (Tipplasti);
Burun ucu dediğimiz kısım, burunun ağıza yakın olan 1/3 lük kısmıdır. Bu bölge hem estetik anlamda hemde nefes alma anlamında burunun en onemli kısmıdır. Burun ucunun düşüklüğü veya eğriliği burunda ciddi estetik ve fizyolojik ( nefes alma ve koku alma gibi..) problemler yaratmaktadır. Aynı zamanda bu bölge karışık anatomik yapısı ve fonksiyonel yapısıylada ameliyatlarında ciddi tecrübe ve hassas çalışma gerektiren önemli bir bölgedir. Burun ucunun dudak belgesiyle oluşturduğu açı çok hassastır (yaklasik 90-100 derece) ve ameliyatta bu açının tutturulması ve yıllar içinde burunda düşme olmadan devamlılığını sürdürmesi estetik ve fonksiyonel açıdan başarıyı getirir. Burun ucunu oluşturan kanat şeklinde iki adet ince kıkırdak yapısı bulunmaktadır ( medial ve lateral alar kıkırdaklar) .Bu iki simetrik kıkırdak yapısında çoğu hastada simetri problemleri bulunmaktadır, ve bunların hassas bir şekilde simetrik hale getirilmesi için hastamızın kendi kıkırdak dokularından kullanılarak oluşturulan destek greft leri kullanılır. Bunlar hem destek hemde kamuflaj greft olarak kullanılarak problem çözülür.

Çok geniş burun ucu olan hastalarda bu alar kıkırdaklardan bir miktar çıkartılarak ve ayrıca sütür tekniklerini kullanılarak burun ucu ufak ve kibar bir yapıya getirilir. Burun ucu çok düşük ise uc kısmına kolon desteği şeklinde kıkırdak greft yerlestirilerek yukseltilir, bu kıkırdak doku zamanla erimeyeceği için burun ucu yüksekliğinde zamanla azalma olmaz ve burun ucunda düşme olmaz. Burun ucunuz çok uzun ise bir miktar kıkırdak fazlalıgından alınarak düşürülür ve estetik yapıya kavuşturulur. Burun ucuyla ilgili diğer önemli bir bölgede burun tabanıdır. Yani burun kanatları ve burununuza alttan baktığınızda gördüğünüz bölgedir. Bu bölge özellikle siyah ırkta ve asialılarda geniş olmakla birlikte ailesel olarak veya travmaya bağlı olarak her insanda problemli ve geniş olabilir.

Burun kanatlarındaki genişlik hem burun deliklerinizi büyük gösterir hemde burnunuz düşük ve büyük görünür. Bu durum genelde burun ucunun da düşüklüğü ile beraberdir. Bu nedenle ameliyatta önce bu bölgeye destek greftleri yerlestirilerek burun ucundaki duşüklük giderilir, bu aynı zamanda burun kanatlarindan da birmiktar çalacağı için kanatlardaki problemide azaltır, buna rağmen burun kanatları genişse alt kısımlarından birmiktar çıkartılarak daraltılır ve burun ucuna üçgen şeklinde estetik ve fonksiyonel yapı kazandırılır.

Burun kanatlarından doku çıkarılırken hiç bir zaman agresif yaklaşımla fazla doku çıkartılmamalıdır, bu zamanla kanatlarda büzülme yaparak hem estetik açıdan hemde fonksiyonel açıdan problem yaratır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bülent Koç

Op. Dr. Bülent KOÇ, 1975 yılında Sarıkamış’da doğmuştur.  Ankara Kurtuluş Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1993 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamıştır. 2000 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. 2005 yılında ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi ihtisas eğitimini tamamlamış ve KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin Devlet Hastanesi’nde KBB uzmanı olarak mecburi hizmet yükümlülüğünü ve Kayseri Askeri Hastanesi’nde ise askerlik vazifesini yerine getirmiş olan Op. Dr. Bülent KOÇ, daha sonra Üsküdar Devlet Hastanesi’nde ve Pendik Devlet Hastanesi’nde KBB uzmanı olarak görevine devam etmiştir. Op. Dr. Bülent KOÇ, asistanlık döneminde ilgi duymaya başladığı burun ve yüz estetiği alanında yerli v ...

Etiketler
Burun ucu estetiği nedir
Op. Dr. Bülent Koç
Op. Dr. Bülent Koç
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube