Botox nedir? ne işe yarar?

Botox nedir? ne işe yarar?

Botox ile ilgili hemen herkes de bir ön bilgi ve duyum mevcut. Ne yazık ki bu ön bilgi ve duyumların birçoğu yanlış inanç ve bilgilerde içermek de. Bazen öyle ilginç taleplerle karşılaşıyoruz ki kulaklarımıza inanamıyoruz. ‘’botox yaptırmak istiyorum ama bir hafta işe gitmemek gerekiyormuş bu benim için çok zor’’,  ‘’botox yaptırmak istiyorum ama içinde yılan zehir’i varmış bu bizi de zehirlemez mi?’’,  ‘’yüzümdeki lekelerden kurtulmak için botox yaptırmak istiyorum’’. Bu ve buna benzer o kadar çok ifadeyle karşılaşıyoruz ki şaşırmamak mümkün değil. Görüldüğü gibi kişi kendisi tanıyı koymuş, bu yetmemiş tedavi planını da belirlemiş estetik uzmanı bir doktor olarak sizden istediği şey işin teknisyenlik kısmı.

                Bu gün hakkında en fazla bilgiye sahip olunan ‘tabiî ki yanlış bilgiye’ ilaç botox dersem hiç de abartmış sayılmam, çünkü medyada adından en sık bahsettiren en meşhur! Estetik malzemesidir o. Bu yazıyı yazmak için beni motive eden olay dün akşam tesadüfen bir sahnesine göz atma fırsatı bulduğum çok izlenen bir televizyon dizisi. İzlediğim kadarıyla zaman zaman daha güzel olmak için kendisine botox yaptıran dizi kahramanı botox unu yaptırmış ve eve dönmüştür. Bu kişi olayı evdekilere anlatırken çok acı çektiğini yüzünün her tarafının şiştiğini vs anlatır ve bu yüzle ertesi günü insanların karşısına nasıl çıkacağından yakınır. Gerçekten oyuncunun yüzü makyajla çok dramatik hale getirilmiş yanakları vs çok kırmızı ve şiş bir hale sokulmuş. Benim ya da bu diziyi izleyenlerin alacakları mesaj açıktır. ‘Botox sanıldığı ya da düşünüldüğü kadar çok masum ya da çok kolay yaptırılacak bir işlem değildir. İnsana hem acı verir ve hem de onu bir müddet sosyal hayattan alıkoyar’

                Botox ile ilgili öne sürülen bu yargı doğru değildir. Fakat bunun tam tersi olan bir yargı, yani ‘botox yaptırmak çok basit sıradan bir makyaj yaptırmak gibidir, mesai saatleri içinde 3–5 dakika içinde estetik uzmanı olmayanların bile kolayca yapabilecekleri basit bir işlemdir’ tarzı bir yargıda kesinlikle doğru değildir.

                Botox ile ilgili temel doğrulardan bir kısmını burada aktarmak istiyorum; Botox Clostridium Botulinum adlı bir mikroorganizmadan laboratuar ortamında elde edilmiş toksindir. 1960’lı yılardan beri birçok nörolojik orijinli hastalığın tedavisinde FDA onaylı tıbbi amaçlı kullanılmış ve halende kullanılmaktadır. Uygulandığı bölgede sinir iletimini durdurarak kasların fonksiyonunu geçici süreyle engeller ki bu süre ortalama 3-6 aydır.  Botox’un meşhur olması onun daha çok estetik amaçlı kullanımı sayesinde olmuştur. 1990’lı yıllardan beri özellikle Amerika da olmak üzere tüm Dünyada ve ülkemizde çok yaygın olarak kırışıklıkların yok edilmesinde, kaşların kaldırılmasında vs kullanılmıştır. Bugünde en yaygın kullanıldığı yer özellikle göz çevresi kazayağı denilen kırışıklıkların ve yüzün diğer kısımları alın, ağız çevresi vs kırışıklıklarının giderilmesi ve kaşların bir miktar yükseltilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Estetik amaç dışında özellikle aşırı terlemelerin önemli sorunlara yol açabildiği koltuk altı ya da avuç içi gibi bölgelerde bu terlemelerin ortadan kaldırılması amacıylada sık kullanılmaktadır. Bu ilaç bu konuda deneyimli bir Plastik Cerrah ya da Dermatolog tarafından uygulandığı takdirde oldukça güvenli ve sonuçları çok yüz güldürücüdür. Özellikle üst yüz bölgesinde çok bariz gençleşme oluşturur. Uzman ellerde yan etki yok denecek kadar azdır.

                Kısaca botox hakkındaki bilgileri özetlemek gerekirse bu konuda bilgi almak isteyen herkes mutlaka bir uzman doktora müracaat etmelidir. Sağlıklı bilgiler ancak konunun uzmanından alınabilir. Diğer türlü eksik ya da yanlış alınan bilgiler hatalı ya da istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Uygulama mutlaka bir Plastik Cerrah ya da Dermatoloji uzmanınca veya onların gözetim ya da denetiminde yapılmalıdır. Botox un etki mekanizması, etki süresi ve hakkındaki tüm bilgiler bunu talep edenlerin anlayacağı bir şekilde açıklanmalıdır. Uygulamayı talep eden kişi konu ile ilgili akla gelen her türlü soruyu doktoruna sormalıdır.

Uygun ellerde ve endikasyonlarda kullanıldığı zaman gerçekten kişinin güzelliğini ve mutluluğunu artırır. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hayati Akbaş

Doç. Dr.Hayati Akbaş, 1982 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bağladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru oldu. Tıpta Uzmanlık Sınavıyla kazanmış olduğu asistanlık eğitimine Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında 1991 yılı başında başladı ve 1996 yılında uzmanlık programını tamamladı. Aynı tarihten itibaren Üniversite Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı.1 yıldan fazla süre sonra ise aynı bölümde Yrd. Doç. unvanını aldı. 2004 yılında doçentlik sınavını vererek Doçent unvanını aldı. Üniversitedeki görevinden 2005 yılında ayrılarak yaklaşık 6 ay süreyle Samsun Devlet Hastanesi’nde görev yaptı. Doç. Dr.Hayati Akbaş, Mesleki çalışmalarına Samsun’da kurduğu FBM Lazer Estetik Plastik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Botoks nasıl yapılır
Doç. Dr. Hayati Akbaş
Doç. Dr. Hayati Akbaş
Samsun - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube