Burun revizyon ameliyatları (sekonder rinoplasti )

Burun revizyon ameliyatları (sekonder rinoplasti )

Burun ameliyatı olan kişilerin en büyük endişelerinden biri de ameliyat sonrası zaman içinde burunda deformasyon olup olmayacağı ve yeniden bir burun ameliyatı olmak gerekip gerekmeyeceği konularıdır. Diğer sayfalarımızda da söz ettiğimiz üzere burun ameliyatı insan vücudunda yapılan en hassas operasyonlardan biri. Sonuçların hem estetik açıdan hem de fonksiyonel açıdan başarılı olması gerekmektedir. Milimetrenin dörtte biri ölçüsünde yapılan hatalar bile belirgin asimetriler, solunum fonksiyonu bozuklukları, burun sırtı ve ucu üzerinde çıkıntılar çöküklükler şeklinde düzensizlikler olarak kendini göstermektedir. Bu nedenle burun ameliyatları sonrası revizyon ameliyatı gerekebilir. Bu oran tüm dünyada iyi cerrahlar için %10’lar seviyesinde iken bizim ameliyatlarımızda %1’lerin altındadır. Türkiye’de ve dünyada verdiğimiz konferanslarla ve eğitim amaçlı gerçekleştirdiğimiz ameliyatlarla burun estetiği operasyonlarındaki temel prensipleri, deneyimlerimizi, bilgilerimizi meslektaşlarımıza aktarıyoruz.

Revizyon ameliyatı gereksinimi genellikle burunun gereğinden fazla küçültülmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Burunun fazla küçültülmesi hava kanallarının daralmasına ve buna bağlı olarak nefes alma şikayetlerine sebebiyet vermektedir. Ayrıca iskelet yapı ve kıkırdaklarda yapılan küçültmeler burun derisinin yeni yapıya adapte olamamasına, bunun sonucunda burun derisinin aşağı doğru sarkmasına yol açmaktadır.

Halk arasında burun düşmesi olarak tanımlanan durum esasen burunun fazla küçültülmesi sonucu ortaya çıkan problemlerden biridir. Bunun dışında burunun her iki bölümünde yapılan farklı girişimler sonucu oluşan asimetriler de sıkça rastlanan deformasyonlardan biridir. Bu ve bunun gibi pek çok estetik ve fonksiyonel kusur sekonder ameliyatlarla giderilebilir ve başarılı sonuçlar elde edilebilir. Ancak revizyon ameliyatlarında cerrahın deneyimi, el becerisi, estetik görüşü çok daha fazla önem kazanmaktadır. İlk yapılan ameliyatlara göre çok daha fazla birikim gerektirmektedir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Suat Nazım Çerkeş

Prof. Dr. Suat Nazım Çerkeş, 1959 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğretimini Ankara’da  tamamladı. 1977 yılında Ankara Fen Lisesi’nden mezun olduktan sonra aynı yıl Hacettepe Tıp Fakültesi’ne girdi. 1983 yılında Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1983-1985 yılları arasında Ordu-Ünye’de mecburi hizmetini yaptı. 1985 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilimdalı’nda ihtisasa başladı. İhtisası süresince özellikle mikrocerrahi alanında çalışmalarda bulundu ve İstanbul Tıp Fakültesi’nde Mikrocerrahi uygulamalarını başlattı. 1990 yılında Plastik ve Rekonstrüktif cerrahi uzmanı oldu. Aynı yıl A.B.D.’ne giderek UAB (University of Alabama at Birmingham) da dünyanın en tanınmış plastik cerrahlarından dünyada endoskopik yüz germe ameliyatlarının ilk uygulayıcısı Prof. Luis O. Vasconez’in kliniğinde 1 yıl ...

Etiketler
Burun düşmesi olarak tanımlanan durum
Prof. Dr. Suat Nazım Çerkeş
Prof. Dr. Suat Nazım Çerkeş
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube