Boyun sağlığı için öneriler

Boyun sağlığı için öneriler

Bazı meslek grupları boyun ağrılarına daha fazla yatkınlık gösterirler. Özellikle masa başında yoğun bilgisayar kullanan kişiler, öğretmenler, şoförler, bedensel olarak yoğun iş yapanlar gibi. Yaşla artan dejeneratif süreçte halk arasında kireçlenme denilen duruma katkıda bulunarak hastada boyun ağrılarının daha da artmasına neden olabilir. Boynunda sorunu olanlar ve özellikle de masa başında çalışan kişiler uyulması gereken basit kurallarla yaşamasını bilirlerse sağlıklı bir boyuna sahip olabilirler.

Çalışma şartlarınızı ve ortamınızı düzenleyerek boyun sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz. Örneğin, ekranların göz seviyesinde veya o seviyenin hafif altında olmasına dikkat edin. Boynunuz sürekli öne doğru eğik ve aynı pozisyonda olmamalı. Çalışma esnasında ortalama olarak iki saate bir boyun kaslarını esnetme ve germe egzersizleri yapın. Ağır cisimleri asla yukarı doğru kaldırmayın, itmeyin ve çekmeyin. Yatak dışında uyumamaya özen gösterin. Çok alçak veya çok yüksek yastıklar kullanmayın.
Boyun eğriliğini destekleyecek ortopedik yastıkları tercih edin. Arabada ve koltukta uygun boyun destekleri kullanın. Sigara disklerin yapısını ve kalitesini bozduğu için sigara içmeyin. Günlük ve düzenli yapılan boyun egzersizleri boyun eğriliğini düzeltir, boyun hareketliliğini artırır. Boyun egzersizleri boyun kaslarınızı güçlendirir ve kaslardaki gerginliği azaltır. Düzenli spor yapın ve özellikle yüzme vb. sporları tercih edin.
Boyun sağlığınıza gerekli özeni gösterin; Sağlıklı boyun; güçlü, dengeli ve ağrısız boyundur. Unutmayalım ki sağlıklı boyuna belli kurallara uyarak sahip olabiliriz;
Başınızla asla yük taşımayın ve baş seviyesinin yukarısına doğru yük kaldırmayın.
Ağır cisimleri asla kaldırmayın, çekmeyin ve itmeyin. Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize ve kolunuza bölün.
Boynunuzu sürekli öne eğik veya aynı pozisyonda sabit tutmamaya özen gösterin.
Özellikle bilgisayar ve tezgâh başında sıklıkla pozisyon değiştirin.
Çalışma şartlarınızı ve koşullarınızı kendiniz iyi düzenleyin. Telefonla konuşurken telefonu boyun ile omuz arasına sıkıştırarak konuşmayın ve uzun süreli konuşmalardan kaçının.
Otururken sırtınızı düz tutun ve yaslanın.
Gerekirse boyun kıvrımınıza uyan boyun yastığı ile boynunuzu takviye edin.
Yatak dışında boyununuz düşercesine başka bir yerde uyuya kalmayın.
Aşırı yüksek yastık kullanmayıp boyun yastığı tercih edin.
Ağrı devam ederse mutlaka doktorunuza görünün.
 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Orhan Şen

Prof. Dr. Orhan ŞEN, 18 Haziran 1969 tarihinde Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Adana'da tamamlamıştır. Tıp eğitimini 1992 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında Sağlık Bakanlığı Ankara Hastanesi Nöroşirurji kliniğinde ihtisas eğitimine başlamış ve 2000 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Daha sonra Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Hastanesi'nde görev yaparken 2007 yılında Nöroşirurji (Beyin,Sinir ve Omurilik Cerrahisi)  Doçenti unvanı almıştır. 2013 yılında ise Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği bölümüne  Profesör Doktor olarak atanmıştır. Prof. Dr. Orhan ŞEN, yapmış olduğu başarılı çalışmalar nedeniyle uygun kriterleri sağladığından dolayı kendisine, Dünya Fotoğraf  Federasyonu tara ...

Etiketler
Boyun ağrısı tedavisi
Prof. Dr. Orhan Şen
Prof. Dr. Orhan Şen
Adana - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube