Boyun fıtığı ameliyatları

Boyun fıtığı ameliyatları
Boyun fıtığı boyun omur kemikleri arasında boynumuzun hareketliliğini sağlayan ve kafamızın ağırlığını taşıyan disk dediğimiz yumuşak kıkırdağın hastalığıdır. Aynı bel fıtığında olduğu gibi, bu kıkırdak yapının etrafını çevreleyen bir kılıf mevcuttur. Boyun fıtığı dediğimiz hastalık, bu kılıfın yırtılıp içindeki kıkırdak yapının dışarı çıkarak komşu sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu olur. Bunun sonucunda önceleri şiddetli kol ağrısı, sonra uyuşukluk ve kollarda güçsüzlük hatta felç durumuna kadar gidebilen şikayetler oluşur. Temelde boyun fıtığı ameliyatlarının amacı dışarı fırlamış bu kıkırdak yapıyı çıkartarak sinirlerdeki baskının kaldırılmasını ve kollardaki ağrının kesilmesini amaçlar.
 
Boyun fıtığı ameliyatları çoğunlukla boynun ön tarafından yaklaşık 1.5cm lik bir yerden girilerek mikroskop altında mikrocerrahi teknik ile yapılır. Nadiren kireçlenmeyle birlikte omurilik kanalı darlığı olan ve birkaç yerde birden fıtığı olan hastalarda enseden açarak ameliyat yapmaktayız. Boyun fıtığı ameliyatlarında en çok tartışılan konu disk boşaltıldıktan sonra yerine kafes denilen malzeme konularak mı yoksa hiç bir şey koymadan mı ameliyat yapılması doğrudur? Biz ameliyatlarımızda yıllardır araya kafes konularak yapılan tekniği kullanıyoruz. Çünkü aksi takdirde boyunda ameliyat sonrası çökme ya da nüks etme gibi sorunlar olabilmektedir.
 
Hastalarımız boyun fıtığı ameliyatından 6 saat sonra kol ağrısı tamamen geçmiş vaziyette ayağa kalkıp yürümekte ve 12 saat sonra da taburcu olabilecek vaziyete gelmektedirler.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ramazan Alper Kaya

Prof.Dr. Ramazan Alper KAYA, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Prof.Dr. Ramazan Alper KAYA, İstanbul Şişli'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Disk
Prof. Dr. Ramazan Alper Kaya
Prof. Dr. Ramazan Alper Kaya
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube